4 αντικείμενα στο σπίτι που είναι πιο βρώμικα και από την τουαλέτα

Αναρωτιέστε ποια είναι τα πιο βρώμικα μέρη στο σπίτι σας; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Σύμφωνα με έναν ειδικό, υπάρχουν πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι πιο βρώμικα από το κάθισμα της τουαλέτας.

Τα μπάνια, και συγκεκριμένα οι τουαλέτες, συχνά θεωρούνται τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού. Ωστόσο, ένας ειδικός αποκαλύπτει ποια είναι τα σημεία του σπιτιού που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα.

«Είναι εύκολο να σκεφτείς ότι μια τουαλέτα είναι ένα βρώμικο μέρος», λέει ο Simon Howard, Senior National Account Manager στην Oceans, πάροχος βιώσιμου χαρτιού υγείας. «Αλλά το πόσο συχνά καθαρίζουμε τις τουαλέτες μας για να αποφύγουμε τη συσσώρευση μικροβίων, δεν είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία όσο άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα».

4 αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο σπίτι που είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα

  • Κινητό τηλέφωνο
  • Πλυντήριο ρούχων
  • Χαλιά
  • Σφουγγάρια κουζίνας

Κινητό τηλέφωνο

Το κινητό σας τηλέφωνο είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας. Μπορεί να είναι ακόμη και 502% πιο μολυσμένο από το κάθισμα της τουαλέτας σας με 21.527 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας καθημερινά, αλλά μόνο το 51% των ανθρώπων το κάνει πραγματικά.

Το κινητό σας τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με τα χέρια σας, τα οποία είναι γεμάτα βακτήρια. Μπορεί επίσης να πέσει στο πάτωμα ή να το ακουμπήσετε σε βρώμικες επιφάνειες. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση βακτηριδίων στο τηλέφωνό σας.

Τα βακτήρια στο τηλέφωνό σας μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στα αυτιά και το αναπνευστικό σύστημα και άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το απολυμαίνετε τακτικά.

Πλυντήριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων σας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον καθαρισμό των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων σας. Ωστόσο, αν δεν το καθαρίζετε τακτικά, μπορεί να γίνει «μαγνήτης» βρωμιάς και βακτηρίων.

Τα ρούχα σας έρχονται σε επαφή με διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, της σκόνης και των ιών. Όταν τα πλένετε στο πλυντήριο, αυτά τα βακτήρια και τα μικρόβια μπορούν να συσσωρευτούν στον κάδο του πλυντηρίου.

Ο καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων σας είναι σημαντικός για να διατηρήσετε τα ρούχα σας καθαρά και ασφαλή.

Για να διατηρήσετε το πλυντήριο ρούχων σας καθαρό και να αποφύγετε τη μετάδοση ασθενειών, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Καθαρίστε το πλυντήριο ρούχων σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υγρό καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων για να καθαρίσετε τον κάδο και το λάστιχο στεγανοποίησης.
  • Αδειάστε το συρτάρι απορρυπαντικού και καθαρίστε το με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Ελέγξτε το φίλτρο του πλυντηρίου ρούχων σας και καθαρίστε το εάν είναι απαραίτητο.

Χαλιά

Τα χαλιά σας μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά μπορεί να είναι γεμάτα βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια. Για να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά και ασφαλή για την υγεία σας, είναι σημαντικό να τα καθαρίζετε τακτικά.

Μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 200.000 βακτήρια στα χαλιά σας, δηλαδή πάνω από 4.000 φορές περισσότερα από το κάθισμα της τουαλέτας σας.

Τα βακτήρια στα χαλιά προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως:

  • Νεκρά κύτταρα του δέρματος: Ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 9 κιλά δέρμα το χρόνο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τροφή για βακτήρια.
  • Βρωμιά και ρύπους από το δρόμο: Όταν περπατάτε με τα παπούτσια σας στο σπίτι, μεταφέρετε βρωμιά και ρύπους από το δρόμο στα χαλιά σας.
  • Μικρόβια από τα κατοικίδια ζώα: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια στα χαλιά σας.

Για να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά και ασφαλή για την υγεία σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Καθαρίστε τα χαλιά σας τακτικά. Η συχνότητα του καθαρισμού θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα χαλιά σας και από το πόσο βρώμικα είναι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καλό καθαριστικό χαλιών. Επιλέξτε ένα καθαριστικό που είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των βακτηριδίων και των ρύπων.
  • Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία στον καθαρισμό των χαλιών. Εάν τα χαλιά σας είναι ιδιαίτερα βρώμικα ή μυρωδάτα, μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίσει επαγγελματίας.

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα σφουγγάρια της κουζίνας σας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καθαριότητα του σπιτιού σας, αλλά είναι σημαντικό να τα διατηρείτε καθαρά για να αποφύγετε τη μόλυνση. Η υγρή επιφάνειά τους μπορεί να γίνει ένα φιλόξενο περιβάλλον για βακτήρια και άλλα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας.

Οι ειδικοί συνιστούν να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια σας κάθε μία έως δύο εβδομάδες για να μειώσετε τη μόλυνση από αυτά τα μικρόβια και βακτήρια.

Για να διατηρήσετε τα σφουγγάρια της κουζίνας σας καθαρά και ασφαλή για την υγεία σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Αντικαθιστάστε τα σφουγγάρια σας κάθε μία έως δύο εβδομάδες.
  • Καθαρίστε τα σφουγγάρια σας τακτικά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Αποφύγετε να βυθίζετε τα σφουγγάρια σας σε νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Συμπέρασμα

Το κάθισμα της τουαλέτας σας δεν είναι τόσο βρώμικο όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να μολυνθείτε από μικρόβια από άλλα μέρη στο σπίτι σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό και να καθαρίζετε τακτικά τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ