Εύκολη συνταγή μακαρονάδα alle vongole – Πώς να φτιάξετε τα καλύτερα σπαγγέτι κατευθείαν από τη Νάπολη

Τα πικάντικα σπαγγέτι με μύδια και ντομάτα, προέρχονται από τη συνταγή μιας περήφανης, Ναπολιτάνας γιαγιάς, της Luisa, μίας από τις γιαγιάδες που παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο μαγειρικής “Mediterranea” της Anastasia Miari. Τα σπαγγέτι alle vongole της Nonna Luisa, είναι απόδειξη ότι τα πιο απλά υλικά, όταν μαγειρεύονται με φροντίδα, μπορούν να προσφέρουν αξέχαστη γεύση.

Κέικ με λιωμένο παγωτό: Η ιδιαίτερη συνταγή για ένα γευστικό γλυκό

Η συγγραφέας  μαγειρικής, Anastasia Miari, έχει συγκεντρώσει συνταγές από γιαγιάδες σε όλη τη Μεσόγειο για το νέο της βιβλίο.

Εδώ μοιράζεται τη συνταγή της Nonna Luisa για σπαγγέτι με μύδια. “Η γιαγιά Luisa είναι μια περήφανη Ναπολιτάνα. Ζει στην καρδιά της πόλης, στον παραλιακό δρόμο και μιλά με ενθουσιασμό για τις ντομάτες που έχει αγοράσει για το πιάτο σπαγγέτι alle vongole που μαγειρεύει μαζί μου σήμερα”.

Φανταστική συνταγή για ισπανική πατατοσαλάτα – Ιδανικό συνοδευτικό

“Είναι από το Βεζούβιο, δεν χρησιμοποιώ οποιαδήποτε ντομάτα,” λέει αυστηρά.

Όταν την ρωτάω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω Pomodorini αντί για τις ντομάτες που προσθέτει στην μακαρονάδα της της. Όταν είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε τα μύδια στο πιάτο, συνειδητοποιώ ότι είναι ακόμα ζωντανά μέσα στα κελύφη τους,” λέει η Miari.

“Ένα από αυτά βγάζει το μικρό του στόμιο από το κέλυφος για μια στιγμή πριν μας παρατηρήσει και η γιαγιά Luisa αρχίζει να το κουνάει γύρω από το πιάτο, προσπαθώντας – και αποτυγχάνοντας – να το κάνει να βγει ξανά”.

Τόσο φρέσκα είναι τα συστατικά στη Νάπολη. Αγοράζεις τα μύδια το πρωί από την αγορά και το απόγευμα, είναι ακόμα ζωντανά και αναζητούν νοσταλγικά τη θάλασσα.

Τα σπαγγέτι alle vongole είναι το αγαπημένο μου από όλα τα πιάτα ζυμαρικών. Είναι μεγάλη τιμή να μπορώ να φτιάξω αυτό το πιάτο χρησιμοποιώντας τη συνταγή της γιαγιάς Luisa, γιατί, παρά το ότι έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές κατά μήκος της ιταλικής ακτής, αυτή σίγουρα είναι η καλύτερη που έχω φάει ποτέ. Λατρεύω την νότα από πεπεροντσίνο, ένα μικρό μπαχαρικό που ταιριάζει με την παθιασμένη προσωπικότητα της γιαγιάς Luisa. Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να το φτιάξεις και είναι εντυπωσιακό πιάτο για να το σερβίρεις στο δείπνο μόλις το μάθεις καλά”.

Η συνταγή για τα σπαγγέτι alle vongole

Υλικά για 4 μερίδες

• 400 γρ. ντομάτες cherry
• 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλάτι θαλασσινό, και επιπλέον για γεύση
• 350 γρ. σπαγγέτι
• 60 ml ελαιόλαδο
• 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση και καθαρισμένες

Εκτέλεση

  1. Πρώτα, κάντε μια τομή βάθους 1 εκ. σε σχήμα σταυρού στην κορυφή κάθε ντομάτας και στη συνέχεια αφήστε στην άκρη.
  2. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για τα ζυμαρικά.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, προσθέστε το αλάτι και μετά τα σπαγγέτι.
  4. Κρατήστε τον χρόνο μαγειρέματος από τη συσκευασία και ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για δύο λεπτά πριν από το τέλος του προτεινόμενου χρόνου μαγειρέματος – θα τελειώσει το μαγείρεμα στην κατσαρόλα με τα μύδια.
  5. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τηγανίστε το σκόρδο, τα κοτσάνια του μαϊντανού και τις πιπεριές για πέντε λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το σκόρδο, τον μαϊντανό και τις πιπεριές από το τηγάνι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και απορρίψτε τα.
  6. Προσθέστε τις ντομάτες στο τηγάνι, αυξάνοντας τη φωτιά σε μέτρια και καλύψτε.
  7. Αφήστε τις ντομάτες να βράσουν στα υγρά τους για περίπου τέσσερα λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τα μύδια, καλύψτε ξανά και μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό.
  8. Προσθέστε μια ελάχιστη κουτάλα από το νερό που βράζει με τα  ζυμαρικά στο τηγάνι και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια – πετάξτε όσα δεν ανοίξουν.
  9. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε κάποια από τα μύδια και αφήστε τα στην άκρη.
    Στραγγίστε τα μακαρόνια, βάλτε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε διαρκώς μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
  10. Χωρίστε τα σε μερίδες και προσθέστε τα μύδια γαρνίροντας με φύλλα μαϊντανού.
  11. Σερβίρετε αμέσως.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK