Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις αυτή την πλατεία; – Μπορεί να περνάς κάθε μέρα από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα και πιστεύεις πως έχεις σεργιανίσει στα σοκάκια και τις δημοφιλείς συνοικίες της, θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις έστω και κάποιες γνωστές περιοχές της πόλης αν δεις φωτογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή και πριν από αυτό.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω και αποτελεί απόδειξη του πόσο έχει αλλάξει το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας με τα χρόνια. Από τις γραφικές γειτονιές μέχρι τα εμβληματικά σημεία της Αθήνας, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει πλέον την πόλη του 1900. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να καταλάβεις ποια περιοχή ή πλατεία απεικονίζεται, δεν θα μπορείς να είσαι εντελώς σίγουρος. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.

Στην φωτογραφία φαίνεται μία έκταση που δεν θυμίζει πλατεία και ένα μεγάλο κτίριο.

Εσύ μπορείς να αναγνωρίσεις ποια πλατεία φαίνεται στη φωτογραφία;


Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια περιοχή πρόκειται.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία βλέπετε μία άποψη της πλατείας Κλαυθμώνος από την οδό Δραγατσανίου. Αριστερά φαίνεται το το παλιό κτίριο του Νομισματοκοπείου το οποίο στην συνέχεια στέγασε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την κατεδάφισή του το 1940. Στο βάθος φαίνονται σπίτια επί της οδού Σταδίου.

Στο πέρασμα των ετών η πλατεία έχει λάβει διάφορες ονομασίες. Προηγούμενα ονόματα της πλατείας ήταν πλατεία κήπων Παλαιού Παλατιού (επί Όθωνα), πλατεία Νομισματοκοπείου, πλατεία κήπου υπουργείου Οικονομικών, πλατεία 25ης Μαρτίου, πλατεία Δημοκρατίας και από το 1878, το όνομα που έχει μέχρι και σήμερα, «Πλατεία Κλαυθμώνος» καθώς και πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως το 1989 αν και αυτή η ονομασία δεν χρησιμοποιείται.

Το όνομα Πλατεία Κλαυθμώνος (δηλαδή “κλάματος”) δόθηκε στην πλατεία έπειτα από χρονογράφημα του περιοδικού Εστία, επειδή μπροστά από το τότε υπουργείο Οικονομικών μαζεύονταν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους.

Το όνομα που πρότεινε ο Λέο φον Κλέντσε, αρχιτέκτονας που υπέβαλε σχέδια για την πόλη των Αθηνών έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Όθωνα, ήταν «Πλατεία Αισχύλου». Από το 1838 και για μεγάλη χρονική περίοδο είχε το όνομα «Πλατεία 25ης Μαρτίου», γιατί στον κήπο της πλατείας πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που θεσμοθετήθηκε το 1838 να γίνεται στις 25 Μαρτίου. Στη συνέχεια μετονομάστηκε στην «Πλατεία Δημοκρατίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ