Γιατί τα διαμάντια εκτοξεύονται από τα βάθη της Γης – Το μυστήριο πίσω από τις ισχυρές εκρήξεις

Η φύση δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, και τώρα μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι “σιντριβάνια διαμαντιών” θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στην επιφάνεια της Γης ως μέρος ενός σημαντικού γεωλογικού γεγονότος.

Οι τρομερές ηφαιστειακές εκρήξεις που εκτοξεύουν διαμάντια και σκορπίζουν τους πολύτιμους λίθους σε όλη την επιφάνεια της Γης έχουν προβληματίσει τους ερευνητές. Αλλά τώρα, οι επιστήμονες φαίνεται πως διαπιστώνουν τι συμβαίνει περισσότερα από 160 χιλιόμετρα κάτω από τη γη και ωθεί τους κρυστάλλους προς τα πάνω με τέτοια θεαματική δύναμη.

Η διάλυση των υπερηπείρων θα μπορούσε να οδηγήσει τα διαμάντια να εκτοξευθούν από τα βάθη του πυρήνα της Γης, σύμφωνα με έρευνα του Thomas Gernon, καθηγητή γεωλογίας και κλιματολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton.

Τα διαμάντια σχηματίζονται περίπου 150 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας και εκτοξεύονται προς τα πάνω μέσω εκρήξεων κιμπερλίτη. Μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα έως και 133 χιλιόμετρα την ώρα και να προκαλέσουν τεράστιες εκρήξεις αερίων και σκόνης στην επιφάνεια, ανέφερε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Ο Gernon και η ομάδα του μελέτησαν τους κιμπερλίτες και από την έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι οι εκρήξεις συμβαίνουν συνήθως περίπου 22 έως 30 εκατομμύρια χρόνια μετά την έναρξη της διάλυσης μιας υπερηπείρου.  Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, υπάρχει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο οι πλάκες αρχίζουν να αποσυντίθενται και ύστερα από 22 έως και 30 εκατ. χρόνια, οι εκρήξεις κιμπερλίτη κορυφώνονται.

Η διάλυση της υπερηπείρου Γκοντβάνα

Μια από τις περιπτώσεις που επισημάνθηκαν στην έρευνα καταγράφηκε περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μετά την έναρξη της διάλυσης της υπερηπείρου Γκοντβάνα στη σημερινή Αφρική και Νότια Αμερική.  Συγκεκριμένα, η διάλυση της Γκοντβάνα ξεκίνησε περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έρευνα του Gernon έδειξε ότι οι εκρήξεις κιμπερλίτη καταγράφηκαν στη Γκοντβάνα περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μετά την έναρξη της διάσπασης της υπερηπείρου, δηλαδή περίπου 155 εκατομμύρια χρόνια πριν. Με απλά λόγια, η έρευνα της ομάδας του Gernon δείχνει ότι όταν οι υπερήπειροι αρχίζουν να διαλύονται, αυτό δημιουργεί μια πίεση στα βάθη της Γης που μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο των διαμαντιών στην επιφάνεια.

Δρ. Tom Gernon

Όταν οι τεκτονικές πλάκες αρχίζουν να απομακρύνονται η μία από την άλλη, δημιουργείται μια σχισμή ανάμεσά τους. Μέσα σε αυτή τη σχισμή, τα πετρώματα από τον ανώτερο μανδύα και τον κατώτερο φλοιό της Γης αρχίζουν να αναμειγνύονται και να ρέουν το ένα εναντίον του άλλου. Αυτό δημιουργεί μια αστάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις.

Ορυχείο διαμαντιών Venetia, Νότια Αφρική. Φωτογραφία του Dr Tom Gernon, University of Southampton

Η ανάμειξη πετρωμάτων, νερού και διοξειδίου του άνθρακα με ορυκτά όπως τα διαμάντια μπορεί να δημιουργήσει εκρήξεις που είναι πιθανό να εκτοξεύσουν τα διαμάντια προς την επιφάνεια της Γης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει στην αναζήτηση ανεξερεύνητων κοιτασμάτων διαμαντιών. Για παράδειγμα, αν βρεθεί μια σχισμή που έχει δημιουργηθεί από την απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών, οι ερευνητές μπορεί να υποθέσουν ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν διαμάντια κοντά.

Κιμπερλίτης δείχνει σκοτεινούς κρυστάλλους (ολιβίνη) και θραύσματα βράχου που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Φωτογραφία: Dr Tom Gernon/University of Southampton/PA

Ο Gernon δήλωσε: «Τα διαμάντια έχουν παραμείνει στη βάση των ηπείρων για εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια. Πρέπει να υπάρχει κάποιο ερέθισμα που τα προκαλεί ξαφνικά, επειδή αυτές οι εκρήξεις είναι πολύ ισχυρές και μπορούν να εκτοξεύσουν τα διαμάντια σε μεγάλη απόσταση».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα του Gernon είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά του. Ωστόσο, είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις στην κατανόηση της γεωλογίας της Γης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ