Επική οπτική ψευδαίσθηση: Βρες μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ποια γραμμή είναι μεγαλύτερη

Κάθε οπτική ψευδαίσθηση είναι διασκεδαστική και αποτελεί πρόκληση για το μυαλό μας, καθώς πολλές φορές μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε σωστά τα πάντα,  με την πρώτη ματιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο έξυπνος.  Απλώς, ο σχεδιασμός για τις οπτικές ψευδαισθήσεις είναι τέτοιος που οι περισσότεροι άνθρωποι, πέφτουν στην ίδια παγίδα και αποτυγχάνουν να ερμηνεύσουν το κρυφό, πραγματικό νόημά τους.

Η συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση φαίνεται απλή, αλλά η λύση της δεν είναι τόσο εύκολη. Μπορείτε να εντοπίσετε ποια από τις δύο κίτρινες γραμμές είναι μεγαλύτερη;  Η εικόνα απεικονίζει φαινομενικά μια σιδηροδρομική γραμμή σε μαύρο χρώμα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι οι δύο οριζόντιες κίτρινες γραμμές που βρίσκονται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, προκειμένου να σας μπερδέψουν. Εσείς πρέπει να βρείτε ποια είναι μεγαλύτερη σε μήκος. Έχετε μόλις 10 δευτερόλεπτα για να το κάνετε.

Πριν απαντήσετε, βεβαιωθείτε ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται προφανές και απλό, μπορεί τελικά να μην ισχύει.

οπτική ψευδαίσθηση
(Πηγή ΦΩΤΟ: Bright Side)

Προσοχή ακολουθεί spoiler για την οπτική ψευδαίσθηση

Αν πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερη η πάνω γραμμή,, τότε η απάντησή σας είναι…εντελώς λάθος. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι που την “πατήσατε”, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που κοιτάζουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση θα επιλέξουν την πάνω γραμμή.

Η σωστή απάντηση είναι ότι και οι δύο γραμμές έχουν στην πραγματικότητα το ίδιο μήκος. Αυτή η εικόνα δείχνει ότι ακόμη κι αν οι δύο γραμμές φαίνονται να έχουν διαφορετικό μήκος, στην πραγματικότητα είναι ίσες σε μέγεθος. Όπως μπορείτε να δείτε, η πράσινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δύο γραμμές έχουν ακριβώς το ίδιο μήκος.

Για τους περισσότερους η πάνω γραμμή φαίνεται να έχει μεγαλύτερο μήκος κι αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας κρίνει το μέγεθος ενός αντικειμένου και με βάση το βάθος του. Αυτός είναι ο λόγος που ο εγκέφαλος εκτιμά λανθασμένα ότι η πάνω γραμμή είναι μεγαλύτερη από την πιο κοντινή.

Επίσης, το λάθος μας οφείλεται στο γεγονός ότι a priori αποτυγχάνουμε να αμφισβητήσουμε την ερώτηση που μας έχει αρχικά τεθεί, δηλαδή ποια γραμμή είναι μεγαλύτερη.  Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι οπωσδήποτε κάποια από τις δύο γραμμές πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Η ανατροπή στην οπτική ψευδαίσθηση είναι ακριβώς αυτή. Ότι η απάντηση βρίσκεται πέρα από αυτό που μας ζητά η ερώτηση να βρούμε.

οπτική ψευδαίσθηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ