Μελέτη δείχνει ότι η προπόνηση με βάρη είναι καλύτερη από την αερόβια για απώλεια λίπους

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, το μυαλό των περισσότερων από εμάς θα πάει πρώτα στην αερόβια άσκηση (cardio). Το έλλειμμα θερμίδων συνήθως επιτυγχάνεται μέσω μακροχρόνιων προπονήσεων στον διάδρομο ή στο ποδήλατο γυμναστικής. Αλλά όσοι δεν απολαμβάνουν την αερόβια γυμναστική,  θα ενθουσιαστούν με μια νέα έρευνα που εξετάζει την επίδραση της προπόνησης με βάρη στην απώλεια λίπους, σε σύγκριση με την αερόβια.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε λίπος.

Στη μελέτη διάρκειας εννέα μηνών συμμετείχαν 186 άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ με βάρος στο υγιές εύρος του Δείκτη Μάζας Σώματος και χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του βέλτιστου προπονητικού προγράμματος για απώλεια λίπους σε αυτήν την ομάδα ατόμων.

Συγκρίθηκαν τρία διαφορετικά προπονητικά προγράμματα: προπόνηση με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, προπόνηση αντοχής μέτριας έως υψηλής έντασης τρεις φορές την εβδομάδα ή ένας συνδυασμός των δύο με την ίδια συχνότητα. Οι ομάδες ελέγχου φέρεται να ακολούθησαν επίσης την ίδια πρόσληψη σε μακροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή, πόση πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος κατανάλωσαν).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, η ομάδα που έκανε μόνο προπόνηση με βάρη έχασε περισσότερο λίπος. Επίσης είχε μια σημαντική αύξηση στη δύναμη και στη μάζα των άπαχων μυών, και μια πολύ μεγαλύτερη μείωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την ομάδα που έκαναν ασκήσεις cardio.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι σημαντική για την απώλεια λίπους, καθώς λειτουργεί ως ένα μεγάλο “σφουγγάρι που απορροφά το περίσσευμα γλυκόζης”, γεγονός που συμβάλλει στη βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όταν υπάρχει πολλή ινσουλίνη και σάκχαρο στο αίμα σας, το σώμα σας καταλήγει να αποθηκεύει αυτή την περίσσεια σακχάρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Αν και όλες οι ομάδες έχασαν λίπος, ένα ακόμη πλεονέκτημα της προπόνησης με βάρη ήταν ότι οι συμμετέχοντες ήταν η μόνη ομάδα που πέτυχε σημαντική ανασύνθεση σώματος, δηλαδή αύξηση της αναλογίας της καθαρής μυϊκής μάζας προς το λίπος.

Η μελέτη υποστηρίζει τα όσα έχει διαπιστώσει η επιστήμη σχετικά με την προπόνηση με βάρη, η οποία είναι γνωστή για την υποστήριξη του σώματος στην απώλεια βάρους, για την ικανότητά της να ενισχύει τον μεταβολισμό μέσω της οικοδόμησης μυών, (οι μύες είναι πιο μεταβολικά ενεργοί, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους έχετε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας) η οποία με τη σειρά της προλαμβάνει την παχυσαρκία.

Βεβαίως η πλήρης αποφυγή της αερόβιας άσκησης δεν αποτελεί απαραιτήτως καλή συμβουλή. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Sports Medicine υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός τόσο της αερόβιας άσκησης όσο και της προπόνησης με βάρη (με μόλις μία ώρα την εβδομάδα αερόβιας άσκησης), οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

H καλύτερη υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς, ο μειωμένος κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και καρκίνου είναι μερικοί καλοί λόγοι για να μην παρατήσετε το τρέξιμο τελείως.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υγιεινές συνήθειες χτίζονται μέσω της συνέπειας, αλλά κυρίως μέσω της ευχαρίστησης. Είτε είστε ο τύπος που γυμνάζεται μόνο με βάρη είτε σας αρέσει όσο τίποτα να τρέχετε 10 χλμ το πρωινό του Σαββάτου και σφίγγετε το στομάχι σας όταν βλέπετε βαράκι, το πιο σημαντικό είναι να κάνετε όποια γυμναστική σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ