Το τελευταίο αντίο στον Πελέ – Χιλιάδες Βραζιλιάνοι αποχαιρετούν τον «βασιλιά» σε λαϊκό προσκύνημα

H Σάντος σταματά, η Βραζιλία σταματά, ο κόσμος αποχαιρετάει τον Πελέ στο στάδιο “Vila Belmiro” της πόλης Σάντος. Εκεί όπου ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σφυρηλάτησε μεγάλο μέρος του θρύλου του. Εκεί στην παραθαλάσσια πόλη της Βραζιλίας -430.000 κατοίκων-, την οποία ο Πελέ μετέτρεψε σε σύνθημα κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής καριέρας στον σύλλογο.

Πελέ: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση του γιου του πάνω από το φέρετρο – ΦΩΤΟ

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι απέδωσαν ήδη τον τελευταίο φόρο τιμής στον Πελέ, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του σε ηλικία 82 ετών, περνώντας μπροστά από το φέρετρό του, που βρίσκεται στο κέντρο του γκαζόν του γηπέδου των μεγάλων κατορθωμάτων του «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου, στη Σάντος.

 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η άγνωστη ιστορία για τον παππού του και τον Πελέ

Οι πόρτες του γηπέδου Vila Belmiro, της Σάντος, άνοιξαν στις 15:00 ώρα Ελλάδας για το 24ωρο λαϊκό προσκύνημα στον Πελέ. Όταν τους επέτρεψαν να μπουν, οι οπαδοί επευφημούσαν και άρχισαν να φωνάζουν «Πελέ, Πελέ, Πελέ!». Πολλοί οπαδοί εθεάθησαν να φορούν τις φανέλες της Σάντος, της Κορίνθιανς, της εθνικής Βραζιλίας και αρκετών άλλων συλλόγων. Το φέρετρο παρέμεινε ανοιχτό, καλυμμένο μόνο από ένα πέπλο. Έτσι όλοι μπορούσαν να δουν το πρόσωπό του.

Δεκάδες στεφάνια, που στάλθηκαν από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως ο σταρ της Παρί ΣΖ, Νεϊμάρ ή ξένοι σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης τοποθετήθηκαν γύρω από το φέρετρο, προστατευμένα κάτω από μια μεγάλη λευκή σκηνή. Τρία γιγάντια πανό τοποθετήθηκαν στις εξέδρες του σταδίου. Το ένα δείχνει τον Πελέ πλάτη φορώντας τη φανέλα «10», ενώ τα άλλα δύο έγραφαν «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 ετών».

Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα

Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα

Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα  Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα

Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα Πελέ Λαϊκό Προσκύνημα

Η είσοδος στο στάδιο θα επιτρέπεται «χωρίς διακοπή» μέχρι την Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια μια πομπή θα ταξιδέψει στους δρόμους της Σάντος, πόλης που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σάο Πάολο, πριν από την ταφή, στην οποία θα παραβρεθούν μόνο μέλη της οικογένειας.

Η ταφή θα γίνει στο “Memorial Necropole Ecumenica”, ένα «κάθετο νεκροταφείο», ένα κτίριο 14 ορόφων που περιλαμβάνει επίσης, έναν καταρράκτη και ένα μουσείο αυτοκινήτων. Η πομπή θα περάσει συγκεκριμένα μπροστά από το σπίτι της μητέρας του πρώην ποδοσφαιριστή, Ντόνα Σελέστε, η οποία «δεν γνωρίζει» ότι ο γιος της είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μαρία Λουτσία ντο Νασιμέντο, μια από τις αδερφές του εκλιπόντος. «Είναι στον δικό της κόσμο», διαβεβαίωσε το ESPN την Παρασκευή.

Δείτε σε live streaming το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Πελέ

Πελέ: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση του γιου του πάνω από το φέρετρο

Δίπλα στο φέρετρο του Πελέ βρέθηκε και ο γιος του, ο οποίος ράγισε καρδιές με μία ανάρτηση που έκανε στο Instagram. «Φτάσαμε σπίτι» έγραψε ο Έντσον Νασιμέντο, έχοντας το ένα χέρι του επάνω στο φέρετρο του πατέρα του.

Πελέ γιος

Στην Βραζιλία ο Νεϊμάρ για την κηδεία του Πελέ

Ο Νεϊμάρ άφησε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς το Παρίσι προκειμένου να ταξιδέψει στη Βραζιλία για να παρευρεθεί στον αποχαιρετισμό και στην κηδεία του Πελέ.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «L’Equipe», ο Νεϊμάρ εξασφάλισε την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Παρί Σεν Ζερμέν, για να ταξιδέψει στη χώρα του και να αποτίσει φόρο τιμής στον Πελέ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αγωνίστηκε στη Σάντος μεταξύ 2009 και 2013 και ήταν φίλος με τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου.

«Πριν από τον Πελέ, το “10” ήταν απλώς ένας αριθμός. Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η πρόταση, όμορφη, είναι ημιτελής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα. Ο Πελέ τα άλλαξε όλα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε ψυχαγωγία. Έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και πάνω από όλα έκανε γνωστή τη Βραζιλία», έγραψε ο Νεϊμάρ στα social media για τον Πελέ.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Ινφαντίνο: «Ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ σε κάθε χώρα του κόσμου»

Από τους πρώτους που αποχαιρέτησαν τον Πελέ ήταν ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ήρθε ειδικά στη Βραζιλία για να αποτίσει φόρο στον Πελέ.

Μπήκε στη σκηνή όπου διέμενε η οικογένεια, χαιρέτησε τον πρώην τερματοφύλακα Εντίνιο, γιο του Πελέ που είχε επίσης αγωνιστεί στη Σάντος και τώρα προπονητής της Λοντρίνα, στη βραζιλιάνικη Serie B.

«Η στιγμή είναι πολύ θλιβερή», είπε ο Ινφαντίνο. «Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση γιατί ο Πελέ είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν τον είδα να παίζει αλλά όλος ο κόσμος ξέρει ποιος το έκανε. Η FIFA και όλες οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες θα του αποτίσουν φόρο τιμής με ενός λεπτού σιγή στους αγώνες. Πιο σημαντική πράξη θα είναι να ζητήσουμε από τα 211 μέλη της FIFA να ονομάσουν ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ, ώστε σε 30, 40, 50 χρόνια όλοι να γνωρίζουν ακόμα τη σημασία του».

Στη Βραζιλία, ο Πελέ έλαβε ήδη αυτό το είδος φόρου τιμής όσο ζούσε. Το στάδιο «Βασιλιάς Πελέ» ( Rei Pelé) εγκαινιάστηκε το 1970, στη Μασέιο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αλαγκόας, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ινφαντίνο Πελέ Ινφαντίνο Γιος Πελέ

Εντάλντο Ροντρίγκεζ: «Ο μοναδικός αθάνατος»

Μαζί με τον Ινφαντίνο ήταν ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος της Νοτιοαμερικανικής Συνομοσπονδίας (Conmebol) και ο Εντάλντο Ροντρίγκεζ, πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλία «O’ Globo»-παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία-, ο Ροντρίγκες έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του Πελέ: «Είναι μία στιγμή που τα λόγια δεν φτάνουν, μας λείπουν. Αυτό που μπορώ να πω μέσα από την καρδιά μου είναι ότι αυτή η στιγμή πονάει πολύ. Αιώνια λαχτάρα για το είδωλο και ο βασιλιάς Πελέ τον μοναδικό αθάνατο. Θα λατρεύω για όλη μου τη ζωή τις χαρούμενες στιγμές που έδωσες εσύ ο Βασιλιάς σε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που σε είδα να παίζεις στις 05/07/67, Μπαία-Σάντος. Ήμουν εκεί, ήμουν 13 και ήμουν ήδη ενθουσιασμένος για σένα. Αναπαύσου εν ειρήνη. Έντναλντο Ροντρίγκες».

Το σχέδιο ασφάλειας «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ»

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο αεροδρόμιο Congonhas στο Σάο Πάολο, εν αναμονή της άφιξης αθλητών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων που σχεδιάζουν να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Folha» του Σαο Πάολο, ενώ η στρατιωτική αστυνομία της πολιτείας του Σάο Πάολο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ετοίμασε μια ειδική επιχείρηση που ονομάζεται «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ» για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

πηγή φωτογραφιών: twitter, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ