8 φράσεις που μπορεί να πληγώσουν τον σύντροφο σου ακόμα και αν οι προθέσεις σου είναι καλές

Έχετε πει ποτέ κάτι στον σύντροφό σας με καλές προθέσεις, αλλά με κάποιο τρόπο κατέληξε να αισθάνεται πληγωμένος;

Μπορεί να έχετε πολύ διαφορετικά στυλ επικοινωνίας και να ερμηνεύεται διαφορετικά κάποιες λέξεις. Στην διάρκεια της σχέσης σας θα πρέπει να μάθετε τι είναι άσχημο για το έτερον σας ήμισυ. Μπορεί οι προθέσεις σας να είναι καλές αλλά συγκεκριμένες φράσεις για ενοχλούν τον σύντροφο σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε 8 φράσεις που μπορεί να πληγώσουν τον σύντροφο σου ακόμα και δεν ήταν αυτός ο στόχος σου.

8 φράσεις που μπορεί να πληγώσουν τον σύντροφο σου ακόμα και οι προθέσεις σου είναι καλές

  • «Κάνε ό,τι θέλεις, δεν με νοιάζει»
  • «Δεν το καταλαβαίνω καθόλου»
  • «Σκάσε»
  • «Ηρέμησε»
  • «Εσύ πάντα…/Εσύ ποτέ…»
  • «Τι σου είπα πριν;»
  • «Μην ανησυχείς»
  • «Ο πρώην μου συνήθιζε να {σ.σ. συμπληρώστε οτιδήποτε}, μακάρι να το έκανες περισσότερο»

«Κάνε ό,τι θέλεις, δεν με νοιάζει»

Αυτή η φράση συγκεκριμένα που μπορεί να φέρει προβλήματα στην σχέση. Αυτή η φράση το κάνει να ακούγεται σαν να αποδεσμεύεστε και να μην σας ενδιαφέρει τι κάνει το άλλο σας μισό. Μπορεί να έχετε καλές προθέσεις αλλά στέλνε το μήνυμα ότι δεν σας ενδιαφέρει ο σύντροφος σας.

Επίσης μπορεί να λέτε την φράση αλλά στην πραγματικότητα να ελπίζεται κρυφά ότι ο σύντροφος σας θα μαντέψει τι επιθυμείτε και θα το κάνει. Καλό θα είναι να θυμάστε ότι εάν θέλουμε οι άλλοι να κάνουν κάτι θα πρέπει να τους το πούμε.

«Δεν το καταλαβαίνω καθόλου»

Μπορεί να συνομιλείτε με τον σύντροφο σας και να προσπαθεί να σας πει πώς αισθάνεται. Σε εκείνο το σημείο εάν πείτε ότι το καταλαβαίνετε καθόλου αυτό που λέει είναι σαν να μην σας ενδιαφέρει.

Όταν κάποιος μοιράζεται τα συναισθήματα του δέχεται ότι είναι ευάλωτος και σας ανοίγεται. Εάν εσείς δεν δείξετε κατανόηση τότε μπορεί θυμώσουν και να γίνουν αμυντικοί. Αν χρησιμοποιείτε αυτή την φράση είναι σαν απορρίπτετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Αν πραγματικά δεν καταλαβαίνετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πιο ήρεμη φράση όπως: «Έχω μπερδευτεί. Μήπως μπορείς να μου το εξηγήσεις;».

«Σκάσε»

Αρκετοί άνθρωποι λένε στον σύντροφο τους να βγάλει τον σκασμό και μετά να ισχυρίζονται ότι ήταν ένα αστείο ή ότι δεν μιλούσαν σοβαρά. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να το πείτε ακόμα και αν είναι αστείο.

Το να πεις σε κάποιον να σωπάσει δείχνει ότι δεν τον σέβεσαι. Η έλλειψη σεβασμού μπορεί πραγματικά να κάνει ζημιά σε μία σχέση. Επιπλέον, μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται ότι οι απόψεις του δεν έχουν σημασία και ότι δεν μπορούν να εκφραστούν στα πλαίσια της σχέσης.

«Ηρέμησε»

Αν σας έχει πει ποτέ κάποιος στη ζωή σας να ηρεμήσετε, θα ξέρετε ότι δεν σας βοηθά πραγματικά να ηρεμήσετε. Αντίθετα σας προκαλεί μεγαλύτερη απογοήτευση.

Προσπαθείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας όταν έχει μία συναισθηματική έκρηξη αλλά αυτή η φράση δεν είναι καθόλου χρήσιμη. Είναι σαν να τους λέτε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται αναστατωμένοι ή να έχουν έντονα συναισθήματα. Και με αυτή την φράση του φαίνεται σαν να τους ακυρώνετε συναισθηματικά.

«Εσύ πάντα…/Εσύ ποτέ…»

Οι απόλυτες δηλώσεις όπως αυτή πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε σχέση. Ακόμη και αν οι προθέσεις σας είναι καλές, η χρήση μιας τέτοιας φράσης μπορεί να μετατρέψει μια ειρηνική καθημερινή αλληλεπίδραση σε καυγά. Γιατί;

Μπορεί να κάνει τον σύντροφο σας να νιώσει ότι κρίνεται και να επιδείξει αμυντική συμπεριφορά. Στην πράξη λέτε ότι κάνουν συνεχώς κάτι λάθος ακόμα κι αν είναι κάτι μικρό. Αποφύγετε τέτοιες δηλώσεις και προσπαθήστε να τις επαναδιατυπώσετε με πιο ήπιο τρόπο.

«Τι σου είπα πριν;»

Γενικά όταν ακούγεται αυτή η φράση ο σύντροφος σας μπορεί να αισθανθεί ότι τον πατρονάρετε. Αν και οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές και να προσπαθείτε να τον βοηθήσετε να θυμηθεί κάτι αυτή η φράση δεν βοηθάει. Είναι πολύ πιθανό να νιώσει ότι τον υποτιμάτε ή ότι δεν τον σέβεστε.

«Μην ανησυχείς»

Σας εκπλήσσει όταν βλέπετε αυτή τη φράση σε μια λίστα με πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στον σύντροφό σας; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η φράση μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα του συντρόφου σας.

Όταν κάποιος αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ειδικά αν έχει ένα αρνητικό συναίσθημα όπως λύπη ή ανησυχία, δεν είναι επιλογή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν μπορούσαν, απλώς θα σταματούσαν να ανησυχούν. Αν ακούσουν αυτή την φράση θα είναι σαν να μην τους καταλαβαίνετε και θα νιώσουν πιο μόνοι από ποτέ. Είναι σαν να μην καταλαβαίνετε τι περνάνε και να προσπαθείτε να μειώσετε την ένταση του αρνητικού συναισθήματος που έχουν.

Αντίθετα μπορείτε να δείξετε λίγη ενσυναίσθηση και να τους πείτε ότι λυπάστε που νιώθουν άσχημα και είστε εκεί για αυτούς.

«Ο πρώην μου συνήθιζε να {σ.σ. συμπληρώστε οτιδήποτε}, μακάρι να το έκανες περισσότερο»

Το να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ του συντρόφου και του πρώην σας είναι πάντα κακή ιδέα. Αν είδατε εκείνο το επεισόδιο της σειράς «Friends» στο οποίο ο Ρος έκανε μια λίστα συγκρίνοντας την Ρέιτσελ και την Τζούλι καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Φυσικά, ο σύντροφός σας αισθάνεται λίγο ανασφαλής μπροστά στον πρώην σας. Το τελευταίο, όμως, που θέλετε να κάνετε είναι να επιδεινώσετε αυτήν την ανασφάλεια και να κάνετε συγκρίσεις με τον πρώην σας.

Συζητείστε

Γενικά αν θέλετε η σχέση σας να έχει μέλλον είναι καλό να μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις που πληγώνουν τα συναισθήματα του συντρόφου σας ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση σας.

Αποφύγετε να τον συγκρίνετε με τον πρώην σας ή να του ζητάτε εμμέσως πλην σαφώς να μαντέψει τις επιθυμίες σας. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι συζητήσεις στις οποίες τόσο εσείς όσο και ο σύντροφος θα εκφράσετε τα παραπόνα σας μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε μία υγιή και μακροπρόθεσμη σχέση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ