Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο κεντρικούς

Όλοι μας πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας πολύ καλά. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Ωστόσο στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές. Οι δρόμοι της έχουν κρατήσει τα ονόματα τους αλλά έχουν αλλάξει πολύ. Το ίδιο και πασίγνωστες συνοικίες που σήμερα έχουν καφέ και εστιατόρια.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να μένεις εκεί

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο κεντρικούς

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται ένα πολύ γνωστός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας.

Αναγνωρίζεις τον δρόμο που φαίνεται στην φωτογραφία;

Η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην δεκαετία του 1950.
Η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην δεκαετία του 1950. Πηγή: Ebay

– Σταδίου

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές

– Πανεπιστημίου

– Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Η φωτογραφία κυκλοφορεί στο Facebook και το Ebay. Είναι ένα στιγμιότυπο σπάνιο αφού είναι έγχρωμο από την δεκαετία του 1950.

Στην εικόνα φαίνονται εύζωνες και ένας στρατιώτης. Πρόκειται για την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σήμερα η Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι πεζόδρομος, προσκείμενος στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών, στη συνοικία Μακρυγιάννη στην Αθήνα. Έλαβε το όνομα της από τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον πρώτο Αθηναίο που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων.

Η οδός διατρέχει από την ανατολή προς τη δύση. Ξεκινά από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας κοντά στη Πύλη του Αδριανού και καταλήγει στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου συναντάται με την Οδό Αποστόλου Παύλου, την επέκταση του πεζοδρόμου γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και της Αγοράς. Η οδός έχει μήκος περίπου 830 μέτρα.

Η οδός αρχικά χωροθετήθηκε το 1857 σε θέση πιο βόρεια από τη σημερινή της, μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Επανασχεδιάστηκε και απέκτησε τη μορφή της το 1955 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος σχεδίασε επίσης τα πεζοδρομημένα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η οδός πεζοδρομήθηκε το 2003.

Στην αρχή της οδού κοντά στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας έχει κτήρια και στις δύο πλευρές. Όμως, μετά την οδό Μακρυγιάννη, η βόρεια πλευρά είναι άδεια, χαρίζοντας θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Κοντά στην οδό βρίσκεται η είσοδος του αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου.

Στη νότια πλευρά βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης και μια πολυτελής οικιστική συνοικία με πολυτελείς πολυκατοικίες και αρχοντικά. Κοντά στο τέλος της οδού βρίσκεται η είσοδος του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού. Στη μέση της οδού βρέθηκαν τα θεμέλια της οικίας του Πρόκλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ