6 εβδομαδιαίες συνήθειες για ένα πιο καθαρό σπίτι, σύμφωνα με ειδικό

Το να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά αν έχετε μια έντονη καθημερινότητα με πολλές υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε κάθε εβδομάδα για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.

Οι 6 συνήθεις που μπορείτε να ακολουθείτε κάθε εβδομάδα για ένα πιο καθαρό σπίτι

  • Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι απομακρύνοντας όσα πράγματα δεν χρειάζεστε
  • Σφουγγαρίστε τα πατώματα της κουζίνας και του μπάνιου σας
  • Αλλάξτε κλινοσκεπάσματα
  • Ξεσκονίστε και σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα
  • Καθαρίστε το μπάνιο σας
  • Καθαρίστε και τακτοποιήστε την κουζίνα σας

Αποσυμφόρηση: Πώς να τακτοποιήσετε το σπίτι σας σε λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα

Η αποσυμφόρηση του σπιτιού κάθε εβδομάδα είναι το κλειδί για να διατηρείται πάντα καθαρό και τακτοποιημένο. «Η αποφόρτιση του σπιτιού αλλάζει τα πάντα στην καθαριότητα», λέει η Trisha Lake, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της TLC Cleaning. «Με τα παιδιά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν γρήγορα ακατάστατα, αλλά η τακτική επαναφορά των πραγμάτων στη θέση τους βοηθά να κρατηθεί το χάος μακριά».

Μπορείτε να ακολουθήστε ορισμένες απλές συμβουλές:

Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι κάθε εβδομάδα

Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα για να κάνετε μια βόλτα στο σπίτι σας και να δείτε αν υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζεστε, όπως:

  • Έξυπνα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον
  • Πράγματα που έχουν λήξει
  • Πράγματα που είναι σπασμένα ή φθαρμένα
  • Πράγματα που δεν χρειάζεστε

Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους αμέσως

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας του τακτοποίησης. Όταν τελειώσετε με κάτι που χρησιμοποιήσατε, βάλτε το αμέσως στη θέση του. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την τάξη και να αποφύγετε το χάος.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Το να έχετε ένα πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να τηρείτε μια ρουτίνα και να μην ξεχνάτε να τακτοποιήσετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στο δικό σας χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τακτοποιήσετε το ντουλάπι σας κάθε Παρασκευή ή να τακτοποιήσετε την ντουλάπα σας κάθε μήνα.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα

Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα. Στο τέλος θα απογοητευτείτε και θα τα παρατήσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα και δείτε την πρόοδο που κάνετε.

Πώς να σφουγγαρίσετε σκληρές επιφάνειες για ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι

Το σφουγγάρισμα σκληρών επιφανειών, όπως τα πατώματα της κουζίνας και του μπάνιου, είναι σημαντικό για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και υγιεινό, ειδικά αν έχετε παιδιά ή μωρά, σύμφωνα με την Lake.

«Το σφουγγάρισμα σκληρών επιφανειών, όπως τα πατώματα της κουζίνας και του μπάνιου μας, είναι απαραίτητο. Με τις κόρες μου να τρέχουν πάντα, θέλω να διασφαλίσω ότι αυτοί οι χώροι είναι υγιεινοί και ασφαλείς για εκείνες», επισημαίνει η ειδικός.

Ακολουθήστε ορισμένες συμβουλές για να σφουγγαρίσετε αποτελεσματικά τα δάπεδα στο σπίτι σας και να διατηρήσετε καθαρά:

  • Επιλέξτε τη σωστή σφουγγαρίστρα που θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη βρωμιά χωρίς να καταστρέψετε τα πατώματα σας.
  • Επιλέξτε το σωστό καθαριστικό. Εάν έχετε ευαίσθητα πατώματα, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που είναι σχεδιασμένο για αυτά.
  • Σφουγγαρίστε τα πατώματα με κυκλικές κινήσεις για να διασφαλίσετε ότι το καθαριστικό κατανέμεται ομοιόμορφα και ότι η βρωμιά αφαιρείται πλήρως.
  • Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί. Αφού σφουγγαρίσετε, σκουπίστε με ένα στεγνό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία που μπορεί να μείνει πίσω. Αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψετε την ολίσθηση και τους τραυματισμούς.
  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τα πατώματα σας καθαρά είναι να μην επιτρέπετε την είσοδο παπουτσιών εξωτερικού χώρου στο σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψετε τη μεταφορά σκόνης, λάσπης και άλλων ρύπων στο σπίτι σας.

Γιατί πρέπει να αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα

Η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων κάθε εβδομάδα είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγιεινής του ύπνου και της συνολικής φρεσκάδα του σπιτιού σας.

«Το να αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα είναι μια συνήθεια που βελτιώνει την υγιεινή του ύπνου μας και προσθέτει στη συνολική φρεσκάδα του σπιτιού μας», λέει η Lake.

Μερικοί από τους λόγους που πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματά σας, είναι οι ακόλουθοι:

  • Τα κλινοσκεπάσματα συγκεντρώνουν βρωμιά, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα του δέρματος.
  • Η βρωμιά και τα μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.
  • Τα καθαρά κλινοσκεπάσματα μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων κάθε εβδομάδα είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και υγιεινό.

Ξεσκόνισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα: Ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι

Σύμφωνα με την Lake, είναι απαραίτητο να ξεσκονίζετε και να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα. «Ειδικά σε χώρους με μεγάλη κίνηση και στα έπιπλα. Εκτός από την καθαριότητα, (το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα) παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής των χαλιών και των δαπέδων σας», εξηγεί η ειδικός.

Ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα, είναι οι ακόλουθοι:

  • Το ξεσκόνισμα βοηθά στην απομάκρυνση της σκόνης, των αλλεργιογόνων και άλλων ρύπων από την επιφάνεια των επίπλων και των άλλων αντικειμένων.
  • Το σκούπισμα βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των υπολειμμάτων και άλλων ρύπων από τα δάπεδα.
  • Το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκειας ζωής των δαπέδων και των χαλιών σας.
  • Το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι εργασίες που πρέπει να γίνονται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, αν έχετε κατοικίδια ζώα ή παιδιά, μπορεί να χρειαστεί να τα κάνετε πιο συχνά.

Εκτός από ένα πιο καθαρό σπίτι, το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των αλλεργιών και των αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν το σπίτι σας να μυρίζει καλύτερα.

Πώς να διατηρήσετε το μπάνιο σας καθαρό και υγιεινό

Το μπάνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά δωμάτια στο σπίτι σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πιο δύσκολα να καθαρίσετε. Με λίγη προσπάθεια και τα κατάλληλα προϊόντα, μπορείτε να διατηρήσετε το μπάνιο σας καθαρό και υγιεινό.

Αν και αυτό σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο μέρος για να καθαρίσετε, η Lake λέει ότι αξίζει τον κόπο να τρίβετε την τουαλέτα, τον νεροχύτη και το ντους ή την μπανιέρα, καθώς και να σκουπίζετε καθρέφτες και εξαρτήματα, κάθε εβδομάδα.

Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα για τον καθαρισμό του μπάνιου σας:

  • Τρίψτε την τουαλέτα: Η τουαλέτα είναι η πιο βρώμικη επιφάνεια στο μπάνιο σας, επομένως είναι σημαντικό να την καθαρίζετε τακτικά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό τουαλέτας και μια σκληρή βούρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα άλατα.
  • Σκουπίστε τον νεροχύτη: Ο νεροχύτης είναι επίσης μια περιοχή που μπορεί να συσσωρεύσει βρωμιά και ακαθαρσίες. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό νεροχύτη και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε την επιφάνεια και τις σωληνώσεις.
  • Καθαρίστε το ντους ή τη μπανιέρα: Το ντους ή η μπανιέρα είναι ένα όνειρο για τους μύκητες και τα βακτήρια, επομένως είναι σημαντικό να τα καθαρίζετε τακτικά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό ντους ή μπανιέρας και μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τους λεκέδες.
  • Σκουπίστε τους καθρέφτες και τα εξαρτήματα: Οι καθρέφτες και τα εξαρτήματα μπορούν να φράξουν με σαπούνι, νερό και λεκέδες. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό καθρεφτών ή ένα υγρό καθαριστικό γενικής χρήσης για να τους διατηρήσετε καθαρούς και λαμπερούς.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το μπάνιο σας καθαρό και υγιεινό χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε πολύ χρόνο ή να καταβάλετε προσπάθεια.

Πώς να καθαρίσετε και να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας για ένα πιο υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον μαγειρέματος

Η κουζίνα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα δωμάτια στο σπίτι σας. Είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά, καθώς είναι όπου προετοιμάζετε τα γεύματα σας και περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Με λίγη προσπάθεια και τα κατάλληλα προϊόντα, μπορείτε να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή και τακτοποιημένη χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο ή προσπάθεια.

«Μην ξεχνάτε την κουζίνα», λέει η Lake. «Ο καθαρισμός των συσκευών, του νεροχύτη και ο έλεγχος του ψυγείου για ληγμένα προϊόντα διατηρεί την κουζίνα σας υγιεινή και καθαρή».

Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα για τον καθαρισμό και την τακτοποίηση της κουζίνας σας:

  • Καθαρίστε τις συσκευές: Οι συσκευές της κουζίνας μπορούν να συγκεντρώσουν βρωμιά, λεκέδες και υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί και ένα ήπιο καθαριστικό για να καθαρίσετε τις επιφάνειες των συσκευών σας.
  • Σκουπίστε τον νεροχύτη: Ο νεροχύτης είναι μια άλλη περιοχή που μπορεί να συσσωρεύσει βρωμιά και λεκέδες. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό νεροχύτη και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε την επιφάνεια και τις σωληνώσεις.
  • Καθαρίστε το ψυγείο: Το ψυγείο είναι ένας τέλειος τόπος για την ανάπτυξη βακτηριδίων και βακτηρίων. Αφαιρέστε τα τρόφιμα που έχουν λήξει και καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου με ένα μίγμα νερού και ξύδι.
  • Τακτοποιήστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια: Τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας σας μπορούν να γίνουν γρήγορα ακατάστατα. Βγείτε τα πάντα από τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας και καθαρίστε τα εσωτερικά. Στη συνέχεια, επαναφέρετε τα αντικείμενα σας με μια τακτοποιημένη οργάνωση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή και τακτοποιημένη χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο ή να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια.

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας ορισμένες συνήθειες κάθε εβδομάδα μπορείτε να διατηρείτε πάντα καθαρό και υγιεινό το σπίτι σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ