Τα 5+1 πρόσωπα του Euro 2020 – Οι στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες

του Κώστα Τέο

Το ποδόσφαιρο είναι πρόσωπα και στιγμές. Μετά το τέλος των μεγάλων διοργανώσεων αυτά είναι που θυμούνται όλοι. Έτσι και το Euro 2020, που μετατέθηκε για έναν χρόνο αργότερα λόγω κορονοϊού, προσέφερε μοναδικές συγκινήσεις, πολλά γκολ, οκτώ παρατάσεις, πέναλτι, ενώ αναδείχθηκε και το ανθρώπινο πρόσωπο του αθλήματος.

Το Euro 2020 είναι το ποδοσφαιρικό ραντεβού που θα θυμάται ο πλανήτης όχι μόνο για την κατάκτηση του τίτλου από την Ιταλία δια χειρός Τζίτζι Ντοναρούμα ή λόγω των χαμένων πέναλτι της Αγγλίας, αλλά και εξαιτίας του Κρίστιαν Έρικσεν. Η στιγμή που ο Δανός σταρ της Ίντερ έπεσε στο χορτάρι και χρειάστηκε απινιδωτής για να σηκωθεί ξανά, δύσκολα θα ξεχαστεί.

Το enikos.gr επιχειρεί λίγες ώρες μετά το τέλος του τουρνουά να αναδείξει τα 5+1 πρόσωπα του Euro 2020. Παίκτες, προπονητές, οπαδοί που θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη μας. Διότι αυτός ο συνδυασμός είναι το ποδόσφαιρο που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε…

Κρίστιαν Έρικσεν

Σε μία στιγμή άλλαξαν όλα όχι μόνο για τη ζωή του Δανού σταρ, αλλά και για το ποδόσφαιρο. Τη μία στιγμή είχε τα πάντα στη ζωή του. Χρήμα, δόξα, ευοίωνο παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αυτό άλλαξε και χρειάστηκε να δώσει μάχη για τη ζωή του. Στην πρεμιέρα των Δανών με τη Φινλανδία, όλα “πάγωσαν” στο 42′ έπειτα από αιφνίδια πτώση του Έρικσεν στο χορτάρι. Για τουλάχιστον 15 λεπτά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τελικά τα κατάφερε.

Ο Έρικσεν επέζησε, χαμογελά, ξέρει καλά ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή και με τη βοήθεια των ειδικών μπόρεσε να επιβιώσει. Χρειάστηκε βέβαια να του τοποθετηθεί εμφυτεύσιμος απινιδωτής, ώστε να διασφαλιστεί ότι η καρδιά του θα επανέλθει αν υποστεί νέα ανακοπή. Αυτό τον συμβούλευσαν οι ειδικοί και το δέχτηκε.

Τι σημαίνει όμως για το “αύριο” της καριέρας του Δανού; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οριστικά και αμετάκλητα ο Κρίστιαν Έρικσεν θα πρέπει να βάλει “τίτλους τέλους” στην επαγγελματική του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.Λούκα Λούτενμπαχ

Αν σε ρωτήσουν τι είναι το ποδόσφαιρο; Να δείξεις τη φωτογραφία του Ελβετού οπαδού, του Λούκα Λούτενμπαχ που κατάφερε να γίνει viral για το απίθανο roller coaster συναισθημάτων στο ματς των “16” κόντρα στη Γαλλία. Στο 85′ ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να είναι πλήρως απογοητευμένος στο 85′ και μετά την ακύρωση του γκολ των Ελβετών με το σκορ στο 3-2. Και πέντε λεπτά αργότερα έκανε το ταξίδι κόλαση-παράδεισος. Βγήκε από τα ρούχα, πανηγύρισε έξαλλα και έγινε το “σήμα κατατεθέν” της διοργάνωσης.

H Swiss Air τον έστειλε δωρεάν στον προημιτελικό της Αγίας Πετρούπολης κόντρα στην Ισπανία με τη Red Bull να καλύπτει τα έξοδα διαμονής. Ακολούθως η το Swiss Tourist Office του προσέφερε πληρωμένες διακοπές μετά το τέλος του Euro, για να… διώξει το άγχος από τη διοργάνωση. Και το πιο σημαντικό; Η ελβετική κυβέρνηση του έκανε πρόταση να αποτελέσει ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.Τζίτζι Ντοναρούμα

Θα ήταν αδιανόητο να απουσιάζει το όνομά του απ’ αυτό το αφιέρωμα. Πρόκειται για το wonderkid του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έχει κάνει, ήδη, το δρομολόγιο Μιλάνο-Παρίσι, αφού πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο 22χρονος πορτιέρο παίζοντας από την ηλικία των 16 ετών και 242 ημερών έχει, ήδη, ένα Euro και τον τίτλο του MVP του τουρνουά. Ένα ιστορικό επίτευγμα, με δεδομένο πως είναι μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας που καταφέρνει κάτι ανάλογο, καθώς είχε προηγηθεί ο Πέτερ Σμάιχελ με τη Δανία το 1992, ενώ παράλληλα έγινε ο τρίτος νεότερος γκολκίπερ στην ποδοσφαιρική ιστορία που κατακτά είτε Mundial, είτε Euro.

Προφανώς καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την απόφαση έπαιξαν οι αποκρούσεις των πέναλτι τόσο στον ημιτελικό με την Ισπανία όσο και στον τελικό με την Αγγλία. Αν χρειαζόταν, πάντως, να επιλέξουμε άλλον Ιταλό, αυτός θα ήταν σίγουρα ο Ρομπέρτο Μαντσίνι που έχει φτιάξει μία ομάδα που το 2018 δεν κατάφερε να πάει στο Μουντιάλ της Ρωσίας και τρία χρόνια αργότερα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με αήττητο σερί 34 αγώνων. Συγκεκριμένα, οι “ατζούρι” δεν έχουν ηττηθεί από το 2018, όταν έχασαν από την Πορτογαλία στις 10 Σεπτεμβρίου στο Nations League από τους Ίβηρες.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Πορτογάλος σταρ μπαίνει στα 5+1 πρόσωπα για δύο λόγους… Πρώτον αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά και έλαβε το “Χρυσό Παπούτσι” της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην καριέρα του παρότι η Πορτογαλία αποκλείστηκε στους “16” της διοργάνωσης από το Βέλγιο. Πήρε τον τίτλο στην στην ισοβαθμία με τον Πάτρικ Σικ, υπερτερώντας στις ασίστ (1 έναντι μηδέν) του Τσέχου. Τα τρία από τα πέντε τέρματα ήταν πέναλτι, ενώ τα άλλα δύο σημειώθηκαν σε open-play κόντρα σε Ουγγαρία και Γερμανία. Ενώ είναι, πλέον, και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Euro με 14 γκολ έναντι 9 του Μισέλ Πλατινί.

Όσο για τον δεύτερο λόγο είναι εξωαγωνιστικός και έχει να κάνει με τα όσα έγιναν στη συνέντευξή Τύπου παραμονές του ματς με την Ουγγαρία. Μόλις κάθισε για να μιλήσει στους δημοσιογράφους, πήρε τα δύο μπουκάλια του αναψυκτικού που ήταν μπροστά του και τα έβαλε στην άκρη, ενώ στη συνέχεια έδειξε στους δημοσιογράφους ένα μπουκάλι νερό. Η κίνηση του Πορτογάλου σταρ είχε άμεσες οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον Guardian, η τιμή της μετοχής του πλέον γνωστού αναψυκτικού παγκοσμίως έπεσε από τα 56,10 δολάρια στα 55,22 δολάρια και η εμπορική αξία της εταιρείας διαμορφώθηκε από τα 242 στα 238 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σιμόν Κιάερ

Για πολλούς είναι ο MVP του τουρνουά όχι για τις ποδοσφαιρικές του επιδόσεις, αλλά για την αντίδραση του στην πτώση του Κρίστιαν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο. Ο αρχηγός της Δανίας ήταν ο πρώτος που έσπευσε προς βοήθεια του συμπαίκτη του μέχρι να φτάσουν οι γιατροί, του τράβηξε έξω τη γλώσσα και τον έβαλε σε πλευρική θέση ασφαλείας.

Στη συνέχεια ήταν αυτός που ζήτησε από τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν την ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον άσο της Ίντερ που εκείνη τη στιγμή έδινε μάχη για τη ζωή του. Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Μαζί με τον Κάσπερ Σμάιχελ ήταν αυτοί που έσπευσαν στην γυναίκα του Έρικσεν, Σαμπρίν για να την καθησυχάσουν.

Μπουκαγιό Σακά

Το όνομά του, Μπουκαγιό, στη γλώσσα των Γιορούμπα που ομιλείται στη νότια Νιγηρία, σημαίνει “αυτός που προσθέτει ευτυχία”. Στις 11 Ιουλίου του 2021, όμως, δεν το έκανε… Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αναζητήσει ευθύνες για την αγγλική αποτυχία από έναν 19χρονο που για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτέλεσε πέναλτι. Έναν παίκτη που έκανε ντεμπούτο στην Εθνική Ανδρών την 1η Οκτώβρη του 2020 στο 3-0 επί της Ουαλίας. Ωστόσο, από τη στιγμή που στην ιστορία μένουν τα πρόσωπα, οι Άγγλοι δυστυχώς, θα τον θυμούνται για το πέναλτι και τη χαμένη ευκαιρία να ισοφαρίσουν στη διαδικασία και να παρατείνουν τη μάχη για τον τίτλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ