Φρούριο 8.000 ετών που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία είναι το αρχαιότερο στον κόσμο – Η ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας, ανακαλύπτοντας ένα φρούριο περίπου 8.000 ετών που χτίστηκε από κυνηγούς και συλλέκτες.

Το φρούριο Amnya I και II πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος οχυρωμένος οικισμός στον κόσμο και θα μπορούσε να κάνει τους ιστορικούς να επανεκτιμήσουν πώς εξελίχθηκαν οι περίπλοκες κοινωνίες. Το φρούριο Amnya βρίσκεται σε μια αμμώδη περιοχή δίπλα στον ποταμό Amnya, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες επέλεξαν την τοποθεσία για να ελέγξουν άφθονα σημεία ψαρέματος.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι η τοποθεσία κάηκε ολοσχερώς πολλές φορές από στρωματογραφία ή συλλογή ιζημάτων, χώματος και ερειπίων – και ανακάλυψαν αιχμές βελών στην εξωτερική τάφρο, υποδεικνύοντας βίαιη σύγκρουση στην περιοχή.

Amnya I και Amnya II – Οι διαφορές και οι ανισότητες

Η ομάδα ανακάλυψε ξύλινους πασσάλους που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας από το 1987 έως το 2000.

«Αυτά τα πράγματα που σκεφτόμαστε τώρα, όπως η ιδιοκτησία και η κοινωνική ανισότητα – οι άνθρωποι τα σκέφτονται από τότε που γίναμε άνθρωποι», είπε ο Κόλιν Γκρίερ από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον στο Science.org .

Τα υπολείμματα 10 κοιλοτήτων βρίσκονται εντός του τοίχου, που αποτελούν την Amnya I.

Άλλες 10 καλύβες βρέθηκαν έξω από την οχυρωμένη δομή, υποδηλώνοντας μια ιεραρχική δομή μιας εσωτερικής οχυρωμένης περιοχής και ενός εξωτερικού, απροστάτευτου τμήματος που προσδιορίζεται ως Amnya II.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.

Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς στο Freie Universität Berlin αναφέρουν ότι το οχυρό Amnya χτίστηκε «πολλούς αιώνες πριν παρόμοιοι περίβολοι εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αν και αρχαίες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατασκεύαζαν άμυνες σε όλο τον κόσμο, «η πολύ πρώιμη έναρξη αυτού του φαινομένου στην ενδοχώρα της δυτικής Σιβηρίας είναι απαράμιλλο».

Οι ερευνητές και οι αρχαιολόγοι λειτουργούσαν προηγουμένως με την υπόθεση ότι ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση δεν υπήρχαν στις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Εναέρια άποψη του ποταμού Amnya και του ακρωτηρίου. Κάτω: γενική κάτοψη Amnya I και II, που δείχνει τη θέση των ανασκαφικών ορύξεων και τα χαρακτηριστικά ορατά στο επιφανειακό ανάγλυφο (εικονογράφηση N. Golovanov, S. Krubeck & S. Juncker).

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα σε δείγματα που συλλέχθηκαν, οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν «την προϊστορική εποχή της τοποθεσίας» και να την καθιερώσουν «ως το παλαιότερο γνωστό φρούριο του κόσμου».

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα είναι μια τεχνική που εξετάζει τη διάσπαση του ισοτόπου άνθρακα-14 που βρίσκεται σε δείγματα, η οποία μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την ηλικία των υλικών που χρονολογούνται μέχρι και 60.000 ετών.

«Μέσα από λεπτομερείς αρχαιολογικές εξετάσεις στο Amnya, συλλέξαμε δείγματα για χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, επιβεβαιώνοντας την προϊστορική ηλικία της τοποθεσίας και καθιερώνοντάς την ως το παλαιότερο γνωστό φρούριο στον κόσμο. Οι νέες μας παλαιοβοτανικές και στρωματογραφικές εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Σιβηρίας ακολούθησαν έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής βασισμένο στους άφθονους πόρους του περιβάλλοντος της τάιγκα», ανέφερε ένα δελτίο Τύπου του Freie Universität Berlin .

«Αυτό το εύρημα αναδιαμορφώνει την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες, αμφισβητώντας την ιδέα ότι μόνο με την έλευση της γεωργίας οι άνθρωποι θα είχαν αρχίσει να χτίζουν μόνιμους οικισμούς με μνημειακή αρχιτεκτονική και θα είχαν αναπτύξει περίπλοκες κοινωνικές δομές», πρόσθεσε.

Η ανατροπή στη θεωρία για τα οχυρά

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης περίπου 45 κεραμικά αγγεία στην τοποθεσία Amnya με μυτερές και επίπεδες μορφές.

Η μελέτη ανέφερε ότι οι δύο τύποι κεραμικής αντιπροσωπεύουν δύο τυπολογικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του «χαραγμένου στολιδιού» και του δεύτερου με «διακόσμηση σφραγίδας χτένας». Και τα δύο είδη αγγείων βρέθηκαν μαζί, αποκαλύπτοντας μια επέκταση της κεραμικής χρήσης.

Ταυτοποιήθηκαν διατηρημένα θραύσματα οστών από άλκες, τάρανδο και κάστορες. Η μελέτη ανέφερε ότι υπήρχαν ενδείξεις εκ νέου κατάληψης στους λάκκους των σπιτιών Amnya I στη Μεσολιθική φάση τον 8ο αιώνα και τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.

Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν μια τέταρτη πιθανή επανακατάληψη σε μερικούς από τους λάκκους των σπιτιών Amnya II που πιστεύεται ότι συνέβη κατά την Ενεολιθική φάση τον 4ο αιώνα π.Χ.

«Το συγκρότημα των οικισμών Amnya σηματοδοτεί την αρχή ενός μοναδικού, μακροχρόνιου φαινομένου αμυντικών τοποθεσιών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στο βόρειο τμήμα της Ευρασίας, μια σχεδόν αδιάσπαστη παράδοση που συνεχίστηκε για σχεδόν οκτώ χιλιετίες στην Πρώιμη Σύγχρονη περίοδο».

Αυτές οι ανακαλύψεις αλλάζουν την άποψη του σχολικού βιβλίου ότι μόνιμοι οικισμοί που περιέχουν οχυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν προκύψει μόνο από γεωργούς.

«Για πολλούς ανθρώπους, αυτό εξακολουθεί να μην είναι μέρος αυτού που είναι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. … Υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο στην αρχαιολογία που πιστεύει ότι η πολυπλοκότητα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου», είπε στο Science.org ο αρχαιολόγος Rick Schulting από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα .

“Αυτή είναι μια ωραία μελέτη που δείχνει ότι μπορείτε να έχετε εναλλακτικούς δρόμους προς την πολυπλοκότητα.”

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ