Αν είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, υιοθετήστε αυτές τις 9 συνήθειες των επίμονων ανθρώπων

Όλοι μας φτάνουμε σε αδιέξοδο μερικές φορές, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι θέλουμε να τα παρατήσουμε. Όμως, η εγκατάλειψη σπάνια αποτελεί λύση στα προβλήματα. Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας συχνά καταλήγει στην επιμονή. Είναι η δύναμη για να συνεχίσουμε, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η υιοθέτηση των συνηθειών των επίμονων ανθρώπων μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ανθεκτικοί και αποφασιστικοί. Οι συνήθειες αυτές θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες στη ζωή σας και γενικότερα να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Οι 9 συνήθειες των επίμονων ανθρώπων που θα σας βοηθήσουν να μην τα παρατάτε

  • Αποδεχτείτε την αποτυχία
  • Θέστε μικρούς και εφικτούς στόχους
  • Μάθετε να κάνετε υπομονή
  • Διατηρήστε μια θετική στάση
  • Αναζητήστε υποστήριξη και καθοδήγηση
  • Μάθετε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας
  • Συνεχίστε να μαθαίνετε
  • Δώστε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας
  • Πιστέψτε στον εαυτό σας

Αποδεχτείτε την αποτυχία: Το κλειδί για την πρόοδο και την επιτυχία

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει. Όμως, οι επίμονοι άνθρωποι βλέπουν την αποτυχία διαφορετικά.

Η αποτυχία για αυτούς δεν είναι το τέλος του δρόμου. Αντίθετα, θεωρείται ως ένα σκαλοπάτι στο μονοπάτι προς την επιτυχία.

Οι επίμονοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη όταν επιχειρούμε κάτι νέο ή απαιτητικό. Δεν την αποφεύγουν, μαθαίνουν από αυτήν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε μια αναποδιά, θυμηθείτε αυτό: Κάθε αποτυχία σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσετε, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείτε ξανά.

Αποδεχτείτε την αποτυχία ως ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση. Γιατί μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε πραγματικά τι λειτουργεί και τι όχι.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο.

Θέστε μικρούς και εφικτούς στόχους

«Θυμάμαι όταν ξεκίνησα το τρέξιμο. Δεν μπορούσα ούτε να κάνω τον γύρω του τετραγώνου χωρίς να νιώθω ότι θα μου σκάσουν τα πνευμόνια.

Αλλά αντί να τα παρατήσω, έθεσα μικρούς, εφικτούς στόχους για τον εαυτό μου. Αρχικά, στόχος μου ήταν να τρέξω μέχρι το τέλος του δρόμου. Στη συνέχεια, να τρέξω για πέντε ολόκληρα λεπτά χωρίς σταμάτημα. Τελικά, έτρεχα σε αγώνες 5 χιλιομέτρων και ακόμη και σε μισό μαραθώνιο», εξομολογείται ο Graeme Richards.

Το ίδιο ισχύει για κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζετε. Οι μεγάλοι στόχοι μπορεί να σας φαίνονται δύσκολοι, αλλά ο κατακερματισμός τους σε μικρότερους στόχους μπορεί να κάνει τη διαδρομή να φαίνεται λιγότερο αποθαρρυντική.

Επομένως, εάν νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε, κάντε ένα βήμα πίσω και διαχωρίστε τον στόχο σας σε μικρότερους πιο εφικτούς στόχους. Εστιάστε σε μία μικρή εργασία κάθε φορά και γιορτάστε για τις επιτυχίες σας κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει αυτή η προσέγγιση.

Η δύναμη της υπομονής

Ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι τα μπαμπού, παρόλο που είναι από τα φυτά με την ταχύτερη ανάπτυξη στον πλανήτη, δεν δείχνουν κανένα σημάδι εξωτερικής ανάπτυξης για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους. Αντίθετα, αναπτύσσουν δυνατό ριζικό σύστημα υπόγεια, προτού ξεφυτρώσουν φτάνοντας σε ύψος έως και 27 μέτρων σε μόλις έξι εβδομάδες.

Παρομοίως, οι επίμονοι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της υπομονής. Γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια.

Έτσι, όταν νιώθετε την επιθυμία να τα παρατήσετε, σκεφτείτε το μπαμπού. Θυμηθείτε ότι επειδή δεν βλέπετε άμεση πρόοδο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η υπομονή είναι πραγματικά μια αρετή όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σας.

Διατηρήστε μια θετική στάση

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η διατήρηση μιας θετικής στάσης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Οι επίμονοι άνθρωποι επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Η ζωή είναι γεμάτη με σκαμπανεβάσματα και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.

Ωστόσο, μια θετική στάση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη θετική πλευρά σε δύσκολες καταστάσεις και να σας παρακινήσει να συνεχίσετε να προχωράτε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε απογοητευμένοι ή έτοιμοι να τα παρατήσετε, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας στις θετικές πτυχές της κατάστασής σας. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο σας βοηθάει.

Ζητήστε στήριξη και καθοδήγηση: Δεν είστε μόνοι

Οι άνθρωποι με επιμονή κατανοούν τη δύναμη του να ζητούν στήριξη και καθοδήγηση από τους άλλους. Είτε πρόκειται για έναν μέντορα, έναν coach ή ακόμα και έναν στενό φίλο, το να έχετε κάποιον που να μπορείτε στηριχτείτε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτά τα άτομα μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές, ενθάρρυνση και, μερικές φορές, μια νέα οπτική γωνία που μπορεί να σας είχε διαφύγει.

Θυμηθείτε, το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι σημάδι δύναμης και σοφίας. Επομένως, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε άλλους όταν δυσκολεύεστε. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να βοηθήσουν.

Εξασκηθείτε στην αυτο-συμπόνια

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, και συχνά γινόμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Ωστόσο, το να κατηγορούμε τον εαυτό μας συνεχώς, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, μόνο ενισχύει το άγχος και την απογοήτευσή μας.

Οι άνθρωποι με επιμονή γνωρίζουν τη σημασία του να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με καλοσύνη και κατανόηση, ειδικά όταν βιώνουν αποτυχίες ή οπισθοδρομήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι εφαρμόζουν την αυτο-συμπόνια.

Η αυτο-συμπόνια περιλαμβάνει την αναγνώριση των συναισθημάτων σας, την αποδοχή των ατελειών σας και την υπενθύμιση στον εαυτό σας ότι όλοι κάνουν λάθη. Αφορά στο να προσφέρετε στον εαυτό σας την ίδια καλοσύνη που θα προσφέρατε σε έναν φίλο που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.

Όταν νιώθετε την επιθυμία να τα παρατήσετε, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να μην είστε τέλειοι και να έχετε κακές μέρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην χάσετε την πίστη στην αξία σας και να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Είστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζετε.

Συνεχίστε να μαθαίνετε: Το μυστικό της διαρκούς εξέλιξης

«Πριν από μερικά χρόνια, αντιμετώπισα μια τεράστια αναποδιά στην καριέρα μου. Ένιωθα σαν να είχαν καταρρεύσει όλα μου τα σχέδια και σκεφτόμουν σοβαρά να τα παρατήσω. Αντί γι’ αυτό, όμως, αποφάσισα να δω αυτή την εμπειρία ως μια ευκαιρία για μάθηση.

Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία, να παρακολουθώ διαδικτυακά σεμινάρια και να συμμετέχω σε εργαστήρια. Ήμουν αποφασισμένος να μάθω ό,τι μπορούσα για τον τομέα μου, και σιγά σιγά, άρχισαν να μου παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες», εξομολογείται ο Graeme Richards.

Οι επίμονοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η γνώση είναι δύναμη. Διατηρούν την περιέργειά τους και συνεχίζουν να μαθαίνουν, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Καταλαβαίνουν ότι κάθε κατάσταση, καλή ή κακή, μπορεί να τους διδάξει κάτι πολύτιμο.

Έτσι, όταν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει ή είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, προσπαθήστε να μάθετε κάτι νέο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητές σας και να ανοίξει νέες δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δείτε την κατάστασή σας από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Δώστε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας

Είναι εύκολο να εστιάζουμε τόσο έντονα στους στόχους μας, που να ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όμως, οι άνθρωποι με αντοχή και επιμονή καταλαβαίνουν ότι η φροντίδα του εαυτού μας (self-care) είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα, έτσι διασφαλίζουμε ότι βρισκόμαστε στη βέλτιστη σωματική, συναισθηματική και πνευματική κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε τους στόχους μας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε από το να διασφαλίζετε ότι κοιμάστε αρκετά, τρώτε υγιεινά, ασκείστε τακτικά έως το να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Επομένως, εάν αισθάνεστε υπερβολική πίεση και είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε τη ρουτίνα φροντίδας του εαυτού σας. Η φροντίδα του εαυτού σας δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.

Πιστέψτε στον εαυτό σας: Το «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων σας

Αν ψάχνετε μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, τότε σίγουρα αυτή είναι η πιο σημαντική: να πιστέψετε στον εαυτό σας. Οι επίμονοι άνθρωποι διακρίνονται για την ακλόνητη πίστη στις ικανότητες και στη δύναμή τους.

Αυτή η πίστη δεν πηγάζει από αλαζονεία ή αίσθημα ανωτερότητας. Αντιθέτως, πρόκειται για μια βαθιά ριζωμένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, στην πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να πετύχουν τους στόχους τους.

Έτσι, αν νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε, θυμηθείτε αυτό: Είστε ικανοί. Είστε ανθεκτικοί. Και έχετε ό,τι χρειάζεται για να επιμείνετε στους στόχους σας. Πιστέψτε στον εαυτό σας και συνεχίστε!

Το ταξίδι της ζωής είναι γεμάτο στροφές, ανατροπές και μερικές φορές αδιέξοδα. Αλλά μην ξεχνάτε, δεν είναι οι αντιξοότητες που μας καθορίζουν, αλλά ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε αυτές.

Ενώ η επιμονή μπορεί να φαίνεται σαν χαρακτηριστικό για λίγους, είναι μια συνήθεια που μπορεί να καλλιεργηθεί από οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει.

Έτσι, όταν νιώθετε έτοιμοι να τα παρατήσετε, θυμηθείτε αυτές τις 9 συνήθειες. Εφαρμόστε τις στη ζωή σας. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Συνεχίστε να προσπαθείτε. Η νίκη σας μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε. Είστε ικανότεροι για περισσότερα από όσα πιστεύετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ