10 μικρές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε τώρα για να ξεπεράσετε το 95% των ανθρώπων

Το μυστικό στο να προχωράτε γρήγορα μπροστά δεν είναι να κάνετε περισσότερα αλλά λιγότερα. Σωστά διαβάσατε! Αντί να δουλεύετε περισσότερο ή να κάνετε μεγάλες αλλαγές, πρέπει να δώσετε προσοχή στα μικρά πράγματα που κάνετε κάθε μέρα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παράλειψη ορισμένων συνηθειών και η υιοθέτηση κάποιων άλλων μπορεί να σας οδηγήσει μπροστά από το 95% των ανθρώπων.

Ενδιαφέρεστε; Αυτός είναι ο οδηγός σας για να προχωρήσετε με μερικές μόνο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Αυτές είναι οι 10 συνήθειες που θα σας δώσουν το προβάδισμα

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας νωρίς
  2. Ασκήστε την ευγνωμοσύνη
  3. Προγραμματίστε την ημέρα σας
  4. Ασκηθείτε τακτικά
  5. Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα
  6. Αποφύγετε να ελέγχετε πρώτα τα email σας
  7. Κόψτε τον θόρυβο
  8. Μείνετε ενυδατωμένοι
  9. Μάθετε κάτι νέο
  10. Ακούστε το σώμα σας

Ξεκινήστε τη μέρα σας νωρίς

Πιθανότατα το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές – οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς. Αλλά υπάρχει ένας λόγος που αυτή η συμβουλή είναι τόσο κοινή: λειτουργεί!

Το να ξυπνάτε νωρίς σας δίνει ένα προβάδισμα στη μέρα σας. Είναι μια ήσυχη ώρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εστιάσετε στους στόχους σας, να προγραμματίσετε τη μέρα σας ή ακόμα και να απολαύσετε ένα ήρεμο φλιτζάνι καφέ πριν ξυπνήσει ο κόσμος.

Μην το κάνετε ξαφνικά! Αντίθετα, δοκιμάστε να ρυθμίζετε το ξυπνητήρι σας μόλις 15 λεπτά νωρίτερα κάθε εβδομάδα. Πριν το καταλάβετε, θα έχετε εξασφαλίσει μια ολόκληρη επιπλέον ώρα το πρωί σας.

Και αυτή η επιπλέον ώρα τι μπορεί να προσφέρει; Αυτό είναι που σε βάζει μπροστά από το 95% των ανθρώπων. Είναι μια μικρή αλλαγή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ρυθμίστε λοιπόν αυτό το ξυπνητήρι και αγκαλιάστε την ησυχία του ξημερώματος. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί!

Ασκήστε την ευγνωμοσύνη

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει δραματικά την οπτική σου για τη ζωή.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν τη δύναμη του να εκτιμούν αυτά που έχουν και να είναι ευγνώμονες. Γνωρίζουν ότι η εστίαση στα θετικά, αντί να μένουν στα αρνητικά, μπορεί να τονώσει τη διάθεσή τους, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ψυχική τους ευεξία.

Πώς μπορείτε να ασκήσετε την ευγνωμοσύνη; Είναι απλό! Ξεκινήστε σημειώνοντας τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα ή βαθιά. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να είσαι ευγνώμων για τον πρωινό σου καφέ ή τον ήλιο που λάμπει έξω.

Αυτή η μικρή πράξη της αναγνώρισης των καλών στη ζωή σας βοηθά να ξεκινήσετε τη μέρα σας με θετική νότα.

Προγραμματίστε την ημέρα σας

Κάθε πρωί, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίσετε τη μέρα σας. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά αλλάζει το παιχνίδι.

Σημειώστε στο σημειωματάριό σας όλα όσα χρειάζεται να κάνετε. Στη συνέχεια, δώστε προτεραιότητα σε αυτές τις εργασίες με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία τους. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και μπορείτε να δομήσετε την ημέρα σας ανάλογα.

Η πράξη του προγραμματισμού βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι. Είναι σαν να έχετε έναν οδικό χάρτη για την ημέρα. Αυτή η απλή συνήθεια αυξάνει δραματικά την παραγωγικότητά  και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Και το καλύτερο μέρος; Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά κάθε πρωί.

Ξεκινήστε να προγραμματίζετε την ημέρα σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα μπορείτε να πετύχετε όταν ξέρετε ακριβώς σε τι εργάζεστε.

Ασκηθείτε τακτικά

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν το μάθετε αυτό, αλλά η τακτική άσκηση είναι μια συνηθισμένη συνήθεια μεταξύ των πιο επιτυχημένων ανθρώπων. Και δεν μιλάμε για εξαντλητικές, πολύωρες προπονήσεις. Ακόμη και μια γρήγορη ρουτίνα άσκησης 20 λεπτών το πρωί μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός: Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική σας λειτουργία, να τονώσει τη διάθεση και τη δημιουργικότητά σας και να μειώσει το στρες και το άγχος. Αυτό είναι σωστό, αυτά τα πρωινά τζόκινγκ ή οι συνεδρίες γιόγκα κάνουν περισσότερα από το να σας κρατούν σε φόρμα!

Ενσωματώστε λοιπόν λίγη άσκηση στην καθημερινότητά σας. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο περπάτημα, ένα γρήγορο τρέξιμο ή ακόμα και για μια σύντομη συνεδρία γιόγκα, το να ρέει το αίμα σας πρώτο πράγμα το πρωί μπορεί να σας προετοιμάσει για την επιτυχία για την υπόλοιπη ημέρα.

Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα

Στη φασαρία της καθημερινότητάς μας, συχνά ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία – τους αγαπημένους μας. Αφιερώνοντας μερικές στιγμές κάθε πρωί για να συνδεθείτε μαζί τους, όχι μόνο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας αλλά και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ισορροπημένη προοπτική για τη ζωή.

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εκτενές. Θα μπορούσε να είναι να μοιράζεστε πρωινό με την οικογένειά σας, να στείλετε ένα στοχαστικό μήνυμα σε έναν φίλο ή ακόμα και να δώσετε στο κατοικίδιό σας την προσοχή που αξίζει. Αυτές οι συνδέσεις μας θυμίζουν την αγάπη και την υποστήριξη που έχουμε στη ζωή μας.

Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε πρωί για να συνδεθείτε με τα άτομα που αγαπάτε, ακόμα κι αν είναι απλώς μια γρήγορη κλήση ή μήνυμα. Η επιτυχία δεν αφορά μόνο τα επαγγελματικά επιτεύγματα, έχει επίσης να κάνει με μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη ζωή.

Αποφύγετε να ελέγχετε πρώτα τα email σας

Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά μία από τις βασικές πρωινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να μην ελέγχετε τα email σας μόλις ξυπνήσετε.

Το λόγος είναι απλός. Την στιγμή που ανοίγετε τα email σας, βάζετε τις προτεραιότητες των άλλων ανθρώπων πάνω από τις δικές μου. Θα μπορούσατε εύκολα να χάσετε μία ή δύο ώρες απαντώντας σε μηνύματα. Αντίθετα, πρέπει να αφιερώσετε το πρωί σας στις πιο σημαντικές σας εργασίες – σε αυτά που πραγματικά θα σας οδηγήσουν μπροστά. Μόνο αφού ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, πρέπει να τσεκάρετε τα email σας.

Αυτή η απλή συνήθεια θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί, και θα κάνει μια μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας.

Κόψτε τον θόρυβο

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο κόσμος είναι θορυβώδης. Social media, ειδήσεις, ασταμάτητες ειδοποιήσεις. Όλα μάχονται για την προσοχή μας από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί. Και αυτό είναι εξαντλητικό.

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες που, τις περισσότερες φορές, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μας προκαλούν άγχος ή να σπαταλούν το χρόνο μας. Και είναι αυτός ο θόρυβος που μας εμποδίζει να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να κόψετε τον θόρυβο κάθε πρωί. Αποσυνδεθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απενεργοποιήστε τις ειδήσεις, βάλτε σε σίγαση τις ειδοποιήσεις σας  για μία ή δύο ώρες. Θα εκπλαγείτε με το πόσο απελευθερωτικό είναι.

Αυτή η ήσυχη στιγμή σάς επιτρέπει να εστιάσετε στους στόχους σας και να ορίσετε τη δική σας ατζέντα για την ημέρα, αντί να παρασύρεστε στο τελευταίο δράμα ή κρίση. Δοκιμάστε το λοιπόν.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το να πίνετε νερό μπορεί να μην φαίνεται σαν συνήθεια που μπορεί να σας βάλει μπροστά από το 95% των ανθρώπων, αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμή του.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά. Αντίθετα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, να βελτιώσει την επιδερμίδα και να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό. Όχι μόνο βοηθά στην εκκίνηση του μεταβολισμού σας έπειτα από έναν βραδινό ύπνο, αλλά βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας.

Κάντε συνήθεια να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Είναι μια απλή ενέργεια που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Μάθετε κάτι νέο

Η δύναμη της συνεχούς μάθησης είναι εκπληκτική. Πρέπει να αποκτήσετε την νοοτροπία να θέλετε να μάθετε κάτι νέο κάθε πρωί. Θα μπορούσε να είναι η ανάγνωση ενός άρθρου σχετικά με ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, η ακρόαση ενός επεισοδίου podcast ή ακόμα και η παρακολούθηση ενός γρήγορου εκπαιδευτικού βίντεο.

Αυτή η συνήθεια της καθημερινής μάθησης κρατά το μυαλό σας κοφτερό και ανοιχτό σε νέες ιδέες. Σας βοηθά επίσης να είστε ενημερωμένος για διάφορα θέματα, κάτι που είναι χρήσιμο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή.

Η ομορφιά αυτής της συνήθειας είναι ότι δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Ακόμη και 15 λεπτά εστιασμένης μάθησης κάθε μέρα είναι αρκετά, και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Είναι μια μικρή δέσμευση που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπική σας ανάπτυξη και επιτυχία.

Ακούστε το σώμα σας

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ασαφές, αλλά δώστε προσοχή. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε.

Συχνά ωθούμε το σώμα μας στα όριά του, αγνοώντας σημάδια κόπωσης ή δυσφορίας, όλα στο όνομα της παραγωγικότητας. Πίνουμε περισσότερο καφέ για να είμαστε σε εγρήγορση, παραλείπουμε γεύματα όταν είμαστε απασχολημένοι και μειώνουμε τον ύπνο μας για να κάνουμε περισσότερα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Και σίγουρα δεν είναι υγιές. Το σώμα σας δεν είναι μηχανή. Χρειάζεται ξεκούραση, τροφή και φροντίδα. Αρχίστε λοιπόν να το ακούτε.

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, κάντε ένα διάλειμμα. Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι, φάτε κάτι θρεπτικό. Εάν αισθάνεστε άγχος ή καταπονημένοι, δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει.

Το να ακούτε το σώμα σας και να καλύπτετε τις ανάγκες του δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Κάντε το και θα δείτε ότι αυτό θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς και παραγωγικούς μακροπρόθεσμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ