Νόμπελ Ιατρικής: Ποιοι είναι οι δύο επιστήμονες πίσω από τα εμβόλια mRNA – Οι πρώτες δηλώσεις τους

Στην Ουγγαρέζα βιοχημικό ερευνήτρια Κάταλιν Κάρικο και τον Αμερικανό γιατρό Ντρου Βάισμαν απονεμήθηκε από κοινού, το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις τροποποιήσεις των νουκλεοσιδικών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευμένων με Νόμπελ ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή.

Οι δύο νομπελίστες Ιατρικής 2023 ανακάλυψαν ότι το τροποποιημένο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεϊνών όταν το mRNA παραδίδεται στα κύτταρα.

Είχαν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σε μια σημαντική εργασία του 2005, η οποία έτυχε λίγης προσοχής εκείνη την εποχή, αλλά έθεσε τα θεμέλια για κρίσιμα σημαντικές εξελίξεις στην υπηρεσία την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα ευρήματα των Katalin Karikó και Drew Weissman για τη χρήση τροποποιημένων νουκλεοσίδια για να απορροφήσουν τα κύτταρα το mRNA χωρίς να υπάρξει ανοσολογική απόκριση εναντίον του, οδήγησαν στην έγκριση δύο εξαιρετικά επιτυχημένων εμβολίων COVID-19 με βάση το mRNA στα τέλη του 2020.

Καταλίν Κάρικο: Αφιερώνει το βραβείο στη μητέρα της: «Ίσως να το άκουσε από τον ουρανό»

Η Καταλίν Κάρικο δήλωσε ότι η σκέψη της πήγε στην μητέρα της, που πάντα πίστευε σε αυτήν παρά τις απογοητεύσεις.

Όταν το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ήρθε σε επαφή μαζί της, η Καταλίν Κάρικο αρχικά δεν πίστεψε την είδηση και απλώς γέλασε. Παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, τελικά, φώναξε συγκινημένη: «Το πιστεύω…Το πιστεύω…απίστευτο!».

Οι πρώτες της σκέψεις πήγαν στην μητέρα της. «Πριν από δέκα χρόνια, άκουγε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νόμπελ, τότε που δεν ήμουν ακόμη καθηγήτρια. Μου έλεγε “Ισως θα πουν το όνομά σου, θα ακούω όταν θα κάνουν την ανακοίνωση».

«Κάθε χρόνο άκουγε. Πριν από πέντε χρόνια, δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ισως να το άκουσε από τον ουρανό».

Ντρου Γουάισμαν: «Αναρωτιόμασταν αν κάποιος μας έκανε φάρσα»

Ο Ντρου Γουάισμαν από την πλευρά του το πήρε για φάρσα, όταν η «Κάτι» του ανακοίνωσε την είδηση. «Ήμουν καθισμένος στο κρεβάτι μου και περίμενα. Αναρωτιόμασταν αν κάποιος μας έκανε φάρσα».

Όταν ερωτήθηκε πώς θα το γιορτάσει, ο Ντριου Γουάισμαν είπε ότι δεν είναι και «μεγάλος γλεντζές». Αλλά είναι πιθανό ότι θα βγω με την οικογένειά μου, θα φάμε ένα καλό δείπνο και θα επιστρέψω στην δουλειά».

Η Καταλίν Κάρικο, 68 ετών, και ο Ντρου Γουάισμαν, 64 ετών, συνεργάτες από δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έχουν ήδη πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους για τις έρευνές του, ανάμεσά τους το Lasker Award το 2021, που θεωρείται πρόδρομος του Νόμπελ.

Οι αποφασιστικής σημασίας ανακαλύψεις τους χρονολογούνται από το 2005 και τα πρώτα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 παρασκευάσθηκαν στην συνέχεια από τα εργαστήρια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ