Σπάνια σύγκρουση άστρων στον Γαλαξία μας θα μπορούσε να εξαλείψει την ζωή στη Γη, σύμφωνα με μελέτη

Μια πιθανή, εξαιρετικά σπάνια καταστροφική σύγκρουση μεταξύ δύο αστέρων που καταρρέουν στο Γαλαξία μας θα μπορούσε να αφαιρέσει το προστατευτικό στρώμα του όζοντος από τη Γη και να προκαλέσει μια μαζική εξαφάνιση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη, εκτιμά μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Μέχρι τώρα, οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ελάχιστα τέτοια συμβάντα σύγκρουσης νετρονίων που ονομάζονται kilonovas. Μια τέτοια έκρηξη, εάν συνέβαινε σε κοντινή απόσταση από τη Γη, θα μπορούσε να ενέχει κινδύνους για τη ζωή στον πλανήτη, δήλωσαν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign στις ΗΠΑ.

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό των πιθανοτήτων επιβίωσης της ζωής σε άλλους κόσμους που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα συμβάντα σύγκρουσης άστρων. Η μεγαλύτερη απειλή από τέτοιες συγκρούσεις άστρων είναι η έκρηξη ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων γάμμα και των ακτίνων Χ που παράγουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η ιονίζουσα ακτινοβολία από αυτές τις πηγές μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή σε πλανήτες τύπου Γης όταν βρίσκονται πολύ κοντά», σημειώνεται στην μελέτη.

Οι επιστήμονες για να μελετήσουν τις πιθανότητες τέτοιων συμβάντων να επηρεάσουν τη Γη, βασίστηκαν σε μια ανάλυση όσων γνωρίζουμε από τη πρώτη σύγκρουση νετρονίων που ανιχνεύτηκε ποτέ, ένα αστρικό γεγονός με την ονομασία GW170817.

Κάθε ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται εντός της στενής ακτίνας των περίπου 297 ετών φωτός (97 παρσέκ) από μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να καεί από την ισχυρή ακτινοβολία γάμμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν η Γη βρισκόταν σε μια τέτοια ζώνη, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ακτινοβολία θα μπορούσε να καταστρέψει το στρατοσφαιρικό όζον της Γης, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να ανακάμψει.

Οι ακτίνες Χ από τη μεταλαμπή της kilonova μπορεί να είναι πιο θανατηφόρες, καθώς τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τις εκπομπές ακτίνων γάμμα, δήλωσαν οι επιστήμονες. Ωστόσο, εξήγησαν ότι οι καταστροφικές τους επιδράσεις θα περιορίζονταν σε περίπου 16 έτη φωτός.

Ωστόσο, η μελέτη προειδοποίησε ότι τα ευρήματα έχουν «σημαντικές αβεβαιότητες» και εξαρτώνται από τη «οπτική γωνία, την εκτινασσόμενη μάζα και την ενέργεια της έκρηξης». Λόγω της σπανιότητας των συμβάντων kilonova, οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τέτοιες αστρικές συγκρούσεις «δεν είναι σημαντικές απειλές για τη ζωή στη Γη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ