Χίλσμπορο: Φρίκη και θάνατος

Χίλσμπορο: Φρίκη και θάνατος

 

Ήταν 15 Απριλίου του 1989 στο Σέφιλντ της Αγγλίας και στο Χίλσμπορο φιλοξενείται ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Λίβερπουλ. Η εξέδρα Leppings Lane, εκεί που στριμώχνονταν υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ, υποχωρεί. Ο απολογισμός ήταν 96 νεκροί και 776 τραυματίες. 

Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ασφυκτιούσαν, πέθαιναν. Ο αγώνας διεκόπη στο 6ο λεπτό και μπροστά στις κάμερες του BBC που μετέδιδε το ματς, η παρέλαση της φρίκης και του θανάτου άρχιζε.

Η πόλη του Λίβερπουλ κήρυξε επίσημο εβδομαδιαίο πένθος ενώ η ομάδα ανέβαλε επ’αόριστον τους αγώνες της. Το επόμενο Σάββατο με τους «κόκκινους» να απέχουν ακόμα από τους αγώνες , η Άρσεναλ μαζί με την Έβερτον ανέβαλαν τους αγώνες τους σε ένδειξη συμπαράστασης στο δράμα της Λίβερπουλ. Και στις τρεις πόλεις της Αγγλίας άναψαν οι κόκκινοι σηματοδότες των δρόμων και τα αυτοκίνητα σταμάτησαν ενώ ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών. Όλα τα παιχνίδια άρχισαν στις 15:06 ώρα Βρετανίας, ακριβώς δηλαδή την ώρα που σταμάτησε ο μοιραίος αγώνας.

Tα γήπεδα, Anfield και Goodison Park ενώθηκαν συμβολικά με μια αλυσίδα που σχημάτισαν χιλιάδες κασκόλ της Λίβερπουλ και της Έβερτον. Παρά το γεγονός της «αιώνιας» διαμάχης μεταξύ των δύο ομάδων οι οπαδοί τους ενώθηκαν για να απομείνουν ένα ύστατο φόρο τιμής στους άτυχους συμπολίτες τους, που είχαν ξεψυχήσει στις εξέδρες του Χίλσμπορο μια εβδομάδα πριν.Την επόμενη μέρα Κυριακή απόγευμα 500.000 λαού μαζεύτηκαν στο μνημόσυνο τραγουδώντας το ΄΄YOU’LL NEVER WALK ALONE΄΄ σε ένα μαυροφορεμένο Merseyside.

Η Λίβερπουλ κατέθεσε το ποσό των 170.000 δολαρίων σε ένα λογαριασμό που άνοιξε για τα θύματα και μέχρι την επόμενη μέρα οι καταθέσεις είχαν φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.Τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν άμεσα. Κατήργησε τα κιγκλιδώματα που μετέτρεπαν τα γήπεδα σε κλουβιά και τι θέσεις των ορθίων. Τα ονόματα των θυμάτων αναγράφονται σε ειδικό μνημείο έξω από το Anfield Road μαζί με τις ηλικίες των ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη λαχτάρα να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. 

Μετά από 23 χρόνια, πέρυσι, οι συγγενείς των θυμάτων, δικαιώθηκαν. Έγγραφα που δημοσίευσε ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συγγενών των 96 θυμάτων περί συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας από την αστυνομία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ