Ανακαλύφθηκε αρχαίο νόμισμα και μία συγκινητική, Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νόμισμα – κουπόνι στο Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία, που χρονολογείται μεταξύ 1470 και 1560 μ.Χ. Το νόμισμα δόθηκε στους φτωχούς για να πάρουν τρόφιμα και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Το νόμισμα ανακαλύφθηκε από έναν ανιχνευτή μετάλλων κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας κοντά στο μεγαλοπρεπές Oxburgh Hall, μια εξοχική κατοικία που χτίστηκε το 1482. Πιθανότατα προέρχεται από το Αβαείο Bury St Edmunds, σχεδόν 30 μίλια μακριά στο Suffolk.

Το νόμισμα λειτούργησε ως κουπόνι που ενδέχεται να δόθηκε από ένα αγόρι της εκκλησιαστικής χορωδίας, το οποίο ήταν και βοηθός του επισκόπου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Κατά τον Μεσαίωνα και την πρώιμη εποχή του Οίκου των Τυδώρ, οι καθεδρικοί ναοί όριζαν έναν χορωδό για να εκπροσωπήσει τον επίσκοπο στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, να πάρει μέρος σε πομπές και θρησκευτικές λειτουργίες και να συγκεντρώσει χρήματα για την εκκλησία.

Τα αγόρια αυτά που λειτουργούσαν ως βοηθοί των επισκόπων έδιναν αυτά τα κουπόνια- νομίσματα σε φτωχούς ανθρώπους για να πάρουν τα βασικά αγαθά μεταξύ της γιορτής του Αγίου Νικολάου και της 28ης Δεκεμβρίου.

Η πίσω όψη είναι πολύ διαβρωμένη.
Η πίσω όψη είναι πολύ διαβρωμένη. Πιθανολογείται ότι έδειχνε το κεφάλι ενός επισκόπου. Πηγή: James Dobson/National Trust Images

Που εντοπίστηκε το αρχαίο νόμισμα

Το νόμισμα που βρέθηκε στο Oxburgh έχει μια καλοδιατηρημένη πλευρά, στην οποία απεικονίζεται ένας μακρύς σταυρός, όπως και στα σύγχρονα νομίσματα. Ωστόσο, η πίσω όψη είναι πολύ διαβρωμένη. Πιθανολογείται ότι έδειχνε το κεφάλι ενός επισκόπου. Το νόμισμα αυτό ήταν σε μέγεθος της βρετανικής πένας.

Επιπλέον αυτά τα νομίσματα κατασκευάζονταν από μόλυβδο και δεν είχαν πραγματική χρηματική αξία. Κάποιος μπορούσε να τα ανταλλάξει με τρόφιμα. Το νόμισμα που βρέθηκε στο Oxburgh έχει το μέγεθος ενός γκροτ (σ.σ. παλιό αγγλικό νόμισμα) πλιγούρι, αλλά δεν είναι γνωστό πόσα αγαθά θα μπορούσε να αποκτήσει ο κάτοχος του. Πλέον βρίσκεται στα χέρια του φιλανθρωπικού οργανισμού National Trust της Βρετανίας.

Ο Angus Wainwright, αρχαιολόγος του National Trust, δήλωσε στην Daily Mail: «Το νόμισμα δεν είναι ιδιαίτερης ομορφιάς, αλλά έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Βρέθηκε από έναν από τους ανιχνευτές μετάλλων μας, ο οποίος είχε κάνει μια έρευνα στο πεδίο του West Park στο Oxburgh ως μέρος της αποκατάστασης του πάρκου και της δενδροφύτευσης.»

Οι προσπάθειες του οργανισμού να μάθει περισσότερα για την ιστορία της περιοχής απέφεραν «φανταστικά» αποτελέσματα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο. «Αποκαλύφθηκε όχι μόνο μέρος ενός μεσαιωνικού χωριού που περιλαμβάνει πέταλα, χειροποίητα καρφιά και εργαλεία, αλλά και μέρος ενός ρωμαϊκού χωριού», τόνισε ο αρχαιολόγος. Αυτό το νόμισμα πιθανότατα προέρχεται από το Αβαείο Bury St Edmunds, το οποίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα στη χώρα, με τον Άγιο Έντμουντ να είναι ένας από τους προστάτες αγίους της Αγγλίας.

Οι αρχαιολόγοι του National Trust πιστεύουν ότι ένας κάτοικος του χωριού Oxborough πρέπει να έκανε το μακρύ ταξίδι στο Bury St Edmunds, περίπου 43 χιλιόμετρα μακριά, για να δει τις εορταστικές τελετές στην τεράστια εκκλησία και εκεί να πήρε το νόμισμα-κουπόνι. «Ως ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στη δυτική Ευρώπη, αυτό πρέπει να ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για κάποιον από ένα μικρό χωριό», είπε ο Wainwright.

Το νόμισμα ανακαλύφθηκε από έναν ανιχνευτή
Το νόμισμα ανακαλύφθηκε από έναν ανιχνευτή μετάλλων κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας Πηγή: James Dobson/National Trust Images

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ