5 πράγματα στο σπίτι που σχεδόν όλοι ξεχνούν να καθαρίσουν

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό, υπάρχουν ορισμένες δουλειές που μπαίνουν στη λίστα με τις υποχρεώσεις, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού ή το σκούπισμα του δαπέδου της κουζίνας και του μπάνιου. Άλλες δουλειές, ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ξεχαστούν, όπως το καθάρισμα του δίσκου με τα ψίχουλα στην τοστιέρα ή το ξεσκόνισμα των φύλλων των φυτών.

Ακολουθούν πέντε πράγματα στο σπίτι που οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν να καθαρίσουν, στην έντονη καθημερινότητά τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ο καθαρισμός αυτών των πραγμάτων είναι μια διαδικασία λίγων λεπτών.

Τα 5 πράγματα που σχεδόν όλοι ξεχνάνε να καθαρίσουν μέσα στο σπίτι

  • Το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες
  • Τα ψίχουλα από τον δίσκο στην τοστιέρα
  • Τα φύλλα των φυτών
  • Τις λάμπες
  • Τους αεραγωγούς

Ανοιχτήρι

Σύμφωνα με μελέτες, τα περισσότερα ανοιχτήρια για τις κονσέρβες φιλοξενούν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το e.Coli.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε ένα ανοιχτήρι – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Μετά από κάθε χρήση, πλύνετε το ανοιχτήρι κονσερβών με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων, φροντίζοντας να καθαρίσετε τα γρανάζια και τον τροχό κοπής.
  2. Στη συνέχεια στεγνώστε το με μια πετσέτα πιάτων και αφήστε το να στεγνώσει με ανοιχτές τις λαβές για να κυκλοφορήσει ο αέρας και να αποφύγετε τη σκουριά.
  3. Εάν δεν καθαρίζετε τακτικά το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες και έχει συσσωρευτεί βρωμιά πάνω του, σφίξτε τους τροχούς σε μια χαρτοπετσέτας και γυρίστε τη λαβή για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφών.

Για να απολυμάνετε το ανοιχτήρι, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη με 1 γαλόνι (3,5 λίτρα περίπου) ζεστό νερό.
  2. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα το ανοιχτήρι, συμπεριλαμβανομένων των γραναζιών και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά πριν το σκουπίσετε με ένα πανί.
  3. Ξεπλύνετε και στεγνώστε το ανοιχτήρι.
  4. Μόλις στεγνώσει τελείως το ανοιχτήρι κονσερβών, για να αποτρέψτε την εμφάνιση σκουριάς απλώστε μια μικρή ποσότητα ορυκτελαίου κατάλληλου για τρόφιμα στα γρανάζια χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το ανοιχτήρι σας καθαρό και ασφαλές για χρήση.

Δίσκος για τα ψίχουλα στην τοστιέρα

Η τοστιέρα σας είναι μια απαραίτητη συσκευή για την κουζίνα, αλλά χρειάζεται τακτικό καθαρισμό για να λειτουργεί σωστά και να παραμείνει ασφαλής. Ένα από τα εξαρτήματα της που οι περισσότεροι ξεχνούν να καθαρίσουν είναι ο δίσκος που συσσωρεύονται ψίχουλα και άλλα υπολείμματα τροφών.

Ο αποσπώμενος δίσκος συλλέγει τα ψίχουλα από το ψωμί καθώς το ψήνετε. Εάν δεν καθαρίζεται τακτικά, τα ψίχουλα που θα συσσωρευτούν μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία της τοστιέρας σας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη βακτηριδίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Για να καθαρίσετε το δίσκο της τοστιέρας σας, ακολουθήστε δύο απλά βήματα:

  • Βρείτε τη λαβή αφαίρεσης του δίσκου. Στις περισσότερες τοστιέρες, η λαβή βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής.
  • Αφαιρέστε τον δίσκο και πετάξτε τα ψίχουλα. Εάν δεν αφαιρούνται εύκολα και έχουν κολλήσει, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα υγρό πανί.
  • Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε τον αποσπώμενο δίσκο ή δεν διαθέτει τέτοιο δίσκο, απλά ανακινείστε την τοστιέρα ανάποδα για να καθαρίσετε τα ψίχουλα.

Φύλλα των φυτών

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα και ζωή στο σπίτι σας. Αλλά για να διατηρήσουν την καλή τους εμφάνιση, χρειάζονται τακτικό καθαρισμό. Το ξεσκόνισμα των φύλλων των φυτών εσωτερικού χώρου όχι μόνο τα κάνει να φαίνονται καθαρά και λαμπερά, αλλά μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να πάρουν περισσότερο ηλιακό φως, βοηθώντας τα στη φωτοσύνθεση.

Πώς να καθαρίσετε τα φύλλα για να έχετε όμορφα και υγιή φυτά εσωτερικού χώρου

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου:

  • Με ένα υγρό πανί: Αυτός είναι ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό, καθαρό πανί που έχει βουτηγμένο σε ζεστό νερό. Ξεκινήστε από την κορυφή του φυτού και δουλέψτε προς τα κάτω. Κρατήστε την κάτω πλευρά του φύλλου για να το στηρίξετε, ενώ το καθαρίζετε.
  • Με ένα μπουκάλι ψεκασμού: Αυτός ο τρόπος είναι καλός για φυτά με μικρά φύλλα. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ζεστό νερό και ψεκάστε απαλά τα φύλλα του φυτού. Στη συνέχεια, σκουπίστε το πλεονάζον νερό με ένα στεγνό πανί.

Πώς να κάνετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου να λάμπουν

  • Για να κάνετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου να λάμπουν, μην χρησιμοποιείτε οτιδήποτε λιπαρό, όπως λάδι ή γυαλιστικό επίπλων. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να προσελκύσουν περισσότερη σκόνη. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα χυμού λεμονιού και νερού.
  • Για να φτιάξετε το διάλυμα, στύψτε το χυμό από 1/2 λεμόνι σε 2 κούπες νερό. Βρέξτε ένα πανί με το διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα φύλλα του φυτού. Ο χυμός λεμονιού είναι όξινος και θα βοηθήσει στην αποφυγή ξήρανσης των εναποθέσεων ορυκτών στα φύλλα, αφήνοντάς τα όμορφα και λαμπερά.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου;

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Εάν τα φυτά σας βρίσκονται σε ένα ζεστό και υγρό μέρος, μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίζετε πιο συχνά. Εάν τα φυτά σας βρίσκονται σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίζετε λιγότερο συχνά.

Ως γενικός κανόνας, καλό είναι να καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Λάμπες

Η σκόνη που συσσωρεύεται στους λαμπτήρες μπορεί να μειώσει τη λάμψη τους και να τους κάνει να φαίνονται θολοί, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED μεγάλης διάρκειας που μπορεί να μην αλλάξετε για χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σκόνη μπορεί ακόμη και να προκαλέσει δυσλειτουργία της λάμπας.

Για να καθαρίσετε τις λάμπες σας ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Σβήστε τη λάμπα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας.
  • Με ένα στεγνό πανί ξεσκονίσετε την εξωτερική επιφάνεια της λάμπας.
  • Εάν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα σκόνης, ξεβιδώστε τον λαμπτήρα και σκουπίστε τον με ένα υγρό πανί. Προσέξτε να μην εισχωρήσει νερό στις ηλεκτρικά εξαρτήματα του λαμπτήρα.
  • Στεγνώστε καλά τη λάμπα πριν την βιδώσετε ξανά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καθαρίστε τις λάμπες σας κάθε έξι μήνες. Εάν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED μεγάλης διάρκειας, θα πρέπει να καθαρίζετε τις λάμπες σας πιο συχνά.

Αεραγωγοί

Οι αεραγωγοί είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού του σπιτιού σας. Μεταφέρουν ζεστό ή κρύο αέρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, βοηθώντας σας να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο.

Ωστόσο, οι αεραγωγοί μπορούν να συσσωρεύουν σκόνη και ακαθαρσίες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως:

  • Μειωμένη ροή αέρα
  • Προβλήματα με τη θέρμανση ή τον κλιματισμό
  • Επιδείνωση της ποιότητας του αέρα

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας:

  • Ξεκινήστε με το να απενεργοποιήσετε τη θέρμανση ή τον κλιματισμό.
  • Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ακροφυσίου ή βούρτσας στη σκούπα σας για να αφαιρέσετε τη σκόνη από το εξωτερικό κάθε αεραγωγού. Αυτό θα αφαιρέσει τη μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης.
  • Για βαθύ καθαρισμό, αφαιρέστε το κάλυμμα του αεραγωγού. Αυτό συνήθως γίνεται με το να ξεβιδώσετε μερικές βίδες.
  • Ξεσκονίστε και τις δύο πλευρές της σχάρας με ένα πανί από μικροΐνες ή μια μαλακή βούρτσα. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα που δεν ήταν ορατά από την εξωτερική πλευρά.
  • Ξεπλύνετε και στεγνώστε προσεκτικά κάθε κάλυμμα εξαερισμού πριν το επανατοποθετήσετε. Αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψετε τη σκόνη να κολλήσει πάνω του.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καθαρίστε τους αεραγωγούς σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εάν έχετε κατοικίδια ζώα ή καπνίζετε στο σπίτι, μπορεί να χρειαστεί να τους καθαρίζετε πιο συχνά.

Ορισμένα επιπλέον tips για τον καθαρισμό των αεραγωγών σας:

  • Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά ή λειαντικά προϊόντα. Αυτά μπορεί να βλάψουν τους αεραγωγούς σας.
  • Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να καθαρίσετε μια συγκεκριμένη σχάρα εξαερισμού, συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τους αεραγωγούς σας καθαρούς και να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Ακόμη και οι πιο τακτικοί άνθρωποι μπορεί να ξεχνούν να καθαρίσουν μερικά πράγματα, ειδικά αυτά που δεν είναι ορατά ή που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το σπίτι σας θα είναι ακόμη πιο καθαρό και απαλλαγμένο από πιθανές εστίες μικροβίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ