NASA: Δέος από τις νέες εικόνες του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb

Νέες άκρως εντυπωσιακές εικόνες που μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της πρώτης έγχρωμης, υπέρυθρης εικόνας του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb.

Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης προέκυψαν μετά από εβδομάδες ακατέργαστων δεδομένων του μεγαλύτερου και ισχυρότερου διαστημικού παρατηρητηρίου, και επιλέχθηκαν από τη NASA προκειμένου οι πολίτες να έχουν μία συναρπαστική εικόνα των κύριων περιοχών που στοχεύει το τηλεσκόπιο James Webb.

«Κάθε εικόνα είναι και μια νέα ανακάλυψη», σχολίασε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Η καθεμιά από αυτές θα δώσει στην ανθρωπότητα μια άποψη του σύμπαντος, την οποία δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν».

Η παρουσίαση της NASA

Μια από τις βασικές αποστολές του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, είναι η εξερεύνηση των αρχών του σύμπαντος. Αυτή η πρώτη «επίδειξη» είχε ως στόχο να δείξει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτόν. Ήταν όμως μόνο ένας από τους πέντε στόχους της NASA, που κρατήθηκαν μυστικοί για να αποκαλυφθούν σήμερα.

Σε μια από τις νέες εικόνες που παρουσίασε σήμερα η NASA παρουσιάζει το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε λεπτομέρειες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου που προηγουμένως ήταν κρυμμένες από τους αστρονόμους. Τα πλανητικά νεφελώματα είναι τα κελύφη αερίου και σκόνης που εκτοξεύονται από αστέρια που πεθαίνουν.

Η ισχυρή υπέρυθρη όψη του James Webb φέρνει το δεύτερο αστέρι αυτού του νεφελώματος σε πλήρη θέα, μαζί με εξαιρετικές δομές που δημιουργούνται καθώς τα αστέρια διαμορφώνουν το αέριο και τη σκόνη γύρω τους. Νέες λεπτομέρειες όπως αυτές, από τα τελευταία στάδια της ζωής ενός αστεριού, θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα αστέρια εξελίσσονται και μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους.

Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης μια κρύπτη από μακρινούς γαλαξίες στο βάθος. Τα περισσότερα από τα πολύχρωμα σημεία φωτός που φαίνονται στην εικόνα είναι γαλαξίες και όχι αστέρια.

«Το Webb αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το αστέρι που πεθαίνει είναι καλυμμένο με σκόνη. Σε χιλιάδες χρόνια, αυτά τα ευαίσθητα, αέρια στρώματα θα διαλυθούν στον περιβάλλοντα χώρο του διαστήματος» τονίζει η NASA.

NASA εικόνες James Webb αστέρι

Σε μία δεύτερη τεράστια εικόνα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ομάδας γαλαξιών «Stephan’s Quintet», που δεν έχουμε ξαναδεί.  Το «Stephan’s Quintet» (Κουιντέτο του Στέφαν) είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό Πήγασος. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Ο Γάλλος αστρονόμος Εντουάρ Στεφάν ανακάλυψε το κουιντέτο το 1877 στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας.

Η νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Webb δείχνει με σπάνιες λεπτομέρειες πώς οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες προκαλούν το σχηματισμό άστρων ο ένας στον άλλο και πώς διαταράσσεται το αέριο στους γαλαξίες. Επίσης δείχνει με εκπληκτικές λεπτομέρειες τις εκροές που προκαλούνται από μια μαύρη τρύπα στο «Stephan’s Quintet».

Δείτε τη μοναδική εικόνα από το «Stephan’s Quintet»

NASA εικόνες James Webb γαλαξίες

Νέα αστέρια στο νεφέλωμα Carina αποκάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε αναδυόμενα αστρικά φυτώρια και μεμονωμένα αστέρια στο Carina Nebula, τα οποία ήταν προηγουμένως «κρυμμένα» από κοσμική σκόνη. To Carina Nebula (Νεφέλωμα της Τρόπιδος) βρίσκεται 6.500-10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Οι εικόνες των “Cosmic Cliffs” παρουσιάζουν τις δυνατότητες των καμερών του Webb να κοιτάζουν μέσα από την κοσμική σκόνη, ρίχνοντας φως στον τρόπο σχηματισμού των αστεριών. Αντικείμενα στις πρώτες, γρήγορες φάσεις σχηματισμού άστρων είναι δύσκολο να συλληφθούν, αλλά η εξαιρετική ευαισθησία, η χωρική ανάλυση και η ικανότητα απεικόνισης του Webb μπορούν να καταγράψουν αυτά τα άπιαστα γεγονότα.

«Δύο κάμερες είναι καλύτερες από μία, όπως φαίνεται σε αυτή τη συνδυασμένη προβολή από τις κάμερες NIRCam & MIRI του James Webb! Στο εγγύς υπέρυθρο, βλέπουμε εκατοντάδες αστέρια και στο φόντο περισσότερους γαλαξίες. Εν τω μεταξύ, το μεσαίο υπέρυθρο μας δείχνει σκονισμένους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες (σε κόκκινο και ροζ) γύρω από νεαρά αστέρια» anaf;erei η NASA για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του James Webb.

 

Το τελευταίο κοσμικό αντικείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα ήταν ένας εξωπλανήτης, δηλαδή ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης αυτός δεν «φωτογραφήθηκε» αλλά αναλύθηκε μέσω φασματογράφου, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί η χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού αντικειμένου. Στην περίπτωση αυτή, ο γιγαντιαίος πλανήτης WASP-96b αποτελείται ουσιαστικά από αέρια.

Τα ξημερώματα της Τρίτης  παρουσιάστηκε μια πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλάει για «ιστορική στιγμή». Η εικόνα αυτή δείχνει τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

πρώτη έγχρωμη εικόνα του Σύμπαντος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ