Ανατροπή με το νέο iPhone – Η μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε τελικά η Apple

Το νέο iPhone της Apple είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτει θύρα φόρτισης USB Type-C, όταν παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, όπως αναφέρει το BBC. Η υποδοχή USB-C θα αντικαταστήσει την θύρα Lightning, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των μοντέλων iPhone της Apple που κυκλοφόρησαν από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η Apple συνέχισε να χρησιμοποιεί τη θύρα Lightning, παρότι οι ανταγωνιστές της, όπως η Samsung υιοθέτησαν διαφορετική πρακτική. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα πρέπει να υιοθετήσουν έως το τέλος του 2024 μια κοινή θύρα φόρτισης με υποδοχή USB-C.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αυτή η κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ετησίως που αφορούσε τις αγορές φορτιστών στην Ευρώπη. Επίσης, εκτιμάται πως κάθε χρόνο 11.000 τόνοι άχρηστών φορτιστών καταλήγουν στα σκουπίδια.

Τα περισσότερα νέα προϊόντα της Apple, όπως τα πιο πρόσφατα iPad, χρησιμοποιούν ήδη USB-C, αλλά η εταιρεία είχε ταχθεί κατά του κανονισμού της ΕΕ.

Όταν ο κανονισμός είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ένας εκπρόσωπος της Apple είπε στο BBC News: «Ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο υποδοχής στραγγαλίζει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, κάτι που με τη σειρά του θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Οι αντάπτορες Lightning σε USB-C είναι ήδη διαθέσιμοι από άλλες μάρκες ηλεκτρονικών ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, και όλα τα iPhone μετά το iPhone 8, που κυκλοφόρησε το 2017, υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση.

Καθώς το iPhone 14 φαίνεται τώρα να είναι η τελευταία συσκευή της Apple που το χρησιμοποιεί αποκλειστικά, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του καλωδίου Lightning.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα πρόκειται για μια παγκόσμια αλλαγή για το προϊόν, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό ο τεχνολογικός κολοσσός να προχωρήσει σε μια διαφορετική έκδοση μόνο για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι αλλαγές που αναμένονται στις νέες συσκευές iPhone 15 και iPhone 15 Pro πρόκειται να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια φθινοπωρινή εκδήλωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αν προχωρήσει η αλλαγή, θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους χρήστες, όπως η δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για iPad, Mac και iPhone, ενώ θα έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες download.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι «η Apple θα μπορούσε να περιορίσει τις θύρες USB-C στα iPhone μόνο στην Ευρώπη, αλλά αυτό θα δημιουργούσε αρκετά πρόσθετα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού καθώς και σύγχυση των καταναλωτών, που δεν αξίζει τον κόπο».

Τι προβλέπει ο κανονισμός για τους φορτιστές

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, όλοι οι κατασκευαστές φορητών συσκευών θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό εφόσον θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Στην πράξη, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει το USB-C με εξαίρεση την Apple, καθώς το iPhone συνεχίζει να χρησιμοποιεί θύρα Lightning. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσον αφορά το iPad η Apple έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί σε όλο και περισσότερα μοντέλα το USB-C ως υποδοχή φόρτισης, γι’ αυτό και υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδεχομένως το iPhone 15 θα λειτουργεί με USB-C.

Σύμφωνα με την ΕΕ, ο κανόνας κοινού φορτιστή της ΕΕ καλύπτει μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές:

  • κινητά τηλέφωνα
  • tablets
  • e-readers
  • ποντίκια και πληκτρολόγια
  • Συσκευές GPS
  • ακουστικά (ενσύρματα και ασύρματα)
  • ψηφιακές κάμερες
  • φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • φορητά ηχεία.

Οποιοδήποτε από αυτά φορτίζεται με ενσύρματο καλώδιο θα πρέπει να έχει θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από το ποιος κατασκευάζει τις συσκευές.

Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αλλά οι κατασκευαστές έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τις αλλαγές. Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα 40 μηνών από την ημερομηνία που ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ θα πρέπει και οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptops) να υιοθετήσουν στα νέα μοντέλα τους το USB-C.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ