8 συμπεριφορές των γυναικών στις σχέσεις που απωθούν τους άνδρες

Γενικά, οι γυναίκες θεωρείται ότι έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι καλύτερες στο να καταλαβαίνουν και να διαβάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

7 τρόποι με τους οποίους ο φόβος της μοναξιάς επηρεάζει τις σχέσεις σας

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ η σχέση δεν πηγαίνει καλά, οι γυναίκες αδυνατούν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Έχουν παρατηρηθεί κάποιες ασυνείδητες συμπεριφορές των γυναικών, καταλήγουν να απωθούν τους άντρες, να τους απομακρύνουν και να βλάπτουν τη σχέση.

8 συμπεριφορές των γυναικών στις σχέσεις που απωθούν τους άνδρες

  • Η υπερανάλυση κάθε λεπτομέρειας
  • Η προσπάθεια ν’ αλλάξουν τον σύντροφό τους
  • Δεν του αφήνουν προσωπικό χώρο
  • Αποφυγή των συγκρούσεων
  • Δεν εκτιμούν τις προσπάθειες του συντρόφου τους
  • Εξαρτώνται υπερβολικά απ’ τον σύντροφό τους
  • Δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους
  • Δεν επικοινωνούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια

Μακροπρόθεσμα, η αδυναμία της συνειδητοποίησης της ζημιάς που προκαλούν οι 8 συμπεριφορές που απομακρύνουν έναν άντρα, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μία σχέση

Τα 7 λάθη των ανθρώπων που έχουν συναισθηματικές πληγές – Τι κάνουν στις σχέσεις τους

Η υπερανάλυση κάθε λεπτομέρειας

Οι γυναίκες έχουν την έμφυτη τάση να υπεραναλύουν τα πάντα, ακόμη και τις λεπτομέρειες, μία συνήθεια που μπορεί να εξαντλήσει το μυαλό ενός άντρα, το οποίο  είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην προσέχει λεπτομέρειες και μικροπράγματα. Η υπερανάλυση των διαφόρων καταστάσεων, μπορεί να δημιουργήσει ανύπαρκτα προβλήματα, οδηγώντας σε παρανοήσεις και συγκρούσεις. Σύμφωνα με τη γυναικεία αντίληψη, η υπερανάλυση σημαίνει προσοχή και ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τους άντρες, οι οποίοι τη θεωρούν ως σημάδι διαρκούς καχυποψίας και δυσπιστίας.

Η προσπάθεια ν’ αλλάξουν τον σύντροφό τους

Είναι λογικό και θεμιτό κάθε σύντροφος να θέλει για τον άλλον την βελτίωση και την πρόοδο. Όταν η θέληση δεν αφορά τη βελτίωση και την ανάπτυξη, αλλά την αλλαγή χαρακτηριστικών του συντρόφου, εκείνος λαμβάνει το μήνυμα ότι δεν αξίζει, ότι δεν είναι αρκετά καλός. Η θέληση μίας γυναίκας ν’ αλλάξει τον άντρα της, διαφέρει απ’ την ενθάρρυνση και την υποστήριξη. Θέλοντας να τον αλλάξει, μία γυναίκα απομακρύνει τον άντρα.

Δεν του αφήνουν προσωπικό χώρο

Σε μία σχέση, ειδικά στις αρχές της, οι άνθρωποι  μπορεί να νιώθουν ότι χρειάζεται να είναι διαρκώς μαζί. Η συνεχής επαφή ωστόσο, μπορεί ν’ απομακρύνει έναν άντρα. Όλοι έχουν την ανάγκη για προσωπικό χρόνο, τη δυνατότητα βγουν με φίλους, ν’ αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Η απουσία της πολύτιμης αυτής δυνατότητας, μπορεί ν’ απωθήσει έναν άντρα.

Αποφυγή των συγκρούσεων

Άντρες και γυναίκες διαχειρίζονται τις συγκρούσεις εντελώς διαφορετικά. Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι, οι συγκρούσεις προκαλούν περισσότερο άγχος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες, οι οποίοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις διαφωνίες. Οι άγραφοι κοινωνικοί κανόνες ασκούν πίεση στις γυναίκες ν’ αποφεύγουν τις συγκρούσεις, να εστιάζουν στις ανάγκες των άλλων, να ταιριάζουν στα κοινωνικά πρότυπα. Αντίθετα, οι άντρες μαθαίνουν από νωρίς να είναι διεκδικητικοί, ν’ αντιμετωπίζουν και να επιλύουν απευθείας τις διαφωνίες τους. Οι παραπάνω διαφορές είναι αισθητές ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο άντρες και γυναίκες μιλούν. Οι γυναίκες κουβεντιάζουν με πιο προσωπικό και έμμεσο τρόπο, σε αντίθεση με τους άντρες, οι οποίοι εκφράζονται με τρόπο ευθύ και διεκδικητικό.

Δεν εκτιμούν τις προσπάθειες του συντρόφου τους

Όταν είσαι με κάποιον για καιρό, είναι εύκολο ν’ αρχίσεις να τον θεωρείς δεδομένο. Όταν η γυναίκα θεωρεί τα πάντα αυτονόητα, όταν παραβλέπει ή υποβαθμίζει τις προσπάθειες του συντρόφου της, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι χρέος του να προσπαθεί για τη σχέση, ο άντρας απογοητεύεται και νιώθει ότι οι προσπάθειές του δεν αναγνωρίζονται και δεν αξίζουν. Η αμοιβαία προσπάθεια και η εκτίμηση του συντρόφου, τού δίνει την αίσθηση ότι αξίζει και εκείνος θέλει να παραμείνει και να προσφέρει στη σχέση.

Εξαρτώνται υπερβολικά απ’ τον σύντροφό τους

Η αλληλεξάρτηση είναι ένα αναγκαίο συστατικό σε κάθε σχέση. Αλληλεξάρτηση είναι η δυνατότητα και των δύο συντρόφων να στηριχθούν στον άλλο, είναι μία ισορροπημένη, αμοιβαία δυναμική όπου οι σύντροφοι μπορούν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, σ’ όλα τα επίπεδα, σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά. Βέβαια, η διαφορά ανάμεσα στην αλληλεξάρτηση και την προβληματική εξάρτηση, είναι λεπτή, με πιθανή τη σύγχυση ανάμεσα στις δύο. Όταν η ευτυχία του ενός μέλους εξαρτάται απόλυτα απ’ τις ενέργειες, τις αποφάσεις του άλλου, όταν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και η κοινωνική ζωή, εξαρτώνται και είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον άλλο σύντροφο, τότε υπάρχει εξάρτηση. Η εξάρτηση ασκεί ανυπόφορη πίεση στον έναν σύντροφο μόνο και, σε βάθος χρόνου,  μπορεί να νιώσει ασφυκτικά και να θέλει να φύγει.

Δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους

Επικρατεί το στερεότυπο ότι, οι άντρες πρέπει να είναι σκληροί και ότι δεν επιτρέπεται να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Ασφαλώς, πρόκειται για μία προκατάληψη που δεν ισχύει. Οι άντρες έχουν συναισθήματα, όπως ακριβώς και οι γυναίκες, τα οποία πρέπει ν’ ακούγονται και να μην υποβαθμίζονται. Ακόμη και όταν, μειώνοντας την αξία των συναισθημάτων του, τον βοηθάτε να μην τα παίρνει τόσο βαριά, όταν ακυρώνετε τα αισθήματα του άντρα, εκείνος αρχίζει να νιώθει μόνος και αποκομμένος.

Δεν επικοινωνούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια

Η αξία της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, είναι ανεκτίμητη. Όταν δεν εκφράζετε τις σκέψεις σας, θεωρώντας ότι έτσι αποφεύγετε τη σύγκρουση, στην πραγματικότητα υψώνετε ένα τείχος ανάμεσά σας. Οι άντρες-όπως και οι γυναίκες-, δεν έχουν μαντικές ικανότητες. Αν δηλαδή δεν εκφράσετε τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες σας στον σύντροφό σας, τότε εκείνος θα εξακολουθεί να μην έχει ιδέα τι σας προβληματίζει. Η απουσία της επικοινωνίας είναι ίσως ο ισχυρότερος λόγος που κάνει έναν άντρα ν’ απομακρύνεται.

Προσοχή στις αδυναμίες και τις ασυνείδητες συμπεριφορές

Αν έχετε διαπιστώσει ότι εκδηλώνετε κάποιες από τις 8 συμπεριφορές που απωθούν τους άντρες, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και κανενός η συμπεριφορά δεν είναι πάντα άψογη, ειδικά στις ευαίσθητες συντροφικές σχέσεις. Αναγνωρίστε τα μοτίβα στη συμπεριφορά σας και, κατανοήστε την πηγή και τις αιτίες τους. Ακόμη και αν είναι καλοπροαίρετες, οι 8 συμπεριφορές που απομακρύνουν έναν άντρα, μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα μία σχέση. Ξεκινήστε παρατηρώντας τη συμπεριφορά σας και αναλογιστείτε τις πράξεις σας. Αναρωτηθείτε αν το κίνητρό σας είναι η γνήσια αγάπη και το ενδιαφέρον  ή κάτι άλλο. Με χρόνο και συνειδητή προσπάθεια, μπορείτε να καταφέρετε ν’ αλλάξετε τις 8 συμπεριφορές που απωθούν τους άντρες και να χτίσετε μία πιο υγιή και δυνατή σχέση με τον σύντροφό σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ