Έκλεισαν 90 χρόνια οι κινηματογράφοι drive-in

Στις 6 Ιουνίου 1933, ο πρώτος κινηματογράφος τύπου drive-in άνοιξε στη λεωφόρο Crescent στο Camden του New Jersey. Ονομάστηκε “Park-In Theater” και ήταν ιδιοκτησίας του Richard Hollingshead.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Hollingshead λέγεται ότι εμπνεύστηκε από την επιθυμία της μητέρας του να καθίσει άνετα σε έναν παραδοσιακό κινηματογράφο. Έτσι αποφάσισε να καινοτομήσει με αυτόν τον πιο άνετο τρόπο, να κάθονται οι θεατές και να απολαμβάνουν μια ταινία μέσα από το αυτοκίνητό τους.

Όταν ο Hollingshead ξεκίνησε την επιχείρησή του, έκανε μια αρχική επένδυση 30.000 δολαρίων και χρέωνε τους πελάτες με 25 σεντς ανά άτομο και επιπλέον 25 σεντς ανά αυτοκίνητο.

Το 1949, η πατέντα του Hollingshead κατέπεσε και έτσι οι drive-in κινηματογράφοι άρχισαν να ανοίγουν σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες από τις ταινίες που παίζονταν στα drive-ins ήταν αυτές που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως ταινίες κατηγορίας “Β” (B movies). Ωστόσο, ορισμένα drive-ins έπαιζαν μερικές από τις κορυφαίες ταινίες του Hollywood.

Η δημοτικότητα των drive-ins κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με περίπου 5.000 αίθουσες σε όλη την Αμερική. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 600 drive-ins που εξακολουθούν να λειτουργούν στις ΗΠΑ. Εκεί είχαν και πάλι σημαντική άνθιση κατά την περίοδο της πανδημίας. Κινηματογράφοι τύπου drive-in είχαν κάποτε λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

πηγή: Allan Grant/LIFE Picture Collection

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ