Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Πιστεύεις ότι ξέρεις καλά την Αθήνα; Βασικά μπορεί να την γνωρίζεις, αλλά όχι και τόσο καλά. Ή μάλλον μπορεί να μην την… αναγνωρίζεις, καθώς η παλιά Αθήνα ήταν τελείως διαφορετική.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Στο πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, πολλές γωνιές και γειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα ή αν είσαι βέρος Αθηναίος είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις σημεία της πόλης αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω, στην οποία απεικονίζεται μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας η οποία μάλιστα βρίσκεται κοντά σε μία πολύ κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Μπορείς να καταλάβεις ποια είναι;

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία;

-Γεωργίου Σταύρου

-Λυκούργου

-Σωκράτους

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη, φαίνεται άποψη της οδού Γεωργίου Σταύρου, μεταξύ των οδών Αιόλου και Σταδίου, δίπλα στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά.

Στο στιγμιότυπο του 1925 φαίνεται ότι εκτελούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης στο σημείο.

Η πλατεία Κοτζιά κατασκευάστηκε το 1874. Αρχικά, ήταν γνωστή ως «Πλατεία Λουδοβίκου» προς τιμήν του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, του πατέρα του πρώτου βασιλιά Όθωνα. Το όνομα «Πλατεία Κοτζιά» τής αποδόθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 λόγω του δημάρχου της πόλης, βουλευτή και υπουργού Κωνσταντίνου Κοτζιά (δήμαρχος μεταξύ 1934 και 1936 και εκ νέου το 1951). Παρόλο που το 1977 η πλατεία μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως», οι Αθηναίοι εξακολουθούν στην καθημερινότητά τους να την αποκαλούν «Πλατεία Κοτζιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ