Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, οι περισσότεροι θέλουν να γνωρίζουν εύκολες συνταγές για χορταστικά πιάτα. Η συνταγή του Jamie Oliver για σολομό με τραγανές πατάτες στο Air Fryer, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.
Υλικά για τη συνταγή
- 400γρ. φρέσκες πατάτες
- ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι (20γρ.)
- 2 φιλέτα σολομού των 150γρ. το καθένα, με την πέτσα, χωρίς λέπια και κόκκαλα, από βιώσιμες πηγές
- 200γρ. σπαράγγια
- 1 λεμόνι
Πώς να φτιάξετε τον σολομό με τις πατάτες στο Air Fryer
Κόβετε τις πατάτες κόβονται σε λεπτές φέτες και τις ψήνετε στο air fryer. Στη συνέχεια προσθέτετε από πάνω τον σολομό μαζί με λίγα σπαράγγια για ένα δεύτερο ψήσιμο.
Μην ανησυχείτε για το ψήσιμο του σολομού πάνω από τις πατάτες – δεν πρόκειται να γίνουν υγρές και να μαλακώσουν υπερβολικά. Ο αέρας συνεχίζει να κυκλοφορεί κάτω από τις πατάτες ενώ ψήνεται ο σολομός, οπότε οι πατάτες γίνονται όλο και πιο τραγανές – μια καλή λεπτομέρεια που αξίζει να θυμάστε και σε άλλες συνταγές με το air fryer.
Εκτός από το ότι, οι τραγανές πατάτες μαγειρεύονται άψογα, πρόκειται για συνταγή που απαιτεί μόνο ένα σκεύος, καθώς τα λαχανικά και η πρωτεΐνη ψήνονται όλα μαζί. Πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο γεύμα.
Χρόνος μαγειρέματος
Σύμφωνα με τις οδηγίες, ψήστε τις πατάτες μόνες τους για 15 λεπτά, έπειτα άλλα 10 λεπτά αφού τις ανακατέψετε με φρέσκο θυμάρι, και στη συνέχεια για ακόμα 10 λεπτά αφού προσθέσετε τον σολομό και τα σπαράγγια.
Στο μεταξύ, βάλτε τα φιλέτα σολομού σε ένα μπολ, ραντίστε με μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Σπάστε τα άκρα από τα σπαράγγια και κόψτε κάθε κοτσάνι σε τρία κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Προσθέστε τα στο μπολ με τον σολομό και ανακατέψτε τα όλα μαζί ώστε να καλυφθούν με το λάδι.
Μόλις τελειώσει ο χρόνος για τις πατάτες, τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού από πάνω και στη συνέχεια κόψτε προσεκτικά δύο λεπτές φέτες λεμονιού και βάλτε μία σε κάθε φιλέτο. Σκορπίστε τα σπαράγγια γύρω από τον σολομό και ψήστε στους 190°C για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να έχουν ψηθεί καλά.
Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για ψάρι για να μεταφέρετε τα φιλέτα σολομού στα πιάτα σερβιρίσματος, και στη συνέχεια μοιράστε τις τραγανές πατάτες και τα σπαράγγια. Σερβίρετε με μια εποχική πράσινη σαλάτα και μια κουταλιά πέστο στο πλάι!
Tip:
Βέβαια, οι πατάτες μετά τα πρώτα 15 λεπτά είναι πιθανόν να είναι αρκετά τραγανές, οπότε μπορείτε να τις ανακατέψετε με το θυμάρι και να προσθέσετε αμέσως τον σολομό και τα σπαράγγια.
Ο χρόνος είναι αρκετός για να μαγειρευτούν όλα σωστά. Ο σολομός θα ξεψαχνίζεται εύκολα με ένα πιρούνι και τα σπαράγγια θα παραμείνουν τρυφερά.
Όλα αυτά βέβαια με την επιφύλαξη ότι οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φριτέζα αέρος σε φριτέζα, οπότε καλό είναι να παρακολουθείτε την πρόοδο του φαγητού για να δείτε αν χρειάζεται δεύτερος γύρος για τις πατάτες πριν προσθέσετε τον σολομό και τα σπαράγγια. Αν έχουν ροδίσει αρκετά στα πρώτα 10 λεπτά, πιθανότατα δεν χρειάζεται.
Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες και νύχτες, όταν δεν αντέχετε να ανάψετε την κουζίνα ή τον φούρνο. Το air fryer και ο Jamie Oliver, έχουν τη λύση για αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.