Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Όλοι μας πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας πολύ καλά. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Ωστόσο στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές. Οι δρόμοι της έχουν κρατήσει τα ονόματα τους αλλά έχουν αλλάξει πολύ. Το ίδιο και πασίγνωστες συνοικίες που σήμερα έχουν καφέ και εστιατόρια.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να μένεις εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία πολύ δημοφιλής και πασίγνωστη συνοικία του κέντρου της Αθήνας.

Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Εξάρχεια

– Μοναστηράκι

– Ομόνοια

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται το Μοναστηράκι. Στην εικόνα διακρίνονται επίσης παρατεταμένοι καροτσέρηδες με τα κάρα τους δίπλα στο τουρκικό τζαμί του Τζισραδάκη.

Επίσης, στο στιγμιότυπο που χρονολογείται μεταξύ του 1905 και του 1926, διακρίνονται διαβάτες στον δρόμο και στο βάθος φαίνεται το καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας Παντανάσσης. Η εκκλησία ήταν γνωστή ως το Μεγάλο Μοναστήρι,[2] ενώ αργότερα έγινε γνωστό ως μοναστηράκι, το οποίο και τελικά καθιερώθηκε ως η ονομασία ολόκληρης της συνοικίας

Το Μοναστηράκι είναι μια πολυσύχναστη περιοχή με εμβληματικά αξιοθέατα, όπως τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας και η αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου, όπου στεγάζεται και ένα μουσείο με αθηναϊκά εκθέματα. Η υπαίθρια αγορά του Μοναστηρακίου έχει καταστήματα με παραδοσιακά σαπούνια, χειροποίητα σανδάλια και αναμνηστικά μπλουζάκια.

Οι δρόμοι της περιοχής είναι γεμάτοι παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, πολλά από τα οποία έχουν θέα στην Ακρόπολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ