Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα, το 1971, 66 άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκώβης, όταν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Ρέιντζερς-Σέλτικ, υποχωρεί κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1998    Η τενίστρια Helen Wills Moody, κάτοχος 8 Wimbledon, 7 US Open και 4 Roland Garros, πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών. Όπως και ο Bjorn Borg, υπήρξε αυτοδίδακτη.

1997    Ο 5 φορές πρωταθλητής του Tour de France Ισπανός Miguel Indurain ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τις πίστες.

1997    Ο 30χρονος Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, ο αποκαλούμενος και “Ηρακλής Τσέπης”, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1996    Ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής Καρλ Ράπαν πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών στη Βέρνη. Ήταν ο εμπνευστής του UEFA Intertoto Cup, το οποίο ξεκίνησε το 1961. Στην αρχή της δεκαετίας του 1930 όταν το “WM System” εξαπλωνόταν, ο Rappan δημιούργησε ένα τεχνικό σύστημα όπου οι παίκτες άλλαζαν θέσεις και καθήκοντα μέσα στο γήπεδο ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα.

Το σύστημα αυτό πήρε το όνομα verron” ή “bolt (σύρτης)” ή “swiss bolt” και ήταν το πρώτο που χρησιμοποιούσε 4 παίκτες στην άμυνα, επηρεάζοντας το catenaccio (ονομασία του σύρτη στα ιταλικά) και τη χρήση του λίμπερο.

1971    Με καθυστέρηση μίας ημέρας τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από ραδιόφωνο και τηλεόραση στις ΗΠΑ. Η απόφαση προέβλεπε την εφαρμογή της διάταξης από 1/1/1971, ωστόσο οι σταθμοί πέτυχαν την 24ωρη αναβολή για να μη χάσουν τα κέρδη από την πρωτοχρονιάτικη αγωνιστική του αμερικάνικου φούτμπολ

1971    Σκοτώνονται 66 θεατές στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers-Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1955    Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεθνές τουρνουά πινγκ-πονγκ. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει ιδρυθεί το 1921 σαν τμήμα του ΣΕΓΑΣ αλλά η ομοσπονδία (ΕΦΟΕΠΑ) θα ιδρυθεί το 1956.

1946    Ο Γάλλος καρτουνίστας Marius Rossillon, γνωστός ως O’Galop, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ευρέως γνωστός για την δημιουργία του “Bibendum”, το “Ανθρωπάκι της Michelin”, ένος από τα παλαιότερα σήματα στον κόσμο.

1929    Με την υπ’αριθμόν 1/1929 εγκύκλιό του, ο ΣΕΓΑΣ στέλνει πρόσκληση σε όλες τις βαλκανικές ομοσπονδίες για τη διοργάνωση Παμβαλκανικών Αγώνων Στίβου στην οποία θα ανταποκριθούν η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία.

1876    Ξεκινάει το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της National League από 8 ομάδες (Philadelphia, Hartford, Boston. Chicago, Cincinnati, Louisville, St. Louis και New York).

1832    Ιδρύεται το πρώτο Curling Club στην Αμερική, το Orchard Curling Club.

ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ