Νέα AI μοντέλα μπορούν να διδάξουν το ένα το άλλο χωρίς βοήθεια από τους ανθρώπους 

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα νέο μοντέλο AI (τεχνητή νοημοσύνη) που είναι ικανό να μαθαίνει και να εκτελεί εργασίες, που του δίνονται με βάση αποκλειστικά γραπτές οδηγίες, και στη συνέχεια να τις μεταβιβάζει σε άλλα AI μοντέλα. Μια μελέτη των ευρημάτων και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature.

Για να δοκιμάσουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι, οι επιστήμονες έβαλαν το ΑΙ μοντέλο να μάθει πώς να εκτελεί την εργασία με βάση τις γραπτές οδηγίες του. Στη συνέχεια, επέτρεψαν στο μοντέλο να επικοινωνήσει με μια «αδελφή AI», η οποία στη συνέχεια ήταν σε θέση να εκτελέσει τις εργασίες που της ζητήθηκαν χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία.

Πρόκειται για μια σπουδαία πρόοδο για τα δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης και αναδεικνύει πραγματικά τις δυνατότητες της χρήσης του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού(NLP) στην AI.

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός

Η όλη ιδέα πίσω από το νευρογλωσσικό προγραμματισμό είναι η αναδημιουργία της ανθρώπινης γλώσσας μέσα στους υπολογιστές, επιτρέποντας στις μηχανές να κατανοούν και να αναπαράγουν πιο εύκολα και πιο φυσικά γραπτό κείμενο ή ομιλία. Είναι μια καλή ιδέα, ειδικά με τόσες πολλές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το να είναι πραγματικά βιώσιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να μιλάει μεταξύ της είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός.

Με τη δημιουργία AI μοντέλου που μπορεί να επικοινωνεί με άλλα ΑΙ μοντέλα και να μεταδίδει πληροφορίες, οι επιστήμονες έχουν αφαιρέσει μεγάλο μέρος της αρχικής δουλειάς από τη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Συνήθως, πρέπει να εκπαιδεύσετε κάθε μεμονωμένο μοντέλο στις εργασίες που θέλετε να ολοκληρώσει. Αλλά, με ένα σύστημα όπως αυτό το AI δίκτυο που μπορεί να επικοινωνεί με άλλα μοντέλα εντός του δικτύου, καταργείτε την ανάγκη να ολοκληρωθεί όλη αυτή η εκπαίδευση εκ των προτέρων.

Χάρη στη δουλειά που έγινε στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για το δίκτυο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν το μοντέλο με ολόκληρες γραπτές προτάσεις και στη συνέχεια αυτό μπόρεσε να τις κατανοήσει και να ανταποκριθεί πιο φυσικά. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολό τους και θα επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη να συνεργαστεί πιο άμεσα με τους ανθρώπους.

Βέβαια, το να μπορούν τα AI μοντέλα να μιλούν μεταξύ τους δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε μία τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να σκέφτεται εξίσου καλά με έναν άνθρωπο. Ωστόσο με τη σωστή ώθηση και ανάπτυξη, αυτό το είδος δικτύου θα μπορούσε να ανοίξει πολλές νέες πόρτες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Θα τροφοδοτήσει επίσης, αναμφίβολα, τις ανησυχίες για την ανατροπή της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.

πηγή: FOXreport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ