«Tetris»: Συγγραφέας κατηγορεί την Apple για το σενάριο της ταινίας

Ο αρχισυντάκτης του διάσημου site «Gizmodo», Daniel Ackerman, κατέθεσε μήνυση κατά της Apple για την ταινία του 2023 της Apple TV «Tetris» καθώς υποστηρίζει ότι αντέγραψε το σενάριο του βιβλίου του «The Tetris Effect» (Η επίδραση του Tetris) που κυκλοφόρησε το 2016.

Ο Ackerman ισχυρίζεται ότι η Apple, η εταιρεία Tetris, οι παραγωγοί της ταινίας και ο σεναριογράφος της ταινίας, Noah Pink, αντέγραψαν «την αίσθηση, τον τόνο, την προσέγγιση και σκηνές» από το βιβλίο του και ιδιαίτερα την πλαισίωση της κυκλοφορίας του παιχνιδιού ως «θρίλερ κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου».

Όπως αρχικά αναφέρθηκε στο Reuters, η αγωγή του Ackerman περιγράφει μια πολυετή αλληλογραφία με την εταιρεία Tetris, όταν έγραφε το βιβλίο «The Tetris Effect». Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία Tetris γνώριζε το έργο του και τον απείλησε με μηνύσεις σε περίπτωση εάν προσπαθούσε να «κυνηγήσει» κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου του. «Η ταινία δανείστηκε πολλές συγκεκριμένες ενότητες και γεγονότα του βιβλίου», ισχυρίζεται ο Ackerman.

Το βιβλίο του Daniel Ackerman, «The Tetris Effect»

Η Apple και η εταιρεία Tetris δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια από το «The Verge». Όμως η υπόθεση του Ackerman θεωρείται δύσκολη δεδομένου του γεγονότος ότι και η ταινία «Tetris» και το βιβλίο «The Tetris Effect» βασίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία γενικά δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ως αποτέλεσμα, η αγωγή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο επιχείρημα ότι η ταινία αντιγράφει την αίσθηση του βιβλίου. Ο Ackerman υποστηρίζει ακόμη ότι ορισμένες πιθανές εφευρέσεις της ταινίας – όπως ένας οδηγός που αποδεικνύεται ότι είναι μυστικός πράκτορας της KGB – βασίζονται σε εικασίες από την αφήγησή του.

«Το βιβλίο του Ackerman υιοθέτησε μια μοναδική προσέγγιση για να γράψει για την πραγματική ιστορία του Tetris, καθώς όχι μόνο εφάρμοσε την ιστορική καταγραφή, αλλά και έστρωσε τη δική του πρωτότυπη έρευνα και εφευρετικότητα για να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό αφηγηματικό βιβλίο σε στυλ κατασκοπευτικό θρίλερ του Ψυχρού Πολέμου» αναφέρεται στην μήνυση. «Το λογοτεχνικό αριστούργημα του κ. Ackerman, σε αντίθεση με άλλα άρθρα και κείμενα, έδιωξε την έμφαση στο πραγματικό παιχνίδι και στους θαυμαστές, και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στην περιβάλλουσα αφήγηση, τις ακολουθίες δράσης και την αντιπαλότητα μεταξύ των παικτών… Αυτή ήταν η ίδια προσέγγιση που υιοθέτησαν οι κατηγορούμενοι για την ταινία “Tetris”, χωρίς αξιοσημείωτη υλική διάκριση».

Ο αρχισυντάκτης του διάσημου site «Gizmodo» αναφέρει ακόμη ότι μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ της ταινίας «Tetris» επικοινώνησε με την Apple και τους άλλους κατηγορούμενους και ζήτησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα πριν από την κυκλοφορία της ταινίας. Μεταξύ άλλων αδικημάτων, η μήνυση του Ackerman επικαλείται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το τρέιλερ της ταινίας «Tetris» της Apple:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ