7 συμπεριφορές των γυναικών που είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους, αλλά καταπιέζουν τις ανάγκες τους

Πολλές γυναίκες νιώθουν δυστυχισμένες όμως φοβούνται να το παραδεχτούν. Νιώθουν μοναξιά στον γάμο ή τη σχέση τους. Πολλοί είναι οι παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες που δεν είναι χαρούμενες στη σχέση τους, να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους.

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους χωρίς να ξέρουν τον λόγο, έχουν αυτές τις 6 συμπεριφορές

7 σημάδια στη συμπεριφορά των γυναικών που είναι δυστυχισμένες αλλά δεν εκφράζονται

  • Αναπτύσσουν περίεργες ασθένειες
  • Νιώθουν βαθιά θλίψη και οργή
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Οι φίλοι και οι γνωστοί γνωρίζουν
  • Απομακρύνεται από την κοινωνική ζωή
  • Χάνει τον εαυτό της
  • Αλλαγές στη σωματική εμφάνιση

Πώς εκφράζονται στη συμπεριφορά τα 7 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα νιώθει δυστυχισμένη στη σχέση της

Αναπτύσσουν περίεργες ασθένειες

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που παίρνει χρόνια μέχρι να εμφανιστεί. Όταν ένας άνθρωπος είναι χρόνια δυστυχισμένος, εκτός από ψυχικά, αρχίζει να νοσεί και σωματικά, ειδικά αν και ο ίδιος ο άνθρωπος παραμελεί τον εαυτό του. Ο Δρ. Gabor Mate έχει κάνει εκτενή έρευνα που αποδεικνύει ότι, η χρόνια δυστυχία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, πόνων στην πλάτη (συνδέεται με το αίσθημα ότι δεν μας στηρίζουν), χρόνιας κόπωσης, ενώ παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

8 συμπεριφορές των γυναικών στις σχέσεις που απωθούν τους άνδρες

Στην κινέζικη ιατρική, οι πνεύμονες σχετίζονται με την έκφραση της λύπης. Η καταπίεση των συναισθημάτων αυξάνει τη νοσηρότητα. Σύμφωνα με μελέτη του Δρ. Gabor Mate, τα ανέκφραστα συναισθήματα οδηγούν σε πέντε φορές υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, σε σχέση με τις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε επαφή με τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους-ακόμη και αν είναι καπνιστές!

Νιώθουν βαθιά θλίψη και οργή

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσφέρουν γενναιόδωρα την αγάπη τους, το κάνουν επειδή το νιώθουν. Τελικά όμως, έρχεται  κάποια στιγμή που η αυτοθυσία μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά αίσθηση θλίψης και οργής. Μία δυστυχισμένη γυναίκα η οποία διαρκώς καταπιέζει τις ανάγκες της, μπορεί να καταφεύγει στην παθητικό-επιθετική συμπεριφορά, την οποία εκφράζει με πικρόχολα σχόλια ή μέσα από την εκδικητική σιωπή. Στη συνέχεια, η θλίψη και η οργή σκοτώνουν κυριολεκτικά την αγάπη και το πάθος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στη σχέση.

9 συμπεριφορές των ανθρώπων που έχουν παιδικά τραύματα

Παραδείγματα παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς και πικρόχολων σχολίων:

  • «Καλά, αφού το θέλεις, τι να κάνουμε» (με υποτιμητικό ή ψυχρό τόνο, υπονοώντας ότι στην πραγματικότητα, μόνο καλά δεν είναι)
  • «Δεν με νοιάζει, ούτως ή άλλως ποτέ δεν μ’ ακούς» (εκδηλώνοντας απόγνωση για το γεγονός ότι δεν την ακούει ο σύντροφος)
  • «Ώστε θέλεις τη γνώμη μου;» (υπονοώντας ότι ποτέ δεν την ρωτούν για τη γνώμη της)
  • «Όπως πάντα, πάλι μόνη μου θα το κάνω» (υπονοώντας ότι είναι υπερβολικά φορτωμένη και δεν τη στηρίζουν ποτέ)
  • «Εντάξει, μην αγχώνεσαι, θα το κάνω πάλι μόνη μου, όπως πάντα δηλαδή» (υπονοώντας ότι δεν βλέπει και δεν εκτιμά τις προσπάθειές της).

Όλες οι παραπάνω ενδεικτικές εκφράσεις, είναι στην πραγματικότητα κραυγές για βοήθεια. Αν παρατηρείτε ότι τις επαναλαμβάνετε στη σχέση σας, είναι καιρός να επικοινωνήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τον σύντροφό σας.

Σεξουαλικά προβλήματα

Μπορεί να το θεωρούμε κλισέ, αλλά πράγματι γυναίκες και άντρες έχουν διαφορές στις σεξουαλικές τους ανάγκες.

Η έλλειψη σεξουαλικής επαφής στα ζευγάρια μπορεί ν’ αποτελεί στρεσογόνο  παράγοντα που εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί ένας απ’ τους δύο να πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά στην προσπάθεια να ξεχαστεί, ενώ η απουσία σύνδεσης μπορεί να  οδηγήσει έναν από τους δύο σε κατάθλιψη. Η ύπαρξη σεξουαλικού ενδιαφέροντος έχει μεγάλη σημασία, επειδή δείχνει υποστήριξη και φέρνει το ζευγάρι κοντά. Η απουσία υποστήριξης αντίθετα, κάνει δύο ανθρώπους να νιώθουν μοναξιά και ν’ αποξενώνονται.

Οι φίλοι και οι γνωστοί γνωρίζουν                      

Μπορεί να μην ισχύει στο 100%, αλλά γενικά οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επικοινωνία, τη λεκτική και την μη λεκτική. Έτσι, οι πιο κοντινές φίλες και συγγενείς μπορούν να διαβάσουν τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση  με τον σύντροφό της. Μπορεί η κατάσταση να είναι άσχημη εδώ και καιρό, και οι φίλες να την προειδοποιούν, την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο σύντροφος να μην έχει καταλάβει, εφόσον η επικοινωνία έχει χαθεί.

Νιώθοντας αδυναμία να επικοινωνήσει με τον σύντροφό της, η γυναίκα αναγκάζεται να επικοινωνήσει με τις φίλες της, να μιλήσει  με το δίκτυο υποστήριξής της, το οποίο θα την ακούσει και θα την καταλάβει. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο σύντροφος θα είναι ο τελευταίος που θα μάθει τι απασχολεί τη γυναίκα του.

Απομακρύνεται από την κοινωνική ζωή

Η γυναίκα που σε μία κοινωνική διοργάνωση μοιάζει αποκομμένη, σαν να είναι στον κόσμο της, ενώ όλοι οι υπόλοιποι γελούν και διασκεδάζουν μπορεί να προσπαθεί να κρύψει τη δυστυχία που νιώθει στην προσωπική της ζωή.  Όταν στην προσωπική ζωή, ο άνθρωπος νιώθει ασήμαντος, ότι δεν τον βλέπουν ούτε τον ακούν, είναι πολύ δύσκολο να βρει την ενέργεια να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική του ζωή. Ως αποτέλεσμα, αρχίζει  ν’ απορρίπτει προσκλήσεις, να σκαρφίζεται δικαιολογίες. Άλλωστε, το να είσαι κοντά σε ευτυχισμένα ζευγάρια, χειροτερεύει τον πόνο που νιώθεις. Αν παρατηρείτε ότι ένας άνθρωπος απομακρύνεται συστηματικά από την κοινωνική του ζωή, προσπαθήστε να τον πλησιάσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.

Χάνει τον εαυτό της

Όταν σε  μία σχέση μπαίνουν διαρκώς σε προτεραιότητα οι ανάγκες του συντρόφου, είναι εύκολο να χαθεί το αίσθημα της ταυτότητας και της ατομικότητας για το άλλο άτομο. Άλλωστε, προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου συντρόφου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα μπουν σε δεύτερη μοίρα οι προσωπικές απόψεις, όνειρα και ανάγκες. Με το πέρασμα του χρόνου, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρή κρίση ταυτότητας. Μπορεί να φτάσουμε να κοιτάμε στον καθρέφτη και να μην αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Πόσες χαμένες ευκαιρίες και διαλυμένα όνειρα. Για ποιον λόγο;

Μπορεί να συμβεί και στις πιο φιλόδοξες και δυναμικές γυναίκες. Ξεκινούν μία σχέση όλο ενθουσιασμό, αλλά σταδιακά ξεκινούν να μαζεύονται και να χάνουν την προσωπικότητά τους. Πλέον, δεν επιδιώκουν τους στόχους τους, έχουν εγκαταλείψει τα χόμπι τους, και ξέχασαν τις ανάγκες τους. Πόσο θλιβερό να το βλέπεις. Αν παρατηρείτε ότι διαρκώς καταπιέζετε τις ανάγκες σας, συγκρατείτε τα λόγια σας αντί να πείτε αυτό που θέλετε, αν νιώθετε να χάνετε την επαφή με όσα σας δίνουν χαρά ή ικανοποίηση, αυτό μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι ότι θυσιάζετε τον εαυτό σας για χάρη της σχέσης σας.

Αλλαγές στη σωματική εμφάνιση

Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει για χρόνια, η δυστυχία αρχίζει ν’ αντανακλάται και στην εξωτερική του εμφάνιση. Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος αμελεί την προσωπική του φροντίδα, ντύνεται πιο ατημέλητα, ή μπορεί να εμφανίζει αλλαγές στο σωματικό του βάρος ή το δέρμα. Η αλλαγή αυτή δεν είναι μία απλή διακύμανση ή οι φυσιολογικές μεταβολές που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου. Αφορούν φανερές αλλαγές που συμπίπτουν με την κατάρρευση της σχέσης. Οι γυναίκες που είναι δυστυχισμένες μπορεί να σταματούν να ενδιαφέρονται για τη εμφάνισή  τους, αφού πλέον νιώθουν ότι ο σύντροφός τους δεν τις προσέχει ή δεν τους εκτιμά.

Έτσι, τι νόημα έχει να ντυθούν ωραία ή να φροντίσουν τα μαλλιά τους αν ο άντρας τους δεν γυρίσει να τους κοιτάξει; Υπάρχει και η πιθανότητα να το ρίξουν στο φαγητό ή το ποτό, στην προσπάθειά τους να βρουν παρηγοριά ή να γεμίσουν το κενό. Στον αντίποδα βρίσκονται οι γυναίκες που αρχίσουν να πηγαίνουν μανιωδώς στο γυμναστήριο, ή να ασχολούνται ευλαβικά με την εμφάνισή τους, στην προσπάθειά τους ν’ ανακτήσουν την προσοχή του συντρόφου τους ή να αποδείξουν την αξία τους.

Μπορεί να σκεφτούν ότι, αν χάσουν τρία-τέσσερα κιλά ή αν αποκτήσουν το τέλειο σώμα, ίσως τελικά τις αγαπήσουν όπως τους αξίζει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, καμία εξωτερική παρέμβαση και αλλαγή δεν μπορεί ν’ αλλάξει αυτό που μας τρώει μέσα μας. Αν ως μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχέσης, έχετε υιοθετήσει τις αλλαγές στην εμφάνιση ή την παραμέληση του εαυτού, είναι η ώρα να κάνετε μία παύση και να σκεφτείτε τι κρύβεται κάτω απ’ την επιφάνεια.

Tip: Σχέσεις και ψυχική υγεία

Η δυστυχία στις σχέσεις εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Όταν είσαι μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι δύσκολο να έχεις την απαραίτητη αντικειμενικότητα ώστε να δεις καθαρά τα σημάδια. Αν στα σημάδια αυτά αναγνωρίσατε τη συμπεριφορά σας, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνες και δεν είναι δικό σας το λάθος. Θέλει πολύ κουράγιο να παραδεχτείς ότι μια σχέση πρέπει να τελειώσει και ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να το κάνεις.

Μπορεί να χρειάζεται μία ειλικρινής κουβέντα με τον σύντροφο, ή να προέχει η ανάγκη να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμη, μπορεί να είναι επείγον να φύγετε από μία τοξική κατάσταση. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, την ψυχική σας δύναμη και επιδιώξτε το καλύτερο για εσάς. Για όσους γνωρίζουν ότι κάποιο αγαπημένο πρόσωπο υποφέρει, μη διστάσετε να προσφέρετε την στήριξή σας.

Συχνά, αρκεί η στήριξη ενός και μόνο ανθρώπου για να νιώσει κάποιος δυνατός και να προχωρήσει στις αλλαγές που θα  του αλλάξουν τη ζωή. Η αγάπη και οι σχέσεις δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ευτυχία και την ευημερία. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να είναι σε μία σχέση που τους υποστηρίζουν, τους νοιάζονται και τους βοηθούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ