Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει το κόσμο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μεταμορφώνει ραγδαία  τον κόσμο σε πολλούς  τομείς και ο αντίκτυπός της είναι σημαντικότατος σε όλο το πλανήτη.  Οι κορυφαίες τεχνολογίες ΤΝ σήμερα είναι οι: επεξεργασία φυσικής γλώσσας, ρομποτική και computer vision. Αυτοί οι τρεις τομείς της ΤΝ αναδιαμορφώνουν  κλάδους, οικονομίες και κοινωνίες. Ας δούμε τώρα με τι ακριβώς ασχολούνται αυτές οι τεχνολογίες.

1. Επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP)

Αυτή η τεχνολογία  επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών μέσω της φυσικής γλώσσας. Έχει φέρει επανάσταση σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας όλου του κόσμου. Συγκεκριμένα, η αναζήτηση στο Google στηρίζεται σε εξελιγμένα μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να δίνει ακριβή αποτελέσματα στο χρήστη σε πολυγλωσσικό περιβάλλον. Χωρίς την τεχνολογία αυτή ο πλανήτης δεν θα είχε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο απέραντο δίκτυο πληροφοριών και γνώσεων.

Τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί όπως η Siri και η Alexa έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής μας  ειδικά στην Αμερική αφού πάνω από 120 εκατ Αμερικανοί χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 φορά το μήνα τη Siri ή την Αlexa.  Επιτρέπουν έτσι φυσικές, ανθρώπινες συνομιλίες με μηχανές, προσφέροντας υποστήριξη, απαντώντας σε ερωτήσεις, ακόμη και βοηθώντας σε εργασίες όπως οι υπενθυμίσεις  ή ο έλεγχος των έξυπνων οικιακών συσκευών.

Επιπλέον, τα εργαλεία παραγωγής περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη δημιουργία άρθρων, αναφορών, ακόμη και κώδικα. Αυτό έχει εξορθολογήσει την παραγωγή περιεχομένου, αλλά έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη γνησιότητα και την ακεραιότητα του παραγόμενου περιεχομένου. Σήμερα πάνω από το 30% του παγκόσμια παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου γίνεται αυτόματα ενώ αναμένεται άμεσα να αυξηθεί με την εκτεταμένη χρήση του ChatGPT αλλά και άλλων αντίστοιχων Large Language Models (LLM) λογισμικών.

Τέλος, οι εταιρείες χρησιμοποιούν το NLP για να αναλύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις κριτικές των πελατών για την ανάλυση συναισθήματος. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, στη βελτίωση των προϊόντων και στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Κορυφαία ελληνική εταιρία στο τομέα αυτό είναι η palowise  η οποία υποστηρίζει τους πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας όπως η Cosmote, Loreal, Nestle, Eurobank, ΔΕΗ, Protergia, Kotsovolos, Public, Deloitte, Grant Thornton  κτλ ώστε να βελτιώνουν την ψηφιακή τους παρουσία και να πετυχαίνουν υψηλότερα ROI στις ψηφιακές δράσεις marketing.

Για την palowise  η χρήση πολλαπλών μοντέλων για την ανάλυση συναισθήματος είναι επωφελής με πολλαπλούς τρόπους. Πρώτον, επιτρέπει καλύτερο έλεγχο σφαλμάτων του  μοντέλου. Δεύτερον, ο συνδυασμός μοντέλων βοηθά στον εντοπισμό “προβληματικών” αναφορών που προκαλούν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων πρόβλεψης, τις οποίες μελετούν και κατηγοριοποιούν οι αναλυτές της palowise. Τέλος, η χρήση πολλαπλών μοντέλων μπορεί να μειώσει την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστών μοντέλων. Τα μοντέλα που είναι εκπαιδευμένα σε ένα συγκεκριμένο σετ δεδομένων, μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδόσεις ανάλογα με τον όγκο και το περιεχόμενο των δεδομένων εκπαίδευσης, οπότε ο συνδυασμός μοντέλων μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να οδηγήσει  σε  καλύτερες επιδόσεις, καθώς υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για ανάλυση.

2. Ρομποτική

Η ρομποτική, σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει επιφέρει αξιοσημείωτους μετασχηματισμούς σε διάφορους τομείς  όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ρομποτική είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές τεχνολογίες που έχουν αναβαθμιστεί. Τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έχουν φέρει επανάσταση στη μεταποίηση, επιτρέποντας εργασίες όπως η συναρμολόγηση ακριβείας, ο ποιοτικός έλεγχος, ακόμη και η συνεργατική εργασία δίπλα στον άνθρωπο. Αυτό έχει αυξήσει την αποδοτικότητα και έχει μειώσει τα λάθη στις διαδικασίες παραγωγής.

3. Computer vision & αναγνώριση φωνής

Το Computer vision είναι ένα πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της επιστήμης των υπολογιστών που επικεντρώνεται στη δυνατότητα των μηχανών, όπως υπολογιστές και ρομπότ, να ερμηνεύουν και να κατανοούν οπτικά τον κόσμο μας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλγορίθμων  που επιτρέπουν στους υπολογιστές να βλέπουν και να αναγνωρίζουν αντικείμενα και να αντιλαμβάνονται τη φωνή μας. Επιπρόσθετα,  μπορούν να επεξεργάζονται και να κατανοούν ψηφιακές εικόνες και βίντεο, παρόμοια με το ανθρώπινο οπτικό σύστημα.

Στο Computer vision, οι μηχανές εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν πρότυπα, αντικείμενα και ακόμη και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε εικόνες ή καρέ βίντεο. Αυτή η τεχνολογία έχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, από την αναγνώριση προσώπων και την ταξινόμηση εικόνων έως την παρακολούθηση αντικειμένων και την αυτόνομη πλοήγηση σε αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό.

Με την πάροδο των ετών, το Computer vision έχει σημειώσει σημαντικές εξελίξεις χάρη στη διαθεσιμότητα μεγάλων συνόλων δεδομένων, βελτιώσεις στο hardware και την ανάπτυξη τεχνικών βαθιάς μάθησης, όπως τα συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (CNNs). Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε καινοτομίες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, των κατασκευών, της παρακολούθησης και της επαυξημένης πραγματικότητας.

Καθώς το Computer vision συνεχίζει να εξελίσσεται, κρατά τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει τις βιομηχανίες και να βελτιώσει την καθημερινή μας ζωή επιτρέποντας στις μηχανές να ερμηνεύουν και να αλληλεπιδρούν με τον οπτικό κόσμο με όλο και πιο προηγμένους τρόπους.

Το μέλλον θα είναι συναρπαστικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ΤΝ σε αυτές τις τρεις κατηγορίες έχει διαταράξει βιομηχανίες και έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής, την εργασία και την επικοινωνία μας. Ωστόσο, η χρήση της ΤΝ εγείρει και ηθικά ζητήματα που αφορούν την ιδιωτικότητα, την προκατάληψη και τον πιθανό κίνδυνο ανεργίας. Καθώς η ΤΝ συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι ζωτικό για την κοινωνία να βρει ένα ισορροπημένο τρόπο για να αποδεχτεί αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες και να διασφαλίσει την υπεύθυνη και ηθική χρήση της ΤΝ. Στα επόμενα χρόνια, η ΤΝ θα συνεχίσει να διαμορφώνει τον κόσμο, προάγοντας την καινοτομία και την πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται διαρκής συζήτηση για ηθικά, ρυθμιστικά και κοινωνικά ζητήματα.

Κλείνοντας  θέλω να αφήσω ένα προβληματισμό μου για το μέλλον.

Τι θα συμβεί όταν οι μηχανές  ξεπεράσουν σε ευφυΐα τον άνθρωπο?

Palowise: η πλατφόρμα που εμπιστεύονται 1.500+ επιχειρήσεις

Η palowise προσφέρει λύσεις που “υπόσχονται” με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης να κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων του marketing και της επικοινωνίας πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Πώς το καταφέρνει αυτό; Βοηθώντας τις μάρκες να γνωρίσουν καλύτερα τον καταναλωτή και τις ψηφιακές του συμπεριφορές, τον ανταγωνισμό και τις ψηφιακές του πρακτικές. Ταυτόχρονα μέσω των αναλύσεων  η palowise  δίνει τη  δυνατότητα στις εταιρείες να αναγνωρίσουν ευκαιρίες στην αγορά, να μελετήσουν τα best practices, να διαπιστώσουν τα προβλήματα του ανταγωνισμού, να βρουν τους κατάλληλους influencers και φυσικά, να προλαμβάνουν αλλά και να διαχειρίζοντα κρίσεις .

Στην Palowise, δουλεύουμε σκληρά για να παρέχουμε στους πελάτες μας τη βοήθεια και τις λύσεις που χρειάζονται! Επενδύουμε στη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, έτσι ώστε να έχουμε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας στην ανάλυση συναισθήματος – έως και 90%! Το προσωπικό μας, που αποτελείται από αφοσιωμένους και έμπειρους επιστήμονες, μηχανικούς και αναλυτές, εργάζεται εντατικά για να αναπτύξει και να εκπαιδεύσει μοναδικά μοντέλα ανάλυσης συναισθήματος για κάθε πελάτη.

Παναγιώτης Τσαντίλας, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Palowise,

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ