Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Πόσο καλά πιστεύεις ότι ξέρεις την Αθήνα; Ακόμα κι αν έχεις περπατήσει στους πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και στα πιο «κρυφά» σοκάκια της, μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πόλη.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι μία από τις πιο γνωστές

Με το πέρασμα των αιώνων το αστικό τοπίο της Αθήνας έχει αλλάξει πολύ. Εμβληματικά σημεία και γνωστές συνοικίες της έχουν εξελιχθεί και περιοχές που άλλοτε ήταν έρημες σήμερα μπορεί να αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος για Αθηναίους και τουρίστες.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις γειτονιές και περιοχές της πρωτεύουσας. Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μπορείς να καταλάβεις ποια γνωστή συνοικία της πόλης φαίνεται στη φωτογραφία;

– Κουκάκι

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Είναι μία από τις πιο γνωστές

– Αναφιώτικα

– Κολωνάκι

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής “Πέτρου Πουλίδη”, φαίνονται τα Αναφιώτικα. Η συνοικία βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας και πολύ συχνά αποκαλείται ως το «κυκλαδίτικο νησί των Αθηνών» καθώς χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

Τα Αναφιώτικα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα προκειμένου να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Αρχικά, οι εργάτες κατοικούσαν στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, καθώς το κράτος τούς είχε διαθέσει κάποια οικόπεδα για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους. Λόγω όμως της αύξησης των τιμών των οικοπέδων και των ακινήτων και εφόσον οι εργάτες δεν είχαν καμία πρόθεση να μετακινηθούν κάπου μακριά αποφάσισαν να εγκατασταθούν παράνομα στον Ιερό Βράχο.

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός και ένας κτίστης από την Ανάφη. Αυτοί μετέφεραν στον Βράχο τα δομικά υλικά και μέσα σε μία μόνο νύχτα με συλλογική εργασία έστησαν τα δύο πρώτα σπιτάκια της συνοικίας. Παρόλο που λίγο αργότερα κάποιοι Αθηναίοι κατήγγειλαν την ανέγερση των οικημάτων στην πολεοδομία, οι χρονοβόρες διαδικασίες ανεύρεσης του αρμόδιου έδωσαν τον απαραίτητο περιθώριο και σε άλλους Αναφιώτες να χτίσουν κατοικίες στο σημείο. Το μεγαλύτερο μέρος των Αναφιώτικων χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ