Έκαναν αντιπλημμυρικά έργα σε παραλία και βρήκαν ίχνη δεινοσαύρου – Χρονολογούνται πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια

Μηχανικοί που εργάζονταν για την πρόληψη πλημμυρών σε μια παραλία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Mbiresaurus: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής

Οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος εργάζονταν σε μέτρα προστασίας από τη θάλασσα στο παραλιακό μέτωπο Yaverland στο Isle of Wight όταν έκαναν την ανακάλυψη. Τα απολιθώματα χρονολογούνται περίπου 125 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα απολιθωμένα αποτυπώματα θα μπορούσαν να προέρχονται από έναν μαντελλίσαυρο, ένα είδος δεινοσαύρου που είχε μόνο τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι και περπατούσε στα πίσω πόδια. Τέτοια πλάσματα ήταν πιο συνηθισμένα στις νότιες ακτές του νησιού. Ένας ενήλικος μαντελλίσαυρος θα είχε περίπου το διπλάσιο μήκος ενός αυτοκινήτου. Ένας σκελετός μαντελλίσαυρου που είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απολιθώματα δεινοσαύρων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο Isle of Wight το 1917.

Πορτογαλία: Βρέθηκε σε αυλή σπιτιού ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος στην Ευρώπη

Στο συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό μια ομάδα από το τοπικό Μουσείο Dinosaur Isle ήταν παρούσα πριν αποκαλυφθούν τα νέα αποτυπώματα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον Martin Munt, επιμελητή του μουσείου, το Isle of Wight είναι «ο πλουσιότερος τόπος σε απολιθώματα δεινοσαύρων στην Ευρώπη».

Τα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν

«Αυτό που αποκαλούμε τώρα Isle of Wight ήταν ο τέλειος βιότοπος για τους δεινόσαυρους και έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη συλλογή από οστά και απολιθώματα εδώ και χιλιετίες. Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός κατάλογος για ερευνήσουν οι επιστήμονες» δήλωσε ο Munt . Επιπλέον σημείωσε ότι η περιοχή ήταν κάποτε «πλούσια σε φυτά, κροκόδειλους, πτερόσαυρους, αμφίβια, ψάρια και ασπόνδυλα όπως έντομα και γλυκά μύδια».

Meraxes: Ανακαλύφθηκε νέος γιγάντιος δεινόσαυρος – Είχε μικρά χέρια όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ

Ο Nick Gray, εργαζόμενος στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η τελευταία ανακάλυψη δείχνει την σημασία της προστασίας του παράκτιου μετώπου.

«Το γεγονός ότι υπήρχαν δεινόσαυροι ακριβώς εκεί που εργάζεται η ομάδα μας συνδέει το παλιό με το νέο, τις σύγχρονες προκλήσεις της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής με μια περίοδο του χρόνου που μπορούμε μόνο να φανταστούμε», τόνισε ο Nick Gray.

Και συνέχισε: «Όλοι έχουμε διαβάσει ιστορίες και έχουμε δει ταινίες, αλλά αυτό μας δίνει μια μικρή γεύση από το πώς ήταν η ζωή(σ.σ. τότε). Η μείωση του κινδύνου πλημμυρών και διάβρωσης των ακτών για τους κατοίκους, τις περιουσίες και τις υποδομές του νησιού αποτελεί προτεραιότητα για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε το νου μας για άλλες ανακαλύψεις δεινοσαύρων».

Τον Ιούνιο του 2023, βρέθηκαν απολιθώματα ενός προηγουμένως άγνωστου είδους δεινόσαυρου στο Isle of Wight. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό το είδος είχε μία θωράκιση με αιχμές «σαν λεπίδες» και ήταν το πρώτο είδος από την ευρύτερη οικογένεια των Αγκυλόσαυρων που ανακαλύφθηκε στο νησί τα τελευταία σε 142 χρόνια.

Το τοπικό Μουσείο Dinosaur Isle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ