Μοναδικές ανακαλύψεις σε σημαντική αρχαία ελληνική πόλη: Η σπάνια πόρπη με σχήμα σταυρού και το νόμισμα – προσφορά στον Χάρο

Χάρη στις ανασκαφές των αρχαιολόγων ήρθε στο φως μία σπάνια πόρπη και ένα μοναδικό νόμισμα. Οι ανασκαφές γίνονται στην Αδριανούπολη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Τα ευρήματα είναι μια πόρπη (καρφίτσα) σε σχήμα σταυρού και ένα νόμισμα που απεικονίζει το μοτίβο του «Θεού του Ποταμού».

Σπουδαία ανακάλυψη στα βάθη της Μεσογείου – Ψαράδες εντόπισαν αρχαίο ναυάγιο του 1ου αιώνα π.Χ. με άθικτο το φορτίο του

Η ανακάλυψη προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης της Ύστερης Χαλκολιθικής, της Ρωμαϊκής και της Πρώιμης Βυζαντινής Περιόδου.

Υπό την αιγίδα του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Karabuk, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ersin Celikbas, το σημείο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κληρονομιά για το Μέλλον» του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό μακεδονικό αγγείο σε αρχαίο ιερό – Τι αλλάζει για την προέλευση της γεωμετρικής κεραμικής

Η τοποθεσία έχει αποκαλύψει αξιοσημείωτες κατασκευές, όπως δύο λουτρά, δύο εκκλησίες στολισμένες με περίπλοκα ψηφιδωτά, μια αμυντική κατασκευή, λαξευμένοι σε βράχο τάφους και μια ποικιλία μνημειακών κτιρίων, όλα που συμβάλλουν στη φήμη της Αδριανούπολης ως «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας».

Εντυπωσιακός τύμβος 2.300 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία σε πάρκινγκ νοσοκομείου – Τι αποκαλύπτει για τις ταφικές πρακτικές αρχαίου πολιτισμού

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν μια πόρπη του πιο αργαλικού τύπου που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα και ένα νόμισμα του δεύτερου αιώνα με χαρακτικό του «Θεού του ποταμού» δίπλα στην επιγραφή «Κέζιος». Αυτή η επιγραφή επισημαίνει ότι το νόμισμα προέρχεται από την Αδριανούπολη και ρίχνει φως στο αρχαίο όνομα του ποταμού Εσκιπαζάρ.

Τεχνουργήματα όπως είναι η πόρπη, ένα λειτουργικό και διακοσμητικό στοιχείο της ένδυσης, τονίζουν τον διττό σκοπό, της αισθητικής απόλαυσης και της πρακτικής αξίας τέτοιων αντικειμένων στην αρχαιότητα. Φωτογραφία: ΑΑ
Τεχνουργήματα όπως είναι η πόρπη, ένα λειτουργικό και διακοσμητικό στοιχείο της ένδυσης, τονίζουν τον διττό σκοπό, της αισθητικής απόλαυσης και της πρακτικής αξίας τέτοιων αντικειμένων στην αρχαιότητα. Φωτογραφία: ΑΑ

Ήταν ένα νόμισμα – προσφορά στον Χάρο

Ο καθηγητής Celikbas, σημειώνει πως, η παρουσία του νομίσματος στον τύμβο, υποδηλώνει ότι ήταν ένα νόμισμα – προσφορά στον Χάρο, η συμβολική πληρωμή για τον βαρκάρη των νεκρών, δηλώνοντας πως, η παράδοση και η πεποίθηση του Χάρου, εξακολουθούσε να υπάρχει και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του δεύτερου αιώνα.

Η ανακάλυψη της χρονιάς: Κατανόηση των ταφικών εθίμων και των θρησκευτικών πρακτικών

Ο Celikbas, πληροφορεί ότι, η πρόσφατη ανασκαφή, εστίασε στη νότια νεκρόπολη και σε μία περιοχή που οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν ως «SDJ-3».

«Τα ευρήματα της φετινής χρονιάς είναι σημαντικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η νότια νεκρόπολη απέδωσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις ταφικές παραδόσεις της Ρωμαϊκής εποχής, με ευρήματα από το νόμισμα του δεύτερου αιώνα, έως αντικείμενα του πέμπτου αιώνα».

Ο Celikbas σχολίασε: «Η ανακάλυψη του νομίσματος για τον Χάρο, στον τάφο, υπογραμμίζει τη συνέχεια της αρχαίας ελληνικής παράδοσης στο σημείο, όπου οι ανακαλύψεις άλλων τεχνουργημάτων, δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές παρέμειναν σταθερές επί περίπου 300 χρόνια».

Η ανακάλυψη, αναδεικνύει και τον ρόλο της Ανδριανούπολης, ως στρατιωτικής βάσης της νότιας Παφλαγονίας. Τεχνουργήματα όπως είναι η πόρπη, ένα λειτουργικό και διακοσμητικό στοιχείο της ένδυσης, τονίζουν τον διττό σκοπό, της αισθητικής απόλαυσης και της πρακτικής αξίας τέτοιων αντικειμένων στην αρχαιότητα.

«Τα τεχνουργήματα αυτά, προσφέρουν βαθιά κατανόηση σχετικά με τον πολιτισμό, την τέχνη και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της εποχής. Είμαστε τόσο έκπληκτοι, όσο και ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα», σημείωσε ο Celikbas.

Οι ανακαλύψεις έχουν συμβάλει στη δημιουργία της φήμης της Ανδριανούπολης ως της πόλης εφάμιλλης με το Ζεύγμα, και αποκαλείται «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας». Φωτογραφία: ΑΑ
Οι ανακαλύψεις έχουν συμβάλει στη δημιουργία της φήμης της Ανδριανούπολης ως της πόλης εφάμιλλης με το Ζεύγμα, και αποκαλείται «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας». Φωτογραφία: ΑΑ

 

Ανδιανούπολη: Ένα ρωμαϊκό στρατηγικό αρχηγείο της Παφλαγονίας

Η θέση των αρχαιοελληνικών ευρημάτων στα ταφικά σημεία, μαρτυρά πως, η Ανδιανούπολη υπήρξε στρατηγικό σημείο της περιοχής.

Η πόλη, είναι γνωστή για τους μοναδικά λαξευμένους τύμβους, οι οποίοι είναι ο μοναδικός αρχαίος χώρος της νεκρόπολης υπό ανασκαφή στη νότια Παφλαγονία. Τα τεχνουργήματα δείχνουν τη στρατιωτική επιρροή και το γεγονός ότι, στους εκτενείς ταφικούς χώρους, θάβονταν και στρατιώτες.

Με κάθε ανακάλυψη, η Ανδριανούπολη εξακολουθεί να αναδεικνύει τον ρόλο της ως πολιτιστικός και στρατιωτικός στυλοβάτης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εμπλουτίζοντας την ιστορική αφήγηση της αρχαίας ελληνικής πόλης, με πολύτιμα στοιχεία της ζωής και της παράδοσης της εποχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ