Έχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο, ορισμένοι άνδρες δεν μπορούν να εκδηλώσουν τρυφερότητα; Μερικοί άνδρες δεν νιώθουν άνετα με την παραμικρή εκδήλωση της αγάπης, όπως μια αγκαλιά.
Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ανατροφή και τη σχέση των γονέων του.
Αν ένας άνδρας δεν είδε ποτέ τη μητέρα του να λαμβάνει στοργή μεγαλώνοντας, συχνά θα εμφανίζει αυτές τις 8 συμπεριφορές στις σχέσεις
- Δυσφορία με την έκφραση σωματικής τρυφερότητας
- Υποτίμηση της σημασίας της συναισθηματικής έκφρασης
- Δυσκολία στο να καθησυχάσουν τη σύντροφό τους
- Αυτονομία σε βαθμό απομόνωσης
- Δυσκολία με τις εκδηλώσεις ρομαντισμού
- Σύγχυση γύρω από την ανοιχτή επικοινωνία
- Χαμηλή ανοχή στις συγκρούσεις
- Επιφυλακτικοί με την ευαλωτότητα
Δυσφορία με την έκφραση σωματικής τρυφερότητας
Οι άνδρες που δεν έχουν δει ποτέ τον πατέρα τους ν’ αγκαλιάζει, να φιλάει ή να κρατάει το χέρι της μητέρας τους, μπορεί να θεωρούν τη σωματική επαφή ως κάτι ξένο ή περιττό.
Όταν η σύντροφός τους προσπαθεί να τους κρατήσει το χέρι, μπορεί να το αποφεύγουν ή να νιώθουν άβολα όταν τους παίρνει αγκαλιά.
Γιατί; Επειδή δεν έχουν μάθει ποτέ την άνεση της σωματικής επαφής. Η σύντροφος νιώθει πως, ο άνδρας αποφεύγει την εγγύτητα. Αν το αναλύσετε, μπορεί να καταλάβετε πού ανάγεται αυτό το μοτίβο. Δεν πρόκειται για απόρριψη, αλλά ο άνδρας αυτός, είναι εγκλωβισμένος σε ένα ασυνείδητο μοτίβο.
Υποτίμηση της σημασίας της συναισθηματικής έκφρασης
Μία συνηθισμένη συμπεριφορά των ανδρών που δεν έχουν δει την μητέρα τους να δέχεται τρυφερότητα, είναι η ασυνείδητη προσπάθειά τους να υποτιμήσουν τα ίδια τους τα συναισθήματα – ειδικά τα πιο ‘τρυφερά’, όπως είναι η θλίψη ή η ευαλωτότητα.
Υπάρχουν άνδρες που δεν γνωρίζουν πως μπορούν να εκφραστούν τα συναισθήματα με υγιή τρόπο. Αυτό μπορεί να φαίνεται, όταν ο σύντροφος χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως, “δεν έγινε και τίποτα”, ή “μια χαρά είμαι”, ακόμη και όταν έχει πληγωθεί.
Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων, αποτρέπουν την ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων των ανδρών.
Αυτό, γίνεται ακόμη εντονότερο όταν ένα αγόρι μεγαλώνει σε περιβάλλον όπου η ανάγκη της μητέρας για τρυφερότητα, τόσο συναισθηματική, όσο και σωματική, δεν ικανοποιείται.
Το μήνυμα που παίρνει είναι πως, δεν πρέπει να μιλάμε για τα συναισθήματα.
Δυσκολία στο να καθησυχάσουν τη σύντροφό τους
Όλοι έχουν ανάγκη από συναισθηματική επιβεβαίωση. Όταν ένας άνδρας δεν την έχει βιώσει στο σπίτι όπου μεγάλωσε, μπορεί να μην συνειδητοποιεί την αξία ενός μηνύματος που δείχνει απλό ενδιαφέρον, τον καθησυχασμό και την παρηγοριά.
Δεν το κάνει σκόπιμα, από εγωισμό. Απλώς δεν έχει πλαίσιο αναφοράς. Αν νιώθετε πως, ο σύντροφός σας αδιαφορεί για τα συναισθήματα ανησυχίας ή στρες, ενδέχεται να μην μπορεί πράγματι, να παρέχει υποστήριξη με τα λόγια.
Ακόμη και αν είναι συναισθηματικά παρών, δυσκολεύεται να διατυπώσει τη συμπαράστασή του με λόγια, επειδή δεν έχει δει τον πατέρα του να το κάνει.
Αυτονομία σε βαθμό απομόνωσης
Οι συντροφικές σχέσεις, στηρίζονται στη συνεργασία. Ορισμένοι άνδρες ωστόσο, προτιμούν να διαχειρίζονται μόνοι τους τα πάντα. Ειδικότερα αν η μητέρα τους διαχειριζόταν τα συναισθήματά της μόνη, χωρίς τη στήριξη από τον πατέρα τους.
Σχετικές έρευνες, έχουν δείξει πως, τα παιδιά που μεγαλώνουν από συναισθηματικά απόμακρους γονείς, γίνονται εξαιρετικά αυτόνομα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Όσο αξιέπαινο χαρακτηριστικό και αν είναι η αυτάρκεια, συχνά μπορεί να μεταφραστεί ως αδυναμία έκφρασης. Ενδέχεται να μην μιλάει για τα συναισθήματά του, ακόμη και όταν έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του.
Δεν θέλει να σας αποκλείσει, αλλά πιστεύει ότι έτσι πρέπει να διαχειρίζεται τις προκλήσεις.
Δυσκολία με τις εκδηλώσεις ρομαντισμού
Ας μην παραβλέπουμε αυτό το σημαντικό σημάδι. Η έκφραση της τρυφερότητας, είναι μια μαθημένη συμπεριφορά.
Αν δηλαδή, ένα αγόρι δεν έχει δει ποτέ τρυφερές εκφράσεις, θα δυσκολεύεται με αυτές στις συντροφικές του σχέσεις, καθώς δεν τις έχει μάθει.
Σύγχυση γύρω από την ανοιχτή επικοινωνία
Η ανοιχτή επικοινωνία, είναι ο θεμέλιος λίθος όλων των σχέσεων. Όταν ένας άνδρας, έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου δεν υπήρχε ελεύθερη επικοινωνία, αυτή θα του μοιάζει με λαβύρινθος.
Στις συντροφικές του σχέσεις, θα δυσφορεί όταν πρέπει να μιλήσει για τα συναισθήματά του, για όρια, για μελλοντικά σχέδια.
Δεν το κάνουν από αδιαφορία.
Απλώς δεν ξέρουν πώς να περιγράψουν με λόγια τα συναισθήματά τους.
Μερικά πρακτικά βήματα, μπορεί να βοηθήσουν:
- Ακούστε με ενδιαφέρον
- Ενδιαφερθείτε για τη συναισθηματική ευημερία της συντρόφου
- Κάντε ερωτήσεις – δείξτε περιέργεια
- Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως, “εκτιμώ”, “θεωρώ”
Μπορεί στην αρχή να σας μοιάζει σαν να μιλάτε μια ξένη γλώσσα, αλλά σταδιακά, θα το συνηθίσετε.
Χαμηλή ανοχή στις συγκρούσεις
Η σύγκρουση είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συντροφικών σχέσεων. Αν ένα αγόρι δεν έχει δει να επιλύονται οι συγκρούσεις των γονιών του με υγιή τρόπο, τότε θα ‘μουδιάζει’ με την παραμικρή υπόνοια έντασης στη σχέση. Αν ένα αγόρι δεν γνωρίζει πώς επιλύονται οι διαφορές με σεβασμό, αν οι γονείς του απέφευγαν να διευθετούν τις διαφωνίες τους, μπορεί στις ενήλικες σχέσεις του να κλείνεται αμέσως μόλις ανεβαίνουν οι τόνοι.
Σχετικές έρευνες δείχνουν πως, τα ανεπίλυτα βιώματα της παιδικής ηλικίας, αυξάνουν την απόκριση ενός ατόμου στο στρες, κάνοντάς το υπερβολικά ευαίσθητο ή εντελώς αποφευκτικό.
Δεν το κάνει επειδή δεν θέλει να επιλύσει τις διαφορές, απλώς δεν γνωρίζει πώς γίνεται.
Επιφυλακτικοί με την ευαλωτότητα
Η έκφραση ευαλωτότητας, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο των σχέσεων. Παράλληλα, είναι ένα τρομακτικό σενάριο για πολλούς άνδρες, ειδικά αν δεν έχουν δει ποτέ τον πατέρα τους να είναι ευάλωτος στη σχέση με την μητέρα τους.
Όταν ένας άνδρας μεγαλώνει από γονείς που είναι απόμακροι, δεν βιώνει την ασφάλεια που δημιουργεί η εαυλωτότητα και η φροντίδα των συναισθημάτων της γυναίκας. Μπορεί να έχει πιστέψει πως, η έκφραση αδυναμίας οδηγεί σε απόρριψη ή κριτική.
Γι’ αυτό, μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του και να είναι κλειστός συναισθηματικά. Δεν ανοίγεται εύκολα, δεν εκδηλώνει φόβους ή ανασφάλειες, αφού ποτέ δεν έμαθε πώς να το κάνει.
Πιστεύει ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη διαχείριση των συναισθημάτων του.
Η σύντροφος σε αυτή την περίπτωση, αισθάνεται σύγχυση σχετικά με τα αισθήματα του άνδρα.
Tips
Ο στόχος σε κάθε σχέση, είναι η εξέλιξη, η πρόοδος. Δεν χρειάζεται να μένουμε εγκλωβισμένοι στους φαύλους κύκλους του παρελθόντος. Να θυμάστε πως, οι συμπεριφορές αυτές, είναι καλά ριζωμένες. Η ντροπή δεν πρόκειται να βοηθήσει.
Εκφράστε με ευαισθησία τις ανάγκες σας από τη σχέση. Εξηγήστε στον σύντροφό σας, πόσο σημαντικό είναι να ακούτε το “σ’ αγαπώ” και να δέχεστε εκδηλώσει αγάπης. Δώστε του το περιθώριο να το καταλάβει και να το καλλιεργήσει.
Αν πάλι, εσείς είστε εκείνος που δυσκολεύεται να εκδηλώσει τα συναισθήματά του, μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Αναλύστε κάθε μία από τις παραπάνω συνήθειες και κάντε μικρά, αποτελεσματικά βήματα βελτίωσης. Πείτε ένα κομπλιμέντο από την καρδιά σας, κανονίστε ένα ρομαντικό δείπνο – κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για τα δεδομένα σας. Μπορείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής, μπορεί να εντοπίσει τη ρίζα της συναισθηματικής σας δυσφορίας.
Μπορεί στην αρχή να σας φανεί περίεργο, αλλά σταδιακά θα ανακαλύψετε τις ρίζες των συνηθειών σας και να σχεδιάσετε ρεαλιστικές στρατηγικές για την αλλαγή τους. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή θέληση και υπομονή. Η ανατροφή μας, δεν χρειάζεται να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και καλλιεργούμε τις σχέσεις μας στην ενήλικη ζωή μας.