Βρέθηκε το «Κέντρο του Σύμπαντος»; Η περίεργος ήχος που αψηφά τους νόμους της φυσικής

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις συνήθως είναι από τα πράγματα που μας κάνουν να αμφισβητούμε την πραγματικότητα και να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ωστόσο οι ακουστικές ανωμαλίες μπορεί να γίνουν τρομακτικές, ειδικά όταν αψηφούν τους νόμους της φυσικής.

Αυτό συμβαίνει με το λεγόμενο «Κέντρο του Σύμπαντος», ένα περίεργο φαινόμενο στην Τάλσα της Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Το «Κέντρο του Σύμπαντος» βρίσκεται στην Τάλσα της Οκλαχόμα

Το σημείο βρίσκεται σε μια πεζογέφυρα στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Είναι ένα κυκλικό σημείο σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα που περιβάλλεται από ζαρντινιέρες και πάγκους, τα οποία σχηματίζουν έναν ευρύτερο κύκλο γύρω του.

Όταν κάποιος μπει και πατήσει αυτό τον κύκλο ακούει τον αντίλαλο του. Η φωνή του φτάνει στα αυτιά του πιο δυνατή και σαν ηχώ. Ωστόσο η φωνή του δεν ακούγεται σε κανέναν που στέκεται λίγα εκατοστά μακριά έξω από τον κύκλο.

Μόνο το άτομο μέσα στον κύκλο ακούει την παράξενη παραμορφωμένη ηχώ της φωνής του. Η φωνή κάποιου που στέκεται έξω από τον κύκλο είναι επίσης παραμορφωμένη και θα ακούγεται περίεργη και ασαφής σε όποιον βρίσκεται μέσα στον κύκλο.

Κέντρο του Σύμπαντος

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο που φαίνεται ακριβώς πώς λειτουργεί αυτή η ηχητική ανωμαλία.

Η σειρά «Tulsa King» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε

Το σημείο έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική σειρά της Paramount+ «Tulsa King» με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε, που υποδύεται ένα αφεντικό της μαφίας. Σε μία σκηνή ο Σταλόνε εμφανίζεται στο σημείο με την ηχητική ανωμαλία και μία γυναίκα τον ενημερώνει ότι βρίσκεται στο «Κέντρο του Σύμπαντος».

Τι προκαλεί την ανωμαλία του ήχου;

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το πώς σχηματίστηκε η ανωμαλία, αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι οι ζαρντινιέρες να αντανακλούν τα ηχητικά κύματα και να δημιουργούν αυτό το παράξενο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν και άλλες ακουστικές ανωμαλίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Mystery Spot of Lake George, το οποίο φέρεται να δημιουργείται από μια μικρή στρογγυλή πέτρινη κατασκευή.

Τέτοιες παράξενες ηχητικές ενδείξεις συναντώνται επίσης σε κυκλικά κτίρια. Ο τρούλος του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο είναι γνωστός επειδή οι επισκέπτες πρέπει να ψιθυρίζουν. Εάν ψιθυρίζετε στην μία πλευρά τότε ο ήχος της φωνής σας μπορεί να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά και να σας ακούσουν πολύ καθαρά τα άτομα που βρίσκονται εκεί.

Παρόμοιες κατασκευές που δημιουργούν το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να βρεθούν σε πολλά κτίρια τόσο αρχαία όσο και σύγχρονα, από την πόλη των Μάγια της Τσιτσέν Ιτζά μέχρι τον σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ