Επείγουσα προειδοποίηση στην Βρετανία λόγω εισβολής από ασιατικές γιγάντιες σφήκες «δολοφόνους»

Έκτακτη προειδοποίηση λόγω εισβολής από γιγάντιες ασιατικές σφήκες δολοφόνοι εκδόθηκε στη Βρετανία. Τα τεράστια κίτρινα έντομα έχουν «καταλάβει» το Τζέρσεϊ, το Γκέρνσεϊ και τα μικρότερα νησιά της Μάγχης.

Ο αξιωματικός πίσω από τη στρατηγική «Asian Hornet Strategy» στο Guernsey, Francis Russell, προειδοποίησε ότι οι σφήκες αυτές θα μπορούσαν να κατακλύσουν τη Βρετανία.

Οι εμφανίσεις στην ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε επίπεδο ρεκόρ -22 φέτος-, δηλαδή περισσότερες από τις εμφανίσεις των τελευταίων έξι ετών συνολικά. Το 2022 υπήρχαν μόλις δύο θεάσεις.

«Λόγω της άφιξης των σφηκών κάθε άνοιξη, η ετήσια εξολόθρευση των σφηκών θεωρείται ο μόνος εφικτός στόχος», δήλωσε ο Russell στη MailOnline. «Οι απειλές είναι καθολικές και ισχύουν εξίσου σε κάθε περιοχή της Ευρώπης όπου οι συνθήκες θα επέτρεπαν στο έντομο αυτό να αποικίσει με επιτυχία» πρόσθεσε.

«Αρκεί να ερευνήσει κανείς την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να διαπιστώσει πόσο πολύ έχουν επεκτείνει το εύρος εξάπλωσής τους από τον αρχικό ερχομό τους στη Γαλλία το 2004. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, ο ρυθμός εξάπλωσης είναι 75 χιλιόμετρα/έτος» συνέχισε.

Τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι 10 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν από σφήκες στα νησιά της Μάγχης.

Γιγάντια ασιατική σφήκα δολοφόνος
πηγή: AFP

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό που οι κάτοικοι του νησιού – το οποίο έχει χαρακτηριστεί «η πρώτη γραμμή της Βρετανίας» – έχουν δημιουργήσει μια ομάδα η οποία είναι επιφορτισμένη με την ενημέρωση για τις εμφανίσεις σφηκών.

Στο Τζέρσεϊ έχουν βρεθεί τουλάχιστον 476 σφήκες βασίλισσες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, γεγονός που καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο, το έδαφος με τα περισσότερα αναφερόμενα κρούσματα.

Ο μελισσοκόμος Peter Down, από το New Romney στο Kent, δήλωσε πώς «οι ασιατικές γιγάντιες σφήκες δολοφόνοι καταστρέφουν την επιχείρησή μου».

Γιγάντια ασιατική σφήκα δολοφόνος φωλιά
Μία φωλιά που βρέθηκε στο Τζέρσεϊ αυτό το καλοκαίρι πηγή: Facebook/Jersey Asian Hornet Group

Η «μεγαλύτερη φωλιά ασιατικών σφηκών» βρέθηκε σε ταβάνι σε ένα σπίτι στα Νησιά της Μάγχης.

Η πρώτη ασιατική σφήκα δολοφόνος έφτασε στην Ευρώπη το 2004. Μια βασίλισσα εισήχθη κατά λάθος στη Γαλλία μαζί με κάποια κεραμικά και έκτοτε, τα έντομα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ιαπωνία, τα έντομα λέγεται ότι σκοτώνουν έως και 50 ανθρώπους σε ένα χρόνο. Έχουν επίσης αναφερθεί πολλά θύματα στη Γαλλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ