Έκαναν έργα στο κέντρο της πόλης του «Καρλομάγνου» και ανακάλυψαν τυχαία ρωμαϊκό φρούριο 2.000 ετών κάτω από τον δρόμο

Μία συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών στο κέντρο της ιστορικής πόλης Άαχεν, στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έργων στη συμβολή των οδών Pontstrasse και Marktplatz, εντοπίστηκαν ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού φρουρίου, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν τάφο 4.300 ετών με σπάνιες τοιχογραφίες – Η λεπτομέρεια που αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή στην αρχαιότητα

Στη συνέχεια, στο σημείο κλήθηκαν αρχαιολόγοι ώστε να ξεκινήσουν οι ανασκαφές και να αναλύσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα κάτω από κεντρικό αυτό σημείο της πόλης.

Η ιστορία της πόλης κάτω από την πόλη

«Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να δεις από κοντά ακατέργαστη  την ιστορία δύο χιλιετιών», σημείωσε η πολεοδόμος Frauke Burgdoff, στο σημείο της  ανασκαφής. Μαζί με τη Δρ. Donata Kyritz, της αρχαιολογικής εταιρείας sk Archeo Consult, και τον δημοτικό αρχαιολόγο Andrea Schaub, παρατηρούσαν τα πέτρινα θεμέλια που υψώνονταν από το έδαφος. Το έργο είναι ανάθεση της επιχείρησης κοινής ωφελείας Regionsetz, ως μέρος ενός ευρύτερου project αναβάθμισης των υποδομών.

Βρέθηκε επιγραφή ηλικίας 2.100 ετών που θα ρίξει φως στην ιστορία της ανθρωπότητας – Άφωνοι οι αρχαιολόγοι

Λίγες μέρες μετά την πρώτη ανακάλυψη, περαιτέρω έρευνα στο σημείο έφερε περισσότερα ευρήματα στο φως. Κατά την επισκευή ενός δικτύου αποχέτευσης, ανακαλύφθηκαν στιβαρά, πέτρινα θεμέλια, τα οποία, βάσει των κατασκευαστικών τεχνικών, μάλλον ανάγονται στη Ρωμαϊκή Εποχή, εξήγησε η Δρ. Kyritz.

Η πόλη του Καρλομάγνου

Είναι γνωστό ότι το Άαχεν, η πόλη που ο Καρλομάγνος υιοθέτησε ως πατρίδα του, έχει πλούσια ιστορία. Οι συνεχείς ανακαλύψεις στην πόλη δεν παύουν να ενθουσιάζουν τους αρχαιολόγους. Ακριβώς αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των εργασιών στη συμβολή των οδών Pontstrasse και Marktplatz.

Αρχαιολόγοι έκαναν εργασίες σε μοναστήρι και ανακάλυψαν ανθρώπινα λείψανα – Μυστήριο με τις πέτρινες σαρκοφάγους μέσα σε τοίχους

«Εδώ ανακαλύφθηκαν ευρήματα ενός τεράστιου ρωμαϊκού τείχους, το οποίο, λόγω της πορείας του, δείχνει ότι ίσως αποτελούσε τμήμα της πύλης από μία μεγάλη οχύρωση», εξήγησε ο αρχαιολόγος Andreas Schaub, στις 19 Μαρτίου από την πόλη Άαχεν.

Τα πρώτα στοιχεία βρέθηκαν το 2011: Υπήρχε ένα όψιμο ρωμαϊκό οχυρό στο Άαχεν (Φωτογραφία: Andreas Schaub/Πόλη του Άαχεν)

Τα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη μίας πύλης

«Το συγκρότημα περιβάλλει ολόκληρο το Aachen Marktplatz (πλατεία αγοράς), από τις αρχές του 3ου αιώνα, με θεμέλιο έναν τοίχο πλάτους πάνω από 5 μέτρα, και στρογγυλούς τοίχους. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το σημείο όπου βρίσκονται οι πύλες, και πλέον χάρη στο πρόσφατο εύρημα, το γνωρίζουμε. Έχουμε, για πρώτη φορά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι στη σημερινή Pontstrasse υπήρχε μία πολύ εντυπωσιακή πύλη προς τα βόρεια».

Ανακαλύφθηκε επιπλέον, η καταληκτική πορεία από λαξευτούς λίθους, των οποίων οι ακριβείς διαστάσεις, οριζόντιες και κάθετες, παραμένουν αβέβαιες.

Μέχρι στιγμής, η ανασκαφή έχει φέρει στο φως ένα τμήμα του τείχους, μήκους 7 μέτρων και 0.91 μ. σε πλάτος. Συνολικά, το μήκος και το μέγιστο πλάτος του υπόλοιπου τμήματος, παραμένουν άγνωστα. Ο Schaub σημείωσε ότι, υπόνοιες σχετικά με την ύπαρξη ενός ρωμαϊκού φρουρίου υπήρχαν εδώ και καιρό, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι το 2011 και το 2014, όταν πραγματοποιήθηκαν οι ανασκαφές.  Οι υπόνοιες, όμως, βάσει του νόμου, δεν είναι αρκετές για την έναρξη αρχαιολογικών ανασκαφών.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ανακαλύψεις γίνονται κατά τη διάρκεια εργασιών. Τότε ήταν που προέκυψε η στενή συνεργασία ανάμεσα στην αρχαιολογική υπηρεσία της πόλης και της εταιρείας Archaeo Consult, η οποία αποκωδικοποίησε τα ευρήματα του λεγόμενου κάστρου γύρω απ’ τον λόφο του Marktplatz. Κατά το παρελθόν, έχουν ανευρεθεί τμήματα των αμυντικών τειχών γύρω από την πλατεία της αγοράς (Marktplatz).

Ευρήματα όπως το αμυντικό τείχος, βοηθούν στην ιστορική αναπαράσταση της πόλης του Άαχεν και στην κατανόηση της καθημερινότητας των ανθρώπων. «Είναι ακόμη ένα λιθαράκι της ιστορίας απ’ τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τον Μεσαίωνα. Είναι γνωστό ότι, το σύμπλεγμα υπήρχε μέχρι την εποχή του Καρλομάγνου και μετά απ’ αυτήν. Η τοποθεσία κατεδαφίστηκε μόλις τον 12ο αιώνα. Επί περίπου 800 ή 900 χρόνια, το σύμπλεγμα αποτελούσε το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Άαχεν και, όπως είναι σήμερα γνωστό, ανάγεται σ’ αυτό το λεγόμενο κάστρο. Το συγκρότημα αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αστική ανάπτυξη».

Η ιστορία του Άαχεν, ξεκινά πριν από τον Μεσαίωνα. Η πόλη είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου (800-814 π.Χ.), καθώς και ως η πόλη όπου στέφθηκαν οι μεταγενέστεροι Γερμανοί βασιλιάδες και αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μέχρι το 1531. Πριν από την κατάληψή της απ’ τις Ρωμαϊκές Λεγεώνες, στις αρχές του 1ου αιώνα, το Άαχεν ήταν ένας κέλτικος οικισμός, με φυσικές, θειούχες θερμές πηγές, οι οποίες μετατράπηκαν σ’ ένα σύμπλεγμα ιαματικών λουτρών και ιερό καταφύγιο. Η ρωμαϊκή στρατιωτική ιστορία έληξε τη δεκαετία του 370 , λόγω της πίεσης που ασκούσαν οι μετακινούμενες γερμανικές ροές. Έναν αιώνα αργότερα, καθιερώθηκε στο Άαχεν η Φραγκοκρατία.

Φωτογραφία: Stefan Herrmann / Δημοτικό Συμβούλιο του Άαχεν

Η τύχη του οχυρωματικού έργου μετά την καταστροφή του Άαχεν

Μετά την καταστροφή του Άαχεν από τους Φράγκους, γύρω στο 275-276 π.Χ., ολόκληρος ο λόφος της αγοράς, ήταν οχυρωμένος με τείχη πλάτους πάνω από 5 μέτρα και με στρόγγυλους πύργους. Το περίβαλλε επίσης μία τάφρος, πλάτους 6 μέτρων, η οποία ανακαλύφθηκε το 2011, στο Κατσόφ. Εφάμιλλα οχυρωματικά τείχη έχουν βρεθεί στο Γιούλιχ, το Μπίτμπουργκ, και το Γιούνκεραθ. Θωρείται ότι, αργότερα, ο Καρλομάγνος χρησιμοποίησε τα νότια τείχη του φρουρίου ως θεμέλια του παλατιού του.

Στη νότια πλευρά του οχυρωματικού έργου, έχει κατασκευαστεί το King’s Hall (σημερινό Δημαρχείο). Τα τείχη του φρουρίου, υπάρχουν ακόμη στην πόλη: όπως για παράδειγμα, κάτω από ένα γυάλινο πλαίσιο, στο κτίριο Markt 46 (εστιατόριο Five Guys), όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα διατηρημένο τμήμα του τείχους με τη βάση απ’ τους στρογγυλούς πύργους.

Καθώς οι εργασίες κατασκευής προχωρούν, προοδεύουν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η καταγραφή των ευρημάτων, με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν ότι θα ανακαλύπτουν ολοένα περισσότερα κομμάτια που θα συμπληρώσουν την ιστορία του Άαχεν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ