Καρκίνος του ήπατος: 9 «σιωπηλά» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αν και ο καρκίνος του ήπατος είναι σπάνιος, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τακτικές εξετάσεις εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο.  Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου ο καρκίνος φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, επομένως ο τακτικός έλεγχος θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για τα ποσοστά επιβίωσης.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Το παράξενο σύμπτωμα που ασθενής και γιατροί αγνοούσαν για μήνες

Ο καρκίνος του ήπατος είναι αρκετά σπάνιος, όμως από το 1990, το ποσοστό του έχει διπλασιαστεί, από 3,5 σε 6,5 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρώπους, λέει ο Otis Brawley, MD, πρώην επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ενώ ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν συνιστάται για άτομα χαμηλού ή μέσου κινδύνου, οι προληπτικές εξετάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του ήπατος (συκώτι). Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει άτομα με κίρρωση (ουλές λόγω ηπατικής βλάβης), λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή μια κατάσταση που ονομάζεται κληρονομική αιμοχρωμάτωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ο προληπτικός έλεγχος  μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και υπέρηχο κάθε έξι μήνες.

Καρκίνος του στομάχου: Τα 6 «σιωπηλά» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σύμφωνα με τον Δρ. Ghassan Abou-Alfa, ογκολόγο στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την θεραπεία του. «Προτιμούμε να μην βλέπουμε ασθενείς με συμπτώματα» λέει. To νόημα είναι ότι ο καρκίνος που εντοπίζεται νωρίς, θεραπεύεται πιο εύκολα, οπότε η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Καρκίνος του ήπατος: 9 σιωπηλά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

  • Έχετε ασυνήθιστο πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά
  • Χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια
  • Νιώθετε γρήγορα κορεσμό μετά το φαγητό
  • Βλέπετε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
  • Τα μάτια σας ή το δέρμα σας είναι κίτρινα
  • Είχατε ηπατίτιδα C στο παρελθόν
  • Είχατε ηπατίτιδα Β (ή δεν έχετε εμβολιαστεί)
  • Είστε παχύσαρκοι ή έχετε διαβήτη τύπου 2
  • Καταναλώνετε συχνά αλκοόλ

Έχετε ασυνήθιστο πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του ήπατος έχουν πόνο πάνω δεξιά στην κοιλιά, σύμφωνα με τον Δρ. Brawley. Η περιοχή αυτή συχνά πρήζεται επίσης. «Όταν εξετάζω ασθενείς που δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα, όταν πιέζω την περιοχή του ήπατος, αναφέρουν πόνο» εξηγεί. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο πόνος σε αυτήν την περιοχή δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο του ήπατος, καθώς μπορεί να προκληθεί από ηπατίτιδα, προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη ή το πάγκρεας.

Χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια

«Η απώλεια βάρους και η ανορεξία είναι συχνά συμπτώματα σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καρκίνων και ιών» εξηγεί ο Δρ. Brawley. «Αν παρατηρήσετε κάποια μείωση βάρους, μην πανικοβάλλεστε ότι πρόκειται για καρκίνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, σε περίπτωση που άλλα συμπτώματα που έχετε θα μπορούσαν να συνδέονται με καρκίνο του ήπατος».

Νιώθετε γρήγορα κορεσμό μετά το φαγητό

Η περίσσεια υγρού στην κοιλιά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε γρήγορα χορτάτοι, σύμφωνα με τον Δρ. Abou-Alfa. «Ο καρκίνος πάντα μειώνει την όρεξη» εξηγεί. Προβλήματα με τη δυσπεψία, όπως φούσκωμα και ναυτία, είναι επίσης συχνά, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη και για πολλές άλλες παθήσεις που δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο.

Βλέπετε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου

Η διάρροια είναι ένα συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος. Το φαγητό δεν χωνεύεται σωστά και διαπερνά γρήγορα το πεπτικό σύστημα, εξηγεί το Δίκτυο Δράσης Καρκίνου Παγκρέατος.

Τα μάτια σας ή το δέρμα σας είναι κίτρινα

Τα συμπτώματα του ίκτερου (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια) μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με τον Δρ. Abou-Alfa. «Εάν έχετε φαγούρα και ίκτερο, δεν είναι καλό σημάδι» τονίζει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίκτερος δεν είναι αποκλειστικό σύμπτωμα του καρκίνου του ήπατος. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παγκρέατος και της χοληδόχου κύστης. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί και από μη καρκινικές καταστάσεις, όπως ιογενείς λοιμώξεις (όπως ηπατίτιδα Α, μια μορφή τροφικής δηλητηρίασης), αλκοόλ ή άλλες διαταραχές.

Με απλά λόγια, ενώ ο ίκτερος σε συνδυασμό με φαγούρα μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για σωστή διάγνωση και θεραπεία, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Είχατε ηπατίτιδα C στο παρελθόν

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι. Ο Δρ. Abou-Alfa σημειώνει ότι άτομα με ιστορικό ηπατίτιδας C ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος σχετικό με τη συγκεκριμένη λοίμωξη 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Το CDC συνιστά σε όλους τους γεννημένους μεταξύ 1945 και 1965 να εξετάζονται για τον ιό της ηπατίτιδας. «Το μεγαλύτερο μέρος του Αμερικανικού πληθυσμού που ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο» λέει ο Δρ. Brawley. «Υπάρχει θεραπεία που μπορεί να θεραπεύσει την ηπατίτιδα C και ως εκ τούτου να προλάβει τον καρκίνο του ήπατος».

Είχατε ηπατίτιδα Β (ή δεν έχετε εμβολιαστεί)

Ενώ δεν συνδέεται άμεσα με την ηπατίτιδα C, η ηπατίτιδα Β μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος. Τα παιδιά στην Αμερική εμβολιάζονται κατά τη γέννησή τους, αλλά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. «Όποιος έχει ηπατίτιδα θα πρέπει να παρακολουθείται από γιατρό» συμβουλεύει ο Δρ. Abou-Alfa. Αν έχετε προσβληθεί από οποιονδήποτε από τους δύο ιούς, ο ειδικός συστήνει να κάνετε υπερηχογράφημα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να γίνεται έλεγχος για καρκίνο.  Επίσης αναφέρεται στον έλεγχο της άλφα-φετοπρωτεΐνης (AFP) στο αίμα ως δείκτη καρκίνου του ήπατος, με την επιφύλαξη ότι δεν αποτελεί αποδεδειγμένα ακριβή εξέταση.

Είστε παχύσαρκοι ή έχετε διαβήτη τύπου 2

Ο κύριος παράγοντας αύξησης του καρκίνου ήπατος δεν είναι πια η ηπατίτιδα, αλλά η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), τονίζει ο Δρ. Abou-Alfa. Όπως λέει, η αύξηση του καρκίνου του ήπατος που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη αποτελεί τον κύριο παράγοντα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ο Δρ. Brawley τονίζει ότι το παραπανίσιο βάρος δεν σημαίνει αυτόματα υψηλό κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι. «Πολλοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαροι, ενώ ο καρκίνος του ήπατος είναι εξαιρετικά σπάνιος», διευκρινίζει. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αφού οι συνδυασμοί των παραγόντων αυτών μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα για καρκίνο.

Καταναλώνετε συχνά αλκοόλ

Η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα στο συκώτι, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως κίρρωση του ήπατος, μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ