Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να μένεις εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα καθώς στο πέρασμα των αιώνων έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές

Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις το σημείο; Σίγουρα το έχεις επισκεφτεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω

Αναγνωρίσεις ποια πολύ γνωστή περιοχή της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;

– Ζωγράφου

– Πατήσια

– Εξάρχεια

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται μία γενική άποψη της περιοχής του Ζωγράφου, χιονισμένη, με το στιγμιότυπο να χρονολογείται μεταξύ του 1930 και του 1939.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς δήμους του κεντρικού τομέα της Αθήνας με την έκταση της περιοχής να φτάνει τα 8. 517 στέμματα ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2021 οι κάτοικοί της ανέρχονται σε 69.874.

Ο δήμος συνορεύει βόρεια με τους δήμους Παπάγου-Χολαργού (Παπάγου) και Αθηναίων (Αμπελόκηποι), νότια με το δήμο Καισαριανής και Αθηναίων (Ιλίσια) και δυτικά πάλι με το δήμο Αθηναίων (Γουδή), ενώ ανατολικά βρίσκεται το βουνό Υμηττός.

Παλαιότερα η περιοχή αποτελούνταν από δασικό και καλλιεργήσιμο έδαφος με πλούσια βλάστηση, δάσος και αλσύλλια και αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, με την πολεοδόμηση της Αθήνας. Παρόλα αυτά, παραμένει μία περιοχή πλούσια σε πράσινο, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στους πρόποδες του Υμηττού. Τα δάση της περιοχής, κυρίως με πεύκα, βρίσκονται στη νότια, νοτιοανατολική και ανατολική πλευρά του δήμου. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο δήμος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και έχει αναβαθμιστεί λόγω της ανοικοδόμησης σε αυτόν της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ