Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Πολλοί πιστεύουν πως ξέρουν καλά την Αθήνα. Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων η πρωτεύουσα έχει γίνει αγνώριστη.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως το αστικό τοπίο της έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές. Η πόλη δεν είναι πλέον όπως ήταν κάποτε και ακόμα και οι πιο δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστες πλατείες ή και ορισμένα σημεία αναφοράς της έχουν αλλάξει ριζικά.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι μία τρανή απόδειξη αυτής της αλλαγής.

Αναγνωρίζεις ποια πλατεία της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;

Πλατεία Ομονοίας

Πλατεία Κοτζιά

Πλατεία Συντάγματος

Κοίταξε καλά την εικόνα! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη, φαίνεται η πλατεία Κοτζιά με τα υπάιθρια μαγαζιά από την πλευρά της οδού Αιόλου.

Η Πλατεία Κοτζιά, επισήμως γνωστή ως «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως» είναι πλατεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αιόλου, στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της Πλατείας Ομονοίας και του Μοναστηρακίου.

Σε αυτή την πλατεία, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Δημαρχείο Αθηνών και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1874. Αρχικά, ήταν γνωστή ως «Πλατεία Λουδοβίκου» προς τιμήν του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, του πατέρα του πρώτου βασιλιά Όθωνα. Το όνομα «Πλατεία Κοτζιά» τής αποδόθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 λόγω του δημάρχου της πόλης, βουλευτή και υπουργού Κωνσταντίνου Κοτζιά (δήμαρχος μεταξύ 1934 και 1936 και εκ νέου το 1951). Παρόλο που το 1977 η πλατεία μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως», οι Αθηναίοι εξακολουθούν στην καθημερινότητά τους να την αποκαλούν «Πλατεία Κοτζιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ