Ανακαλύφθηκε τυχαία αρχαίος οικισμός και νεκροταφείο σε εργοτάξιο για κατασκευή συγκροτήματος κατοικιών – Ο «θησαυρός» με τα 19.000 αντικείμενα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 19.000 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική Μεσολιθική εποχή έως τους πρώιμους αγγλοσαξονικούς χρόνους. Η ανακάλυψη έγινε σε μια περιοχή που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να συναντήσουν «μια φορά στα δέκα χρόνια»

Μυστήριο με τον χαμένο ναό της Ακρόπολης: Μία βραχογραφία του 6ου αιώνα π.Χ. στη Βάρη αποκαλύπτει στοιχεία που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι

Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι πολύ πλούσια σε ευρηματα, αλλά και γιατί δεν περίμεναν ότι εκεί θα εύρισκαν αρχαία.  Τα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Calthorpe Gardens, στη Βρετανία, όπου γινόταν εκσκαφή της  Orbit Homes για ένα νέο οικισατικό συγκρότημα. Η περιοχή βρίσκεται στα περίχωρα της ιστορικής, εμπορικής πόλης Μπάνμπουρι στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασευάστριας Orbit Homes.

Ευρήματα της Μεσολιθικής Περιόδου 

Τα παλαιότερα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφής – μια σειρά από εργαλεία πυριτόλιθου – χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο ή την Μέση Λίθινη Εποχή, η οποία στη Βρετανία διήρκεσε από το 1000 π.Χ. έως πίσω στο 4000 π.Χ περίπου.

Πρωτοποριακή αρχαιολογική ανακάλυψη: Ταφικός θάλαμος γεμάτος με θησαυρούς βρέθηκε κρυμμένος ανάμεσα στον στρατό από τερακότα

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης λείψανα από μεταγενέστερες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων ενός μικρού οικισμού από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού-Μέση/Υστερη Εποχή του Σιδήρου, καθώς και μεταγενέστερο αγγλοσαξονικό νεκροταφείο από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Τουλάχιστον 52 άτομα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο νεκροταφείο.

Οι Αγγλοσάξονες ήταν μια πολιτιστική ομάδα που ζούσε στη Βρετανία κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Η εν λόγω ομάδα έλκει την καταγωγή της από γερμανικούς λαούς που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά το τέλος της περιόδου της ρωμαϊκής κατοχής γύρω, στο 410 μ.Χ.

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος ομαδικός τάφος ηλικίας 2.200 ετών – Μοιάζει με ανεστραμμένη πυραμίδα και είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς
Το χρυσό μενταγιόν με το φίδι.
Το χρυσό μενταγιόν με το κουλουριασμένο φίδι.

Μεταξύ των αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στο Κάλθορπ είναι ευρήματα από τον οικισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού – Μέσης/Ύστερης Εποχής του Σιδήρου, όπως χειροποίητα κεραμικά, αλλά  και υφαντικά εργαλεία. Ο ίδιος ο οικισμός αποτελείται από διάφορους μεγάλους περιβόλους, οι οποίοι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως μαντριά για τα ζώα. Έχει επίσης ερείπια από στρογγυλά σπίτια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μια πλούσια σειρά από ταφικά κτερίσματα από τις αγγλοσαξονικές ταφές, όπως περιδέραια από χάντρες, μενταγιόν, προσωπικά αντικείμενα και όπλα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά σε αρχαιολογικό καταφύγιο

“Τα κτερίσματα είναι εκπληκτικά, μόνο και μόνο από τον όγκο τους, το στυλ τους – υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη υλικών”, αναφέρει σε βίντεο της Orbit Homes, η Janice McLeish, Διευθύντρια Υπηρεσιών Μετά την Ανασκαφή,  της Border Archaeology (BA), της συμβουλευτικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.  «Στο εσωτερικό της συλλογής, έχουμε γυάλινες χάντρες, μεταλλουργία, κεραμική. Είναι μια πραγματικά αξιοσημείωτη συγκέντρωση για να έχει κανείς σε έναν αρχαιολογικό χώρο»

Ένα από τα «αστέρια» των ευρημάτων είναι ένα “όμορφο” χρυσό μενταγιόν που ανακτήθηκε από το αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο, και έχει μια προχριστιανική εικονογραφία ζώων και συγκεκριμένα, ένα σχέδιο με ελισσόμενο φίδι.

“Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται μία φορά στα δεκα χρόνια…  με ευρήματα που έρχονται στο φως μία φορά στη ζωή – είναι απίστευτο”, δήλωσε στο βίντεο η αρχαιολόγος πεδίου της BA, Hayley Parsons.

“Αυτ”Πρόκειται για έναν χώρο που γίνεται μία φορά σε μία δεκαετία… με ευρήματα που έρχονται στο φως μία φορά στη ζωή – είναι απίστευτο”, δήλωσε στο βίντεο η αρχαιολόγος πεδίου της BA Hayley Parsons.ή είναι μια τοποθεσία που λειτουργεί μια φορά μέσα σε μια δεκαετία…Με τα κάποτε στη ζωή είδη ευρημάτων που προκύπτουν — είναι απίστευτο», δήλωσε στο βίντεο η  Parsons.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το “πανέμορφοη” χτένι ύφανσης, της Εποχής του Σιδήρου, το οποίο θα είχε χρησιμοποιηθεί σε αργαλειό για την διαδικασία της  ύφανσης, σύμφωνα με την McLeish.

Στην περιοχή βρέθηκαν και δεκάδες ανθρώπινα λείψανα.
Στην περιοχή βρέθηκαν και δεκάδες ανθρώπινα λείψανα (Φωτό: Orbit Homes)

Τα ευρήματα της ανασκαφής

Τα ευρήματα στην περιοχή Κάλθορπ – που σήμερα θεωρείται “σημαντικής” περιφερειακής σημασίας, σύμφωνα με το Orbit Homes – θα βοηθήσουν να ρίξουμε φως στις ζωές των ανθρώπων που έχουν ζήσει στην περιοχή κατά τη διάρκεια αρκετών χιλιάδων ετών ιστορίας.

“Πιστεύω ότι η δυνατότητα της τοποθεσίας,  είναι να δείξει ότι οι άνθρωποι βρέθηκαν εδώ για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές στιγμές”, είπε η Mc Leish “Ήμασταν τόσο τυχεροί στους κήπους Κάλθορπ, που τελικά μας κακόμαθαν τα ευρήματα που φέραμε στο φως.”

“Η αρχαιολογία από μόνη της είναι συναρπαστική, αλλά όταν καλύπτει κανείς τόσα πολλές χρονικές περιόδους σε μία και μόνο τοποθεσία, είναι εξαιρετική χαρά. Η περιοχή ήταν πολύ πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η συγκεκριμένη περιοχή ειδικότερα, στην κορυφή αυτού του λόφου, έχει αποτελέσει κομβικό σημείο από τη Μεσολιθική εποχή και ίσως ακόμη και πριν από αυτήν. Έτσι, η τοποθεσία έχει προσελκύσει ανθρώπους  για διάφορους λόγους. Κι εμείς βλέπουμε τις «ματιές» των ανθρώπων που άφησαν το σημάδι τους εκεί.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ