Ασκαλώνια vs Κρεμμύδια: Αυτές είναι οι διαφορές τους – Επαγγελματίας σεφ εξηγεί πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το καθένα

Τα εσαλότ ή ασκαλώνια και τα κρεμμύδια είναι δύο δημοφιλή λαχανικά που φαινομενικά μοιάζουν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν κάποιες βασικές διαφορές. Η σεφ Ann Ziata του Ινστιτούτου Μαγειρικής Εκπαίδευσης εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο ειδών κρεμμυδιού και πότε μπορεί το ένα να αντικαταστήσει το άλλο.

Κρεμμύδια με φύτρες: Αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ

Ασκαλώνια vs κρεμμύδια: Οι διαφορές και πότε να χρησιμοποιήσετε το καθένα

Τα ασκαλώνια και τα κρεμμύδια είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας των αμαρυλλίδων, αλλά έχουν διαφορετική γεύση, υφή και εμφάνιση.

Γεύση

Τα ασκαλώνια έχουν μια πιο γλυκιά, λεπτή γεύση από τα κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια. Έχουν επίσης μια ελαφριά νότα σκόρδου. Τα κρεμμύδια έχουν μια πιο έντονη, πιο πικάντικη γεύση.

Υφή

Τα ασκαλώνια έχουν μια πιο απαλή υφή από τα κρεμμύδια, εξηγεί η σεφ Ann Ziata. Από την άλλη, τα κρεμμύδια έχουν μια πιο σκληρή, πιο τραγανή υφή.

Εμφάνιση

Τα ασκαλώνια είναι μικρότερα από τα κρεμμύδια. Έχουν ένα λευκό-κίτρινο εξωτερικό φλοιό και ένα λευκό-κίτρινο εσωτερικό. Τα κρεμμύδια είναι μεγαλύτερα από τα ασκαλώνια. Έχουν ένα λευκό εξωτερικό φλοιό και ένα λευκό εσωτερικό.

Γιατί τα ασκαλώνια είναι το αγαπημένο λαχανικό των σεφ

Τα ασκαλώνια περιλαμβάνονται συχνά στα μενού των εστιατορίων και η Ann Ziata εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ίδια και άλλοι σεφ θεωρούν ότι τα ασκαλώνια είναι τόσο ξεχωριστά.

«Τα ασκαλώνια θα προσθέσουν ένα επίπεδο πολυπλοκότητας χωρίς να υπερισχύσουν του πιάτου», εξηγεί η σεφ. «Είναι πάντα πολύ κομψά όταν κόβονται και φαίνονται υπέροχα τηγανητά ή σοταρισμένα με λαχανικά. Είναι επίσης πολύ εύχρηστα, αντί να χρησιμοποιήσετε μισό κρεμμύδι και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο για ένα άλλο πιάτο. Μπορείτε απλώς να κόψετε ακριβώς την ίδια ποσότητα που χρειάζεστε από ένα μικρότερο ασκαλώνιο».

«Ως κάποιος που συχνά ψήνει ή σοτάρει αρκετά λαχανικά για συνοδευτικό, μπορώ να πω ότι εκτιμώ το μικρό μέγεθος των εσαλότ επειδή μειώνουν τον αριθμό των κομμένων κρεμμυδιών που καταλήγουν να επιστρέφουν στο ψυγείο μου», ανεφερε η Ann Ziata.

Εάν ψάχνετε για ένα λαχανικό που μπορεί να προσθέσει μια πινελιά πολυπλοκότητας και κομψότητας στα πιάτα σας, τα ασκαλώνια είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Η σεφ Ann Ziata του Ινστιτούτου Μαγειρικής Εκπαίδευσης εξηγεί ότι η επιλογή μεταξύ εσαλότ (ασκαλώνια) και κρεμμυδιών εξαρτάται από το συγκεκριμένο πιάτο που φτιάχνετε.

Πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ασκαλώνια

Τα ασκαλώνια είναι μια καλή επιλογή για πιάτα όπου θέλετε μια πιο γλυκιά και λεπτή γεύση.

  • Συνδυάστε τα με τζίντζερ ή εστραγκόν. Τα ασκαλώνια έχουν μια γλυκιά, ελαφριά γεύση σκόρδου που μπορεί να ισορροπήσει τις πιο πικάντικες ή έντονες γεύσεις.
  • Χρησιμοποιήστε τα ωμά σε ντρέσινγκ σαλάτας. Τα ασκαλώνια έχουν μια πιο λεπτή γεύση από τα κρεμμύδια και δεν θα κυριαρχήσουν στο ντρέσινγκ.
  • Χρησιμοποιήστε τα σε παραδοσιακές ταϊλανδέζικες ή γαλλικές συνταγές. Τα ασκαλώνια είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε αυτές τις κουζίνες.

Πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια καλή επιλογή για πιάτα όπου θέλετε μια πιο έντονη, πιο πικάντικη γεύση. Είναι επίσης κατάλληλα για πιάτα όπου θέλετε μια πιο τραγανή υφή.

Η σεφ Ann Ziata εξηγεί ότι τα κρεμμύδια είναι μια καλή επιλογή για πιάτα που απαιτούν:

  • Έντονη γεύση: Τα κρεμμύδια έχουν μια πιο έντονη γεύση από τα ασκαλώνια, επομένως είναι μια καλή επιλογή για πιάτα όπου θέλετε μια πιο πικάντικη γεύση.
  • Όγκο: Τα κρεμμύδια είναι μεγαλύτερα από τα ασκαλώνια και έχουν πιο σκληρή υφή, επομένως είναι μια καλή επιλογή για πιάτα όπου θέλετε να προσθέσετε όγκο.
  • Τελειοποίηση παραδοσιακών συνταγών: Τα κρεμμύδια είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλές παραδοσιακές συνταγές, επομένως είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια συνταγή όπως αυτή που κληρονομήσατε από τη γιαγιά σας.

Το κόστος και ο όγκος παίζουν επίσης ρόλο για τη Ziata όταν αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει κρεμμύδια ή ασκαλώνια σε ένα πιάτο. «Τα ασκαλώνια είναι λίγο πιο ακριβά από τα κρεμμύδια, οπότε αν χρειάζομαι πολλά θα χρησιμοποιήσω κρεμμύδια», λέει η σεφ.

Είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε τα ασκαλώνια και τα κρεμμύδια;

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ασκαλώνια με κρεμμύδια σε ορισμένες συνταγές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές διαφορές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα κρεμμύδια έχουν πιο έντονη γεύση και υφή από τα ασκαλώνια, επομένως μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη συνταγή σας ανάλογα.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αντικατάσταση ασκαλώνιων με κρεμμύδια:

  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο κρεμμύδι από ό,τι θα χρησιμοποιούσατε ασκαλώνια. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί 2 ασκαλώνια, χρησιμοποιήστε περίπου 1 κρεμμύδι.
  • Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα μαγείρευατε τα ασκαλώνια. Τα κρεμμύδια έχουν την τάση να καίγονται πιο γρήγορα από τα ασκαλώνια.
  • Προσθέστε λίγο σκόρδο ή ακόμα και λίγο κρεμμύδι στο πιάτο. Αυτό θα βοηθήσει να ισορροπήσετε τη γεύση και την υφή.

Αντικατάσταση κρεμμυδιών με ασκαλώνια

Είναι επίσης δυνατόν να αντικαταστήσετε τα κρεμμύδια με ασκαλώνια σε ορισμένες συνταγές. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς τα ασκαλώνια είναι πιο ευαίσθητα και τείνουν να καίγονται πιο γρήγορα από τα κρεμμύδια.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αντικατάσταση κρεμμυδιών με ασκαλώνια:

  • Χρησιμοποιήστε περισσότερα ασκαλώνια από ό,τι θα χρησιμοποιούσατε κρεμμύδια. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί 1 κρεμμύδι, χρησιμοποιήστε περίπου 2 ασκαλώνια.
  • Μαγειρέψτε τα ασκαλώνια για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα μαγείρευατε τα κρεμμύδια. Τα ασκαλώνια έχουν την τάση να καίγονται πιο γρήγορα από τα κρεμμύδια.
  • Μην χρησιμοποιείτε ασκαλώνια για να φτιάξετε δαχτυλίδια κρεμμυδιού. Τα ασκαλώνια είναι πολύ μικρά για να χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη συνταγή.

Τα ασκαλώνια προσθέτουν κομψότητα, ξεχωριστή γεύση και πολυπλοκότητα στα πιάτα, γεγονός που τα κάνει να υπερτερούν από τα κρεμμύδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμμύδια αντί για ασκαλώνια, ειδικά αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε.

Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι το καλύτερο υποκατάστατο για τα ασκαλώνια. Και αν θέλετε να προσθέσετε λίγη γεύση σε οτιδήποτε μαγειρεύετε, δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα ασκαλώνια με κρεμμύδια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ