Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Πολλοί πιστεύουν ότι ξέρουν καλά την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την παλιά πόλη των Αθηνών. Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία γνωστή περιοχή της Αθήνας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Κουκάκι

– Εξάρχεια

– Κολωνάκι

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» βλέπεις μία άποψη της οδού Μαρασλή, στο ύψος της οδού Κλεομένους στο Κολωνάκι. Στο στιγμιότυπο του 1930 φαίνεται η οδός μετά την κατασκευή των βαθμίδων.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ