Μικροβιακή «βόμβα» η οδοντόβουρτσα – Τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με οδοντίατρο

Η αλήθεια είναι ότι η οδοντόβουρτσά σας μπορεί να αποτελεί μία βρώμικη μικροβιακή «βόμβα» καθώς φιλοξενεί μούχλα και βακτήρια. Αυτό αναφέρει η Δρ Έλι Φίλιπς, οδοντίατρος, με έδρα στο Όστιν του Τέξας, που μας δίνει συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε την οδοντόβουρτσά μας.

«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πλέον πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μούχλα. Μπορεί να κάνουν ήδη πράγματα για να απαλλαγούν από τη μούχλα στο σπίτι τους, σε ορισμένα σημεία. Αλλά ένα από τα μέρη που ξεχνούν οι άνθρωποι είναι η οδοντόβουρτσά τους», είπε σε ένα βίντεο που έχει σαρώσει στο TikTok με περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές.

Τα υγρά περιβάλλοντα – όπως αυτό του μπάνιου σας – είναι ένα καταφύγιο για την ανάπτυξη μούχλας στις τρίχες της οδοντόβουρτσας, εξήγησε.

H οδοντίατρος συνιστά να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας στο ντους, παρότι είναι αποτελεσματικό και βολικό, καθώς η υγρασία από το νερό που αχνίζει, μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να φουντώσουν.

Η αποθήκευσή της οδοντόβουρτσας κοντά σε τουαλέτες είναι επίσης απαγορευτική, ανέφερε.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι οδοντόβουρτσες θα μπορούσαν να βρεθούν στη «ζώνη πιτσιλίσματος» της λεκάνης αφού τραβώντας το καζανάκι και ξεπλένοντας τη λεκάνη είναι πιθανό να «εκτοξευτούν» βακτήρια στην οδοντόβουρτσα, ακόμα και περιττωματική ύλη. Το «κλειδί» για να διατηρηθεί καθαρή η οδοντόβουρτσά σας, είναι το κλείσιμο του καπακιού της λεκάνης κατά το ξέπλυμα της τουαλέτας ή η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σε κάποιο ντουλάπι.

Παρόλο που δεν μπορείτε να βράσετε την κεφαλή μιας οδοντόβουρτσας για να την απολυμάνετε, η Φίλιπς συνιστά να την αφήνετε να στεγνώσει εντελώς για 24 ώρες μεταξύ των χρήσεων σε μια θήκη «κεραμικού ντόνατ».

Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη στοματική υγιεινή και να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, χρειάζονται δύο οδοντόβουρτσες.

«Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα το βράδυ και μια διαφορετική οδοντόβουρτσα το πρωί, ώστε να έχετε 24 ώρες για να την χρησιμοποιήσετε ξανά», είπε η Φίλιπς.

@drelliephillips Do this with your toothbrush every single day! 🪥 #toothbrush #healthyteeth #teethtok #dentistadvice #oralhealth ♬ Guitar instrument pop – Margarita

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ