Επιστήμονες ανέλυσαν τον μεγαλύτερο χάρτη του σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί ποτέ – Αποδεικνύει ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο για άλλη μια φορά

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον μεγαλύτερο χάρτη του σύμπαντος, ο οποίος περιλαμβάνει σχεδόν 6 εκατομμύρια γαλαξίες και κβάζαρ που εκτείνονται σε 11 δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικού χρόνου και βρήκαν ότι η βαρύτητα συμπεριφέρεται όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας.

Άλμπερτ Άινσταϊν: Στο «σφυρί» ερωτικές επιστολές του – Καλούσε τη σύζυγό του να «τυλιχτούν μαζί μέσα στη ρόμπα του»

Τα αποτελέσματα αυτά, που δημοσιεύτηκαν σε σειρά επιστημονικών εργασιών, ενισχύουν τη βασική κοσμολογική θεωρία και περιορίζουν τις εναλλακτικές εξηγήσεις για τη βαρύτητα. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με ανεξήγητες διαφορές, όπως οι αποκλίσεις στον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος σε διάφορα στάδια της εξέλιξής του.

Η σημασία της ανάλυσης

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), το οποίο χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο Nicholas U. Mayall στην Αριζόνα. Η συσκευή χαρτογραφεί εκατομμύρια γαλαξίες, επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση του ρυθμού ανάπτυξης της κοσμικής δομής.

Netflix: Έρχεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο Αϊνστάιν και η βόμβα» που θα σε κάνεις να κολλήσεις

«Για πρώτη φορά, το DESI εξετάζει την ανάπτυξη της κοσμικής δομής», δήλωσε ο Δρ. Dragan Huterer, καθηγητής θεωρητικής κοσμολογίας.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε τη δυνατότητα τροποποίησης της βαρύτητας και να βελτιώσουμε τους περιορισμούς σε μοντέλα σκοτεινής ενέργειας».

Διάστημα: Ερευνητές έφτιαξαν την πιο λεπτομερή χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης – Η θεωρία του Αϊνστάιν

Τι σημαίνει αυτό για την κατανόηση του σύμπαντος

Η Γενική Σχετικότητα έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε ηλιακά συστήματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται σε τόσο μεγάλες κλίμακες.

«Η γενική σχετικότητα έχει δοκιμαστεί πολύ καλά στην κλίμακα των ηλιακών συστημάτων, αλλά χρειαζόταν επίσης να ελέγξουμε ότι η υπόθεσή μας λειτουργεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε η Pauline Zarrouk, κοσμολόγος στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) που συν- οδήγησε την ανάλυση, ανέφερε σε δήλωση.

«Η μελέτη του ρυθμού με τον οποίο σχηματίστηκαν οι γαλαξίες μάς επιτρέπει να δοκιμάσουμε άμεσα τις θεωρίες μας και, μέχρι στιγμής, ευθυγραμμιζόμαστε με αυτό που προβλέπει η γενική σχετικότητα σε κοσμολογική κλίμακα.»

Οι αμφιβολίες και οι εναλλακτικές θεωρίες

Παρά την επιτυχία του μοντέλου λCDM, το οποίο βασίζεται στη Γενική Σχετικότητα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια.

Αυτές οι άγνωστες δυνάμεις αποτελούν τη βάση του κοσμολογικού μοντέλου, αλλά η ανικανότητά τους να εξηγήσουν ορισμένες παρατηρήσεις έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών θεωριών, όπως η Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική (MOND).

Η MOND είναι ένα εναλλακτικό παράδειγμα δυναμικής , που επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Νευτώνεια δυναμική και τη γενική σχετικότητα. Στοχεύει να εξηγήσει τις πανταχού παρούσες αποκλίσεις μάζας στο Σύμπαν, χωρίς να επικαλεστεί τη σκοτεινή ύλη που απαιτείται εάν κάποιος τηρήσει την τυπική δυναμική.

Το μέλλον της έρευνας

Το πείραμα DESI βρίσκεται στον τέταρτο από τους πέντε συνολικά χρόνους λειτουργίας του και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, συλλέγοντας δεδομένα από περίπου 40 εκατομμύρια γαλαξίες και κβάζαρ.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα νέα δεδομένα θα προσφέρουν περαιτέρω απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη φύση του σύμπαντος.

Με κάθε νέα ανάλυση, έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία που μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση του μυστηριώδους σύμπαντος που μας περιβάλλει.

Πηγή: FOXreport.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ