Γιατί ηλεκτρίζονται τα μαλλιά σας; Συμβουλές από επαγγελματίες κομμωτές για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φαινόμενο

Ο στατικός ηλεκτρισμός στα μαλλιά είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών. Είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τους ψυχρότερους μήνες, καθώς οι ξηρές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα μπορεί να επιδεινώσουν τη φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού.

Τι προκαλεί τον στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο μάθημα της φυσικής: Ο στατικός ηλεκτρισμός συμβαίνει όταν μια επιφάνεια δέχεται επιπλέον ηλεκτρόνια, τα οποία είναι αρνητικά φορτισμένα. Έτσι, όταν ορισμένα υλικά τρίβονται μεταξύ τους (όπως ένα πλεκτό καπέλο στα μαλλιά σας), αυτά τα αρνητικά φορτία πέφτουν πάνω στα μαλλιά και αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αντικείμενα με το ίδιο φορτίο απωθούν το ένα το άλλο (όπως οι μαγνήτες). Αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά σας σηκώνονται. Κάθε σκέλος είναι αρνητικά φορτισμένο, επομένως απομακρυνθούν το ένα από το άλλο.

Αυτό παρατηρείται συχνότερα κατά τους χειμερινούς, ψυχρούς μήνες καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τον στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά.

«Τα ηλεκτρικά φορτία δεν ρέουν μέσα από το νερό, επομένως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες χωρίς υγρασία θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ πιο στατικές τρίχες στα μαλλιά». λέει η κομμώτρια Miko Branch, συνιδρύτρια της μάρκας περιποίησης μαλλιών Miss Jessie’s. «Τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στον στατικό ηλεκτρισμό, καθώς δεν έχουν την απαραίτητη υγρασία για να απωθήσουν τα ηλεκτρικά φορτία», εξηγεί η ειδικός.

Πιθανές αιτίες του στατικού ηλεκτρισμού στα μαλλιά

  • Τριβή: Όταν τα μαλλιά τρίβονται μεταξύ τους ή με άλλα υλικά, όπως ρούχα, καπέλα ή πετσέτες, τα αρνητικά φορτία μπορούν να μεταφερθούν από ένα αντικείμενο στο άλλο.
  • Χρήση προϊόντων styling μαλλιών με οινόπνευμα: Τα προϊόντα styling μαλλιών με βάση το οινόπνευμα μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στον στατικό ηλεκτρισμό.
  • Στρες: Το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά να «ηλεκτρίζονται», καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να συσπώνται.

Πώς να αποφύγετε τον στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά

  • Χρησιμοποιήστε ενυδατικά σαμπουάν και μαλακτικά
  • Χρησιμοποιήστε τακτικά μάσκα μαλλιών
  • Αλλάξτε την πετσέτα σας
  • Αντικαταστήστε τις πλαστικές χτένες με μεταλλικές
  • Επιλέξτε λευκά είδη από μετάξι
  • Επενδύστε σε έναν υγραντήρα
  • Χρησιμοποιήστε ενυδατικά σαμπουάν και μαλακτικά

Χρησιμοποιήστε ενυδατικά σαμπουάν και μαλακτικά

«Επειδή τα ξηρά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στον στατικό ηλεκτρισμό, η χρήση ενυδατικού σαμπουάν ή μαλακτικού (conditioner) μαλλιών είναι ένα απαραίτητο μέτρο πρόληψης», λέει ο κομμωτής πολλών διάσημων προσωπικοτήτων, Andrew Fitzsimons. Επιλέξτε σαμπουάν που είναι πλούσια σε φυσικά μαλακτικά, όπως έλαια και βούτυρο, και ήπια επιφανειοδραστικά.

Ένα εξίσου ενυδατικό conditioner μπορεί, στη συνέχεια, να βοηθήσει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας του κεφαλιού και στην προσθήκη θρεπτικών συστατικών. Η ειδικός στα μαλλιά Sarah Roberts εξηγεί πως ακριβώς όπως ένα μαλακτικό μπορεί να εξαλείψει τη στατική πρόσφυση από τα ρούχα, έτσι και το conditioner τα μαλλιά λιπαίνει την τρίχα αποτρέποντας τον στατικό ηλεκτρισμό.

Χρησιμοποιήστε τακτικά μάσκα μαλλιών

Για επιπλέον ενυδάτωση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, μια βαθιά περιποίηση είναι το «κλειδί» για να μην «ηλεκτρίζονται» τα μαλλιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ενυδάτωσης για τα μαλλιά μία φορά την εβδομάδα (ή πιο συχνά ανάλογα με το επίπεδο ξηρότητας των μαλλιών μία από αυτές τις μάσκες ενυδάτωσης μαλλιών) ή να δοκιμάσετε μια θεραπεία μαλλιών με φυσικά συστατικά.

Αλλάξτε την πετσέτα σας

Οι παραδοσιακές πετσέτες από πανί μπορεί να τραχύνουν την επιδερμίδα και να προκαλέσουν τριβή στις τρίχες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά. «Το αποτέλεσμα είναι σαν γυαλόχαρτο», είπε ο κομμωτής και ιδρυτής του Hair Rules, Anthony Dickey σχετικά με το στέγνωμα με πετσέτα. Θεωρήστε αυτό το φαινόμενο ως σημάδι για να επενδύσετε σε μια μαλακιά πετσέτα από μικροΐνες ή χρησιμοποιείστε μια βαμβακερή μπλούζα για να αφαιρέσετε το υπερβολικό νερό από τα μαλλιά.

Αποφύγετε τι πλαστικές χτένες

«Οι μεταλλικές χτένες μεταδίδουν ηλεκτρισμό, ο οποίος βοηθά στην απομάκρυνση των ηλεκτρικών σωματιδίων από τα μαλλιά σας, ενώ οι πλαστικές χτένες μπορούν να αυξήσουν τον στατικό ηλεκτρισμό», λέει ο Fitzsimons.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε χτένες από ξύλο ή μπαμπού, απλώς να γνωρίζετε ότι το πλαστικό είναι μονωτικό υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού (δηλαδή, τα ηλεκτρικά φορτία μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν στην επιφάνεια).

Ο Fitzsimons συνιστά, επίσης, να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας κάνοντας απαλές κινήσεις. Το βούρτσισμα με απότομες κινήσεις μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει σωματικό στρες, αλλά και περισσότερη τριβή και στατικό ηλεκτρισμό.

Επιλέξτε λευκά είδη από μετάξι

Ακριβώς όπως οι πετσέτες από πανί μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά, έτσι και τα πορώδη υφάσματα των κλινοσκεπασμάτων όπως το βαμβάκι ή το λινό μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

«Προτιμήστε μια μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη που επιτρέπει στα μαλλιά να γλιστρούν καθώς κοιμάστε. Το μετάξι και το σατέν αποτρέπουν την τριβή και βοηθούν στη διατήρηση των φυσικών ελαίων των μαλλιών. Έτσι η επιλογή του κατάλληλου υφάσματος δεν αποτρέπει μόνο τον στατικό ηλεκτρισμό, αλλά συμβάλλει και στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής».

Επενδύστε σε έναν υγραντήρα

Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει τον «ηλεκτρισμό» της τρίχας, καθώς δεν έχει την υγρασία που απαιτείται για την απώθηση των ηλεκτρικών φορτίων. Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα, εξισορροπώντας τα επίπεδα υγρασίας στον εσωτερικό σας χώρο και διατηρώντας τα μαλλιά σας και το δέρμα σας ενυδατωμένα.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα αποφύγετε τον στατικό ηλεκτρισμό διατηρώντας παράλληλα ενυδατωμένα και υγιή τα μαλλιά σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ