Επιστήμονες έφτιαξαν συσκευή που διαβάζει το μυαλό των ανθρώπων – Έχει το μέγεθος ενός γραμματόσημου

Επιστήμονες εφηύραν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που επιτρέπει στους χρήστες του να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Η προσθετική ομιλίας – που αναπτύχθηκε από νευροεπιστήμονες, νευροχειρουργούς και μηχανικούς του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε λέξεις.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ταχύτερο και λιγότερο δυσκίνητο από άλλες τεχνολογίες διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή και ανάγνωσης σκέψης και θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που πάσχουν από εξουθενωτικές κινητικές διαταραχές, όπως η ALS ή το σύνδρομο εγκλεισμού, που μπορεί να μειώσουν την ικανότητά τους να μιλούν. Αλλά τα τρέχοντα διαθέσιμα εργαλεία που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν είναι γενικά πολύ αργά και δυσκίνητα», δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, Gregory Cogan.

Πώς δημιουργήθηκε η συσκευή

Η ομάδα μπόρεσε να συσκευάσει 256 ειδικά σχεδιασμένους μικροσκοπικούς αισθητήρες εγκεφάλου σε ένα κομμάτι πλαστικού ιατρικής ποιότητας σε μέγεθος γραμματοσήμου, το οποίο δοκιμάστηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για άσχετες καταστάσεις, όπως η αφαίρεση όγκου.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακούσουν μια σειρά από ανούσιες λέξεις όπως “kug” και “vip” και στη συνέχεια να τις εκφωνήσουν δυνατά. Με μόλις 90 δευτερόλεπτα προφορικών δεδομένων, ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να αποκωδικοποιήσει τη νευρική δραστηριότητα σε λέξεις.

Η συσκευή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Duke / πηγή: Dan Vahaba/Duke University

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να αναπτύξουν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την ταχύτητά της και να την κάνουν ασύρματη, ενώ έχουν λάβει επιχορήγηση 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να συνεχίσουν.

«Θα μπορείτε να μετακινείστε και δεν θα χρειάζεται να είστε δεμένοι σε μια πρίζα, πράγμα που είναι πραγματικά συναρπαστικό» δήλωσε ο καθηγητής Cogan.

Το μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Duke Institute for Brain Sciences, Jonathan Viventi, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου είναι ακόμα πολύ πιο αργή από τη φυσική ομιλία, αλλά μπορείτε να δείτε την πορεία όπου μπορεί να φτάσετε εκεί».

Η έρευνα περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη με τίτλο «High-resolution neural recordings improve the accuracy of speech decoding», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

πηγή: FOXreport.gr

Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε το λάθος στην οικογενειακή φωτογραφία σε 6 δευτερόλεπτα

Αξιολάτρευτο βίντεο: Γατομαμά ντύνει το αιλουροειδές της με κοσμήματα όπως εκείνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ