Αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος προσωπικότητας στον κόσμο – Τα 7 σημάδια

Ο INFJ είναι ο πιο σπάνιος τύπος προσωπικότητας στον κόσμο. Το INFJ είναι συντομογραφία του Introverted, Intuitive, Feeling και Judging, δηλαδή εσωστρεφής, διαισθητικός, συναισθηματικός και επικριτικός.

Αυτός ο πιο σπάνιος τύπος προσωπικότητας εμφανίζεται μόνο σε περίπου 1 έως 3% του πληθυσμού. Είναι λίγο δύσκολο να χωρέσουμε στις ταμπέλες που μας έχει υπαγορεύσει η κοινωνία. Έτσι, καταλήγουμε να νιώθουμε παρεξηγημένοι, απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με αυτό που θεωρείται τυπική συμπεριφορά. Αν αναρωτιέστε αν είστε INFJ και θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Εδώ είναι 7 σημάδια ότι είστε INFJ:

  1. Είσαι έντονα ενδοσκοπικός
  2. Ευδοκιμείτε στη μοναξιά, αλλά δεν είστε μοναχικοί
  3. Σας συγκινεί βαθιά η ομορφιά και η αρμονία
  4. Συχνά σας παρεξηγούν, αλλά δεν είστε αουτσάιντερ
  5. Είστε προσανατολισμένοι στο μέλλον, αλλά δεν είστε ονειροπόλοι
  6. Είστε ένας φυσικός ηγέτης, αλλά δεν λαχταράτε τα φώτα της δημοσιότητας
  7. Έχετε ενσυναίσθηση, αλλά δεν είστε συναισθηματικός

Είσαι έντονα ενδοσκοπικός

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε πώς σκέφτεστε για τον εαυτό σας. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι πράξεις σας – αφιερώνετε πολύ χρόνο αναλύοντάς τα; Εάν είστε INFJ, η απάντηση είναι ναι. Αυτή η ενδοσκόπηση είναι απολύτως μια σταθερή πτυχή της ζωής σας. Ένα εγγενές μέρος αυτού που είσαι.

Το να είσαι INFJ σημαίνει ότι έχεις έναν εσωτερικό κόσμο πλούσιο και ζωντανό. Περνάτε πολύ χρόνο μόνος σας, αναλύοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας, προσπαθώντας να κατανοήσετε τη θέση σας στον κόσμο.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε αυτό το χαρακτηριστικό και να μην το εκλάβετε ως υπερβολική σκέψη. Είναι μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για κατανόηση και προσωπική ανάπτυξη, ένα χαρακτηριστικό που σας ξεχωρίζει σε έναν κόσμο που συχνά μας ενθαρρύνει να κοιτάμε προς τα έξω και όχι προς τα μέσα.

Εάν μπορείτε να αγκαλιάσετε αυτό το χαρακτηριστικό και να το χρησιμοποιήσετε για να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας αντί να επικρίνετε τον εαυτό σας επειδή είστε «πολύ στοχαστικοί» ή «πολύ εσωστρεφείς», θα είστε σε θέση να περιηγηθείτε στη ζωή σας με μεγαλύτερη σοφία και διορατικότητα. Θα είστε σε θέση να εκτιμήσετε τη μοναδική σας οπτική για τη ζωή.

Ευδοκιμείτε στη μοναξιά, αλλά δεν είστε μοναχικοί

Μπορεί να φαίνεται σαν αντίφαση, αλλά ως INFJ, είναι η πραγματικότητά σας. Αντλείτε ενέργεια από τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αντικοινωνικοί ή ότι δεν σας αρέσει να βρίσκεστε με ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, οι INFJ είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω τους. Έχουν συνήθως μια βαθιά αίσθηση ενσυναίσθησης και γνήσιο ενδιαφέρον για την κατανόηση των άλλων.  Ωστόσο, έχουν και μια εσωστρεφή πλευρά της διαίσθησης. Αυτή η διάσταση της προσωπικότητάς τους ευδοκιμεί στη μοναξιά. Είναι σε αυτές τις ήσυχες στιγμές που οι INFJ μπορούν να επεξεργαστούν τις πλούσιες εσωτερικές τους εμπειρίες και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Εδώ είναι το κλειδί: η ανάγκη σας για μοναξιά είναι απλώς να επιστρέψετε στον εαυτό σας για να σκεφτείτε και να επαναφορτιστείτε.

Σας συγκινεί βαθιά η ομορφιά και η αρμονία

Το να είσαι INFJ συχνά σημαίνει ότι επηρεάζεσαι βαθιά από την ομορφιά, την αρμονία και τη συμμετρία.

Για παράδειγμα, όταν βλέπεις έναν όμορφο πίνακα, βιώνεις μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης και νοήματος που συχνά υπερβαίνει τις λέξεις.

Οι φίλοι σας που δεν είναι INFJ μπορεί να το βρίσκουν περίεργο. Εάν μπορείτε να αγκαλιάσετε αυτό το χαρακτηριστικό και να το αφήσετε να καθοδηγήσει τις επιλογές σας—είτε είναι να αποφασίσετε πού θα ζήσετε, ποια επαγγελματική πορεία θα ακολουθήσετε ή πώς να διακοσμήσετε τον χώρο διαβίωσής σας—η ζωή σας θα γεμίσει με εμπειρίες που αντηχούν στην ψυχή σας.

Συχνά σε παρεξηγούν, αλλά δεν είσαι αουτσάιντερ

Αυτό το παραπάνω παράδειγμα δείχνει επίσης πόσο εύκολα οι INFJ μπορούν να παρεξηγηθούν. Βλέπετε, ως INFJ, η ενδοσκοπική φύση σας και η βαθιά συναισθηματική ευαισθησία σας μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε διαφορετικοί από τους γύρω σας.

Αλλά αντίθετα με ό,τι πιστεύετε, αυτό δεν σας κάνει να είστε αποξενωμένοι. Είναι πράγματι κάπως αντι- διαισθητικό.

Αυτό είναι το πράγμα: ως INFJ, έχετε μια μοναδική ικανότητα να καταλαβαίνετε τους άλλους βαθιά. Η διαισθητική αίσθηση ενσυναίσθησής σας σάς επιτρέπει να συνδεθείτε με τους ανθρώπους σε βαθύ επίπεδο.

Μπορείτε να αισθανθείτε τα συναισθήματά τους, να κατανοήσετε τα κίνητρά τους και συχνά, να δείτε τις δυνατότητές τους πιο καθαρά από ό,τι μπορούν.

Αλλά αυτό το δώρο μπορεί να είναι και δίκοπο μαχαίρι. Γιατί ενώ καταλαβαίνεις τους άλλους τόσο καλά, μπορεί να μην σε καταλαβαίνουν πάντα. Αυτή η ασυμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι το να είσαι μοναδικός δεν σημαίνει να είσαι μόνος. Το βάθος της κατανόησης και της ενσυναίσθησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του εσωτερικού σας κόσμου και του κόσμου γύρω σας.

Όταν εστιάζετε λιγότερο στις παρεξηγήσεις και περισσότερο στις συνδέσεις που μπορείτε να κάνετε, θα διαπιστώσετε ότι το να είσαι INFJ δεν σημαίνει να είσαι αποξενωμένος.

Πρόκειται για το να είμαστε μοναδικά εξοπλισμένοι για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά σε έναν κόσμο που τόσο συχνά τους χωρίζει. Είναι πολύ πολύτιμο δώρο, έτσι δεν είναι;

Αγκαλιάστε λοιπόν τη μοναδική προοπτική σας και χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθησή σας ως εργαλείο σύνδεσης. Μπορεί συχνά να αισθάνεστε παρεξηγημένοι, αλλά η ικανότητά σας να καταλαβαίνετε τους άλλους είναι αυτό που πραγματικά σας ξεχωρίζει.

Είστε προσανατολισμένοι στο μέλλον, αλλά δεν είστε ονειροπόλοι

Οι INFJ είναι φυσικά προσανατολισμένοι στο μέλλον. Έχουν ένα ισχυρό όραμα για το μέλλον και αφιερώνουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι πώς να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Αυτό δεν είναι άσκοπη ονειροπόληση. είναι στρατηγικός σχεδιασμός. Θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους και αναπτύσσουν λεπτομερή σχέδια για την επίτευξή τους.

Και ενώ αυτό συχνά κάνει τους INFJ να φαίνονται σαν ονειροπόλοι στον έξω κόσμο, αυτό που οι άλλοι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ασχολούνται περισσότερο με τη μεγάλη εικόνα – πώς οι ενέργειές τους σήμερα θα επηρεάσουν το αύριο μας.

Επομένως, εάν σκέφτεστε συχνά τι θα ακολουθήσει, μην το απορρίψετε ως υπερβολικά ονειροπόλο ή μη ρεαλιστικό.

Είστε ένας φυσικός ηγέτης, αλλά δεν λαχταράτε τα φώτα της δημοσιότητας

Ως INFJ, έχετε ένα ισχυρό όραμα για το μέλλον και μια έμφυτη ικανότητα να κατανοείτε και να παρακινείτε τους ανθρώπους. Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους ηγέτες, δεν αναζητάτε την αναγνώριση ή δεν λαχταράτε τα φώτα της δημοσιότητας. Σας ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε τη διαφορά παρά να λάβετε επαίνους για τις προσπάθειές σας.

Η ικανοποίησή σας προέρχεται από το να δείτε το όραμά σας να ζωντανεύει και να γνωρίζετε ότι έχετε κάνει θετικό αντίκτυπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε τους ηγετικούς ρόλους. Αντίθετα, όταν μια αιτία ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τα πάθη σας, θα ανεβάσετε και θα ηγηθείτε με πεποίθηση.

Αλλά η προσέγγισή σας στην ηγεσία είναι ήσυχη, στοχαστική και συχνά παρασκηνιακά.

Έχετε ενσυναίσθηση, αλλά δεν είστε συναισθηματικός

Υπάρχει διαφορά; Ναί. Η ενσυναίσθηση, που έχουν οι INFJ, αφορά την ικανότητα να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου και να βιώνεις τα συναισθήματά του σαν να ήταν δικά σου. Από την άλλη πλευρά, η ενσυναίσθηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Οι INFJ έχουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Μπορούν να κατανοήσουν και να νιώσουν τα συναισθήματα των άλλων αλλά και να διατηρήσουν τα δικά τους συναισθηματικά όρια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ