5 τρόποι για να διαχειριστείς τους τοξικούς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου τη νέα χρόνια

Το 2024 έφτασε και είναι η ιδανική στιγμή για να σκεφτείτε την προσωπική σας ανάπτυξη και να πάρετε αποφάσεις που θα φέρουν θετικές αλλαγές. Εάν έχετε τοξικές σχέσεις, το ταξίδι προς την αυτοβελτίωση μπορεί να φαίνεται προκλητικό, αλλά αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε προκειμένου να διασφαλίσετε τη συναισθηματική και της σωματική σας υγεία.

Παρακάτω, θα διαβάσετε ορισμένους τρόπους που προτείνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Stephanie A. Sarkis Ph.D. στο PsychologyToday, για να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους και να έχετε μια πιο υγιή και ικανοποιητική ζωή.

Οι 5 τρόποι για να διαχειριστείτε τους τοξικούς ανθρώπους:

  • Βάλτε όρια
  • Προτεραιότητά σας η αυτοφροντίδα
  • Αναζητήστε υποστήριξη
  • Διεκδικήστε τα “θέλω” σας
  • Σκεφτείτε το παρελθόν και μάθετε από αυτό

Βάλτε όρια

Ένας κρίσιμος στόχος όσων έχουν τοξικούς ανθρώπους στη ζωή τους είναι ο καθορισμός και η επιβολή ορίων. Προσδιορίστε τις συμπεριφορές που σας επηρεάζουν αρνητικά και βάλτε τα όριά σας. Είτε θέτετε όρια στην επικοινωνία σας με τα τοξικά άτομα, είτε επαναξιολογείτε τον χρόνο που περνάτε μαζί τους, ο καθορισμός ορίων είναι απαραίτητος προκειμένου να διατηρήσετε την προσωπική σας ηρεμία. Να θυμάστε ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ανταποκρίνεται στα όριά σας σας λέει πολλά για το αν αυτό το άτομο είναι υγιές και αν πρέπει να το συμπεριλάβετε στη ζωή σας.

Προτεραιότητά σας η αυτοφροντίδα

Κάντε την αυτοφροντίδα κορυφαία προτεραιότητά σας το επόμενο έτος. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά, ασχοληθείτε με τα συναισθήματά σας ​​και διασφαλίζετε ότι ξεκουράζεστε αρκετά. Εστιάζοντας στην αυτοφροντίδα, θα γίνετε πιο ανθεκτικοί και θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις που μπορεί να φέρουν οι τοξικές σχέσεις. Αφιερώστε 10 ή 15 λεπτά για να κάνετε έναν «έλεγχο» στον εαυτό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεστε και τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα. Αν έχετε υπάρξει σε τοξική σχέση μπορεί να σας έχουν κάνει να νιώθετε πως η αυτοφροντίδα είναι «εγωιστική» και έτσι να νιώθετε πως δεν υπάρχει χώρος για τα συναισθήματά σας.

Αναζητήστε υποστήριξη

Αποφασίστε να απευθυνθείτε σε συναισθηματικά υγιείς φίλους, οικογένεια, επαγγελματία ψυχικής υγείας ή ομάδα υποστήριξης. Το να έχετε ένα θετικό σύστημα υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζετε τοξικά άτομα. Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, καθοδήγηση και συναισθηματική υποστήριξη, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να λάβετε στιβαρές αποφάσεις για τις σχέσεις της ζωής σας. Το να ξέρετε ότι δεν είστε ο μόνος που βιώνει μια τοξική σχέση μπορεί να είναι απελευθερωτικό για εσάς. Εάν διαπιστώσετε ότι ένας φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας δεν σας υποστηρίζει, σκεφτείτε εάν μπορεί να αποτελεί κι εκείνο με τη σειρά του μέρο του προβλήματος.

Διεκδικήστε τα “θέλω” σας

Το να μάθετε να διεκδικείτε αυτό που θέλετε και αξίζετε είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Προσπαθήστε να εκφράσετε τις ανάγκες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με αυτοπεποίθηση χωρίς να υποκύψετε σε χειρισμούς ή ενοχές. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά θα δείτε πως όσο προσπαθείτε θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. Μαθαίνοντας να διεκδικείτε θα καλλιεργήσετε πιο υγιείς συνδέσεις με τους ανθρώπους. Να θυμάστε πως έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αυτό που χρειάζεστε.

Σκεφτείτε το παρελθόν και μάθετε από αυτό

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε προηγούμενες εμπειρίες σας αλλά και τι διδαχθήκατε από αυτές. Δείτε το νέο έτος ως ευκαιρία να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας και να επενδύσετε στην προσωπική σας ανάπτυξη. Προβληματιστείτε για τα πρότυπα που μπορεί να σας οδήγησαν σε τοξικές σχέσεις, στις τοξικές σχέσεις και έτσι μπορεί να αποκομίσετε πολύτιμες γνώσεις για τις συμπεριφορές σας. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθείτε μελλοντικά ώστε να κάνετε πιο σωστές επιλογές.

Το ημερολόγιο μπορεί να είναι ένας χρήσιμος βοηθός για εσάς ώστε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να δείτε πόσο έχετε μεγαλώσει συναισθηματικά. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε ένα ατελές άτομο που μαθαίνει καθώς προχωρά, όπως όλοι οι άλλοι. Πιθανότατα δεν ξέρατε ότι τα τοξικά άτομα της ζωής σας ήταν τοξικά όταν τα πρωτογνωρίσατε. Πολλοί τοξικοί άνθρωποι μπορούν να κρύψουν καλά τις καταχρηστικές συμπεριφορές τους. Το σημαντικό είναι ότι πλέον μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε σας κακομεταχειρίζονται και να αναλάβετε δράση ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Καθώς μπαίνετε στο νέο έτος, χρησιμοποιήστε όλα τα παραπάνω «εργαλεία» για να διαχειριστείτε τις τοξικές σχέσεις. Θυμηθείτε, η απελευθέρωση από την τοξική δυναμική είναι μια διαδικασία και κάθε μικρό βήμα προς τα εμπρός είναι μια νίκη στο μονοπάτι για έναν πιο υγιή, πιο ευτυχισμένο σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ